Pääsiäistä juhlitaan taas isosti Espanjassa

Julkaistu: 09.04.2022
AjankohtaistaAjanvieteAlue-esittelytUusimmatVideot>Ajankohtaista -videot

Pääsiäinen eli Semana Santa on vuoden tärkein juhla Espanjassa ja se näkyy katukuvassa. Tänä vuonna sitä juhlitaan parin vuoden hiljaiselon jälkeen taas isosti. Näitä vaikuttavia kulkueita kannattaa käydä katsomassa vaikka ei olisi kovin uskonnollinen. Idealista listasi Espanjan tärkeimpien pääsiäiskaupunkien tunnelmia.

Espanjassa pääsiäisen vietto on edelleen erittäin uskonnollista ja tärkeässä roolissa ovat Passio eli Kristuksen kärsimyskertomus sekä ylösnousemus ja kuolema. Pääsiäiskulkueet kertovat Raamatun tapahtumista ja kulkueita järjestävät eri veljeskunnat.

On suuri kunnia olla mukana kulkueessa, ja niihin osallistuvat myös kaupungit ovat julkimot. Asuessaan vielä ulkomailla Antonio Banderas palasi usein kotikaupunkiinsa Málagaan osallistumaan kulkueeseen. Ne ovat hyvin tunteellisia ja niihin kuuluvat rumpujen soitto, uskonnolliset asut ja valtava määrä kukkia. Näistä elementeistä ja tunnelmasta muodostuu ainutlaatuinen ilmapiiri.

Viikko tapahtumia kellon ympäri

Tänä vuonna Semana Santaa vietetään 10.-17.4. ja lähes entiseen malliin eli niin pienissä kuin suurissakin kaupungeissa on juhlallisuuksia. Muutaman kaupungit ovat erityisen hyvin tunnettuja tapahtumistaan ja ne vetävät suuren määrän väkeä paikalle.

Kulkueita on pitkin päivää aivan aamuvarhaisesta aamun sarastukseen. Isoimmissa kaupungeissa niitä on useampia samana päivänä. Iloisin kulkue on aina pääsiäissunnuntaina sillä se kuvaa ylösnousemusta.

Pääsiäisohjelman löydät haulla: kaupungin nimi + semana santa. Varaudu liikenneruuhkiin ennen ja jälkeen kulkueiden sekä suljettuihin katuihin niiden aikana. Joissain Espanjan osavaltioista ei juhlita toista pääsiäispäivää.

Sevilla
Kuva Pixabay

Pääsiäispyhät ovat Sevillalle ylivoimaisesti vuoden tärkein ja suurin tapahtuma. Palmusunnuntain ja pääsiäissunnuntain välisenä aikana lähes kuusikymmentä veljeskuntaa jalkautuu kaduille ja ilmaisee passion ja Kristuksen kuoleman väkevästi. Sevillalle ominaisimpia pääsiäiskulkueita ovat Virgen Macarena- ja Jesús del Gran Poder -kulkueet. Ne järjestetään pitkänäperjantaina aikaisina aamun tunteina, joka antaa tapahtumalle erityisen ilmapiirin.

Salamanca
Kuva Wikipedia commons

Salamancan kaupunki on kuuluisa kauniista katedraaleistaan sekä siitä, että siellä on yksi Euroopan vanhimmista yliopistoista. Sen historiallinen kaupunginosa on myös hieno paikka kokea kauniit ja tunnelmalliset Semana Santan kulkueet. Palmusunnuntaina, 10.4. juhlistetaan La Borriquillaa, jonka vaikuttavasti lavastetussa spektaakkelissa kuvataan Jeesuksen saapumista Jerusalemiin. La Borriquilla myös avaa viikon, jonka aikana on useita kulkueita pääsiäisunnuntaihin, 17.4. asti.

Granada
Kuva Flickr

Granada on ehdoton vierailukohde mihin aikaan vuodesta tahansa sen rikkaan historian ja kauniin arkkitehtuurin takia. Siitä huolimatta monien mielestä upein ajankohta on juuri Semana Santa. Silloin kannattaa suunnata historiallisen kaupungin keskustan kaduille sekä Albaicín, Zaidín ja Realejon kaupunginosiin. Niiden kulkueissa on nähtävillä kaikista vaikuttavimmat raamatulliset hahmot ja tapahtumat, joita perinteisiin asuihin pukeutuneet vapaaehtoiset kantavat hartioillaan. Näkemisen arvoinen on myös mustalaisten pyhimyksen Cristo de los Gitanos -kulkue 13.4., jonka vaellus alkaa auringon laskiessa. Kaupunki täyttyy tanssivista ihmisistä ja ilo sekä aplodit kestävät aamun pikkutunneille asti.

Madrid
Kuva Flickr

Tänä vuonna myös Madridissa juhlitaan Semana Santaa muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Kuuluisin paraati on Cristo de Medinaceli, joka pidetään pitkäperjantaina, 15.4. ja se lähtee Jesús de Medinacelin seurakunnalta ja kulkee kaupungin keskustan pääkatujen läpi. Muihin tunnettuihin kulkueisiin kuuluvat Alabarderos ja Jesús Nazareno ’el pobre’ sekä hiljainen kulkue.

León
Kuva Wikipedia Commons

Pääsiäisjuhlallisuuksien aikana Leónin paraateissa esitellään ainutlaatuisia hahmoja ja asetelmia, jotka barokin ajan taitelijat loivat vuosisatoja sitten. Los Pasos ja La Ronda -kulkueet, ovat tapahtumia, joissa on kohtauksia passiosta ja Kristuksen kuolemasta. Leónin asukkaille kulkueet ovat todella tärkeitä ja niihin eläydytään intohimoisesti.

Málagassa on päivittäin useita kulkueita.
Cuenca
Kuva Pixabay

Cuenca sijaitsee 168 km Madridista kaakkoon ja on kuuluisa casas colgadas, riippuvista taloista. Semana Santa Cuencassa on yksi hienoimmista ja tunnepitoisimmista fiestoista. Sitä korostaa kaupungin uniikki arkkitehtuuri ja katukaava, joka koostuu jyrkistä mäistä ja kapeista kaduista.

Kaupungin perinteet juontavat juurensa 1600-luvulle, jolloin ensimmäiset pääsiäisen veljeskunnat perustettiin. Tänä päivänä yli 30 000 henkilöä osallistuu kulkueisiin. Tapahtumat alkavat palmusunnuntaina, 10.4. ja saavuttavat huippunsa pääsiäissunnuntaina ylösnousemuksen El Resucitado -loppukulkueella.

Toledo
Kuva Flickr

Toledo sijaitsee alle tunnin matkan päässä Madridista ja on yksi Espanjan viehättävimmistä historiallisista kaupungeista, jossa on ainutlaatuinen ilmapiiri pääsiäisen aikana. Semana Santa on yksi Toledon päätapahtumista ja sitä juhlitaan hieman hartaammin kuin monessa muussa kaupungissa. Kulkueet ovat tunteellisia ja ne liikkuvat kaupungin viehättävien ja kapeiden katujen läpi. Espanjan matkailuministeriö on julistanut Toledon Semana Santan kansainvälisesti kiinnostavaksi tapahtumaksi.

Zamora
Kuva Flickr

Zamoran, joka sijaitsee Espanjan Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella, Semana Santan juhlallisuudet pohjautuvat 1200-luvulle asti. Ne ovat säilyneet käytännössä hyvin samanlaisina vuosisatojen ajan. Zamoran kulkueet ilmentävät askeettisuutta, hiljaisuutta ja rukousta ja kaupunkina se erottuu patsaidensa ja veistostensa ansiosta. Veljeskuntien toteuttamien yöajan ja aikaisen aamun kulkueissa on tunnelmaa. Suosituin kulkue toteutetaan viideltä aamulla. Kulkueen aikana jaetaan katselijoille karamellisoituja manteleita.

Valladolid
Kuva Pixabay

Valladolidista löytyvät Espanjan suosituimmat museot. Myös alueen viiniturismi on kehittymässä kovaa vauhtia. Näiden lisäksi siellä on erittäin vaikuttavat pääsiäisjuhlallisuudet. Puiset veistokset ja arvokkaat kaiverrukset ovat Valladolidin pääsiäiskulkueiden tähtiä. Yksi tärkeimmistä tapahtumista on Procesión General de la Sagrada Pasión del Redentor -kulkue, jota juhlitaan pitkänäperjantaina. Se on ainoa kulkue, johon kaikki veljeskunnat ottavat osaa.

Murcia
Kuva Pixabay

Yksi Espanjan tunnetuimmista fiestoista on Murcian Semana Santa. Siellä on maan maineikkaimpia kulkueita, juuri niiden alkuperäisyyden ja ainutlaatuisen tyylin vuoksi. Murcian juhlallisuuksia leimaa Nazarenes-veljeskunnan jäsenten värikkäät tunikat sekä heidän suuret laukkunsa, jotka ovat täytetty makeisilla, kekseillä, koviksi keitetyillä kanamunilla ja jopa pavuilla. Näitä jaetaan kulkueen etenemisen aikana reitin varrella oleville ystäville ja perheenjäsenille. Murcian pääsiäiseen kuuluu myös muita erityisiä tapahtumia kuten Hiljaisuuden kulkue. Tämä tapahtuma toteutetaan erityisellä hartaudella ja tunteella, ja vaellusmatka etenee pimeydessä ja täydellisessä hiljaisuudessa.

Lähde Idealista
Pääkuva Piqsels/ Lorcan pääsiäiskulkue

Jaa:

Voita matka kahdelle Matkakilpailussa!

Koronatodistus poistaa lomakkeen täytön Espanjaan saapuvilta