AjankohtaistaUusimmat

Pääskynpoikaset pulassa helleaallon vuoksi

Julkaistu: 25.06.2022

Espanjan alkukesän poikkeuksellisella helleaallolla on monenlaisia vaikutuksia ihmisten lisäksi myös eläimiin. Yksi helteestä kärsivä laji on tervapääsky, jonka poikasia on kuollut Andalusiassa jo tuhansia. Ne joutuvat pudottautumaan pesästään, sillä pesässä on liian kuuma.

Etenkin Córdobassa ja Sevillassa on ollut erityisen kuuma alkukesä, minkä vuoksi pääskyt etsivät turvaa pesän ulkopuolelta. Pelkästään noilla alueilla poikasia on menehtynyt ympäristöjärjestö Ecourben mukaan kuumuuden vuoksi noin sata.

Helleaalto hyökkäsi liian aikaisin

Tavallisesti hehkuvimmat helteet alkavat vasta heinä-elokuussa, mutta tänä vuonna kuumuus on iskenyt poikkeuksellisen aikaisin. Siksi sillä on ollut niin suuri vaikutus pesiviin lintuihin. Tervapääskyn kohdalla tilanne on surullinen myös sen vuoksi, että lintu on suojeltu. 

Birdlifen mukaan pääskyjen ahdinkoon vaikuttaa ilmastonmuutoksen lisäksi esimerkiksi se, että rakennuksien peruskorjauksen jälkeen pääskyillä ei ole enää varjoisaa pesäpaikkaa, vaan ne joutuvat rakentamaan pesänsä kuumuuden armoille. Sen vuoksi Birdlife toivoisi, että korjaustöiden jälkeenkin pääskyillä olisi suojaisa paikka pesälle, sillä ne rakentavat pesänsä joka vuosi samaan paikkaan.

Pääskyjen hoito ei ole helppoa.
Miten pääskyjä voi auttaa?

Maahan pudonneet pääskynpoikaiset ovat pahassa pulassa. Ne eivät pärjää yksin, joten niitä on yritettävä auttaa. Ensimmäinen keino tulisi Birdlifen mukaan aina olla se, että ne vietäisiin ammattilaisten hoitoon. Tervapääskyjen pelastaminen ei nimittäin ole yksinkertaista, vaan niiden hoito vaatii erikoisosaamista.

Pääskyjä ei siis tulisi viedä kotihoitoon. Se on myös lailla kielletty. Sen sijaan tulisi ottaa pikaisesti yhteys ympäristöasioiden ammattilaisiin. Birdlife ohjeistaa soittamaan hätänumeroon 112, josta neuvotaan, miten asiassa tulee edetä.

Jos löydät pääskynpojan kadulta, toimi näin:

  • Poimi pääsky käsiisi hellästi, mutta tee kämmenistä tiivis “pesä”. Ei kannata säikähtää, vaikka pääsky tarraa jaloillaan käteen. Se ei satuta.
  • Varmista, että löytämäsi lintu on terapääskyn poikanen eikä aikuinen lintu. Joskus linnut törmäävät tullessaan pesään ja voivat olla kadulla sen vuoksi. Aikuinen lintu osaa lentää, poikanen ei.
  • Linnunpoikasen voi siirtää turvaan kuljetusta varten esimerkiksi kenkälaatikkoon, jossa on talouspaperia. Vie linnunpoikanen eläintensuojelukeskukseen.

Mitä ei saa tehdä?

Lintua ei saa kastella. Se voi johtaa kuolemaan muutamassa tunnissa. Älä myöskään yritä juottaa lintua väkisin, sillä jos sen sieraimiin menee vettä, sen hengityselimistö on vaarassa ja se voi saada keuhkokuumeen.

Tervapääskyn löytänyt haluaa helposti auttaa lintua antamalla ruokaa. Netistä löytyy monenlaisia ohjeita kekseistä ja maidosta kissanruokaan. Pääskyjen ruokavalio ei kuitenkaan ole näin monipuolinen. Ne syövät pelkästään hyönteisiä eivätkä mitään muuta. Älä siis yritä heti ruokkia lintua.

Tervapääskyn poikaset kestävät pitkiä aikoja ilman ruokaa, ja väärä ruoka voi olla niille vahingollista. Ruokavalio vaikuttaa myös myöhemmin lintujen lentokykyyn. Lintuja tulee myös ruokkia säännöllisesti. Pienimmät tarvitsevat ruokaa kerran tunnissa, vähän vanhemmat kerran kolmessa tunnissa.

Sevillan San Jéronimossa linnut viedään keskukseen nimeltään CREA (Centro de Recuperación de Especies Amenazadas), johon tuotiin viikonloppuna lähes 400 tervapääskynpoikasta. Kaupungissa on myös useita vapaaehtoisia, jotka auttavat ahdingossa olevia lintuja. CREAn mukaan viimeisen viiden kuukauden aikana lintuja on tuotu turvakotiin kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

Lähteet

www.elpais.com
www.seo.org

Jaa:

Espanjan virkistävät luonnon uima-altaat

Vaikuttava muinainen kivitaideluola