Vertaa asuntoja

Netflix-sarja tukki katalonialaisen perheyrityksen tilauskirjat

Netflix-sarja tukki katalonialaisen perheyrityksen tilauskirjat

  • 01/03/2021

Netflixin suuren suosion saavuttanut minisarja Musta kuningatar (esp. Gambito de dama) nosti katalonialaisen Rechapados Ferrerin käsityönä valmistamat shakkilaudat entistä tunnetummiksi ympäri maailman. Parissa kuukaudessa lautoja tilattiin 30.000, kun niitä normaalisti valmistetaan vuodessa 18.000 kappaletta.

”Kuka nyt shakista kertovaa sarjaa katsoisi”, tuumasi välinpitämättömästi katalonialaisen Rechapados Ferrerin toimitusjohtaja David Ferrer kuultuaan yhdysvaltalaisen tilausvideopalvelu- ja tuotantoyhtiö Netflixin uudessa sarjassa käytetyn heidän pienen yrityksensä valmistamia shakkilautoja.

”Sarjan saatua ensi-iltansa eräs työntekijä kommentoi sitä minulle. En kuitenkaan pitänyt shakkilautojemme mukana oloa kummoisena juttuna. Laudat ovat olleet aiemminkin esillä sarjoissa ja elokuvissa. Se ei ole mitenkään ihmeellistä, sillä alalla on vähän valmistajia. Taas kerran, ajattelin.”

Mutta kyse ei ollutkaan mistä tahansa sarjasta, sillä pian Musta kuningatar nousi kaikkein katsotuimmaksi minisarjaksi Netflixin historiassa. 23. lokakuuta julkaistua sarjaa on katsottu kymmenissä miljoonissa kodeissa. ”Gambito de dama” kipusi katsojalukujen kärkikolmikkoon noin sadassa eri maassa.

Tilauksissa jono ensi vuoteen

Sarjan suosion myötä Ferrerin perheyritykseen La Garridan kylässä, Barcelonan provinssissa, alkoi sataa tilauksia. Katalonialaisyritys sai kahdessa kuukaudessa 30.000 tilausta, kun heidän normaalituotantonsa on 18.000 shakkilautaa vuodessa. Tilauksia on satanut erityisesti sarjan viimeisessä shakkifinaalissa käytetystä pelilaudasta.

”Kaikki halusivat yhtäkkiä lautamme, ja tilausten vyöry yllätti meidät kerrassaan”, Ferrer ihmettelee. ”Pakkohan tämä on uskoa, koska tilanteen kanssa eletään joka päivä, mutta en olisi kuusi kuukautta sitten uskonut yhden hassun sarjan saavan ihmiset näin hullaantumaan.”

Katalonialaisessa kylässä valmistetaan shakkilautoja harrastajille ja ammattilaisille ympäri maailman. (kuva: Pixabay.com)

”Lautoja tahtovat nyt sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ennen tienneet shakista mitään – mukaan lukien omia ystäviämme. Olisivatpa vain aiemmin pyytäneet, sillä nyt hukumme töihin”, johtaja naureskelee. ”Aiemmin saimme laudat valmiiksi 6–8 viikkoa tilauksen jälkeen, mutta nyt otamme tilauksia jo vuoden 2022 puolelle.”

”Hyvältähän tämä kuulostaa, mutta elämme nyt melkoisessa paineessa ja hermostuneina. Tämä on vähän liian iso juttu meille”, perheyrityksen johtaja myöntää. Käytetystä huipputeknologiasta huolimatta tuotanto on hidasta, sillä 80 prosenttia tuotteesta valmistetaan käsityönä.

Asiakkaita ilman mainontaa

Rechapados Ferrerin perusti David Ferrerin isoisä yli 60 vuotta sitten. Alkuun yritys työskenteli huonekaluviilutehtaana, mutta vähitellen se vakiinnutti asemansa yhtenä parhaista shakkilautavalmistajista maailmassa.

”Meillä ei työskentele markkinoinnin ammattilaisia”, Ferrer huomauttaa. Hän kertoo isänsä kiertäneen Euroopan messuja ja kasvattaneen mainetta alalla. ”Asiakkaamme ovat tehneet mainontaa puolestamme kirjoittaessaan meistä verkkosivuillaan.”

Shakkiyhteisön foorumeissa Rechapados Ferrerin laudat saavat kehuja tuntumastaan, sileydestään, väreistään, viimeistelystään sekä hinta-laatusuhteestaan. Yrityksen toimitusjohtaja uskoo kysynnän hiljalleen laantuvan entiselleen, mutta osan uusista asiakkaista tuovan myös lisää tilauksia.

”Shakissa tarvitaan aina vastustaja. Jos sinulla on lauta, etsit muita pelaajia ja löydät aina jonkun. Pyörä pyörii näin itsestään.”

Lähde: Heraldo.es

Liity keskusteluun