Pidä sydän terveenä – 10 neuvoa

Julkaistu: 05.10.2021
AjankohtaistaTerveys- ja hyvinvointi
add one

Espanjan kuluttajansuojajärjestö OCU julkaisi artikkelin, jossa listataan kymmenen elämäntapaa, joista sydän tykkää. Syö terveellisesti ja liiku – siinä neuvot muutamalla sanalla. Lue alta artikkelin sisältö tarkemmin.

“¿Quieres cuidar de tu corazón?” eli haluatko pitää sydämestäsi hyvän huolen, kysyy OCU:n syyskuun lopulla julkaisema artikkeli. Syö hyvin, harrasta liikuntaa – vaikka vain puoli tuntia tehokasta kävelyä päivittäin, poista ruokavaliosta runsaasti rasvaa, sokeria tai suolaa sisältävät elintarvikkeet ja niin edelleen. Tässä kymmenen ohjetta sydämen terveenä ja vahvana pitämiseen.

1. Painonhallinta
Ylipaino ei ole sydämelle hyväksi, ja päivittäisen kalorimäärän kontrollointi on tärkeää oikean painon saavuttamiseksi tai ylläpitämiseksi. Jo 10 prosentin painonpudotuksella on todettu olevan veren kolesterolitasoa alentavia vaikutuksia liikakilojen omistajilla.

2. ”Ei” tyydyttyneille rasvoille
Elintarviketeollisuus tarjoaa loputtomasti vähärasvaisia tuotteita, jotka usein vaikuttavat terveellisiltä vaihtoehdoilta sydämelle ja verisuonille. Parasta on kuitenkin välttää kaikkea jalostettua ruokaa ja eineksiä; ihanteellinen ruokavalio perustuu tuoreisiin tuotteisiin.

Tyydyttyneiden rasvojen kulutus nostaa LDL-kolesterolin tasoa, kun taas esimerkiksi kalojen ja siementen sisältämät monityydyttymättömät rasvat laskevat kokonaiskolesterolia. Monityydyttymättömät rasvat, kuten oliiviöljy, lisäävät veren HDL-kolesterolia, jolla taas on suojaava vaikutus. Kiinnitä siis erityistä huomiota rasvatyyppeihin.

3. Ei sokeria eikä makeutusaineita
Ylipaino liittyy usein liialliseen lisättyjen sokerien kulutukseen. Sokeria ei kannata korvata makeutusaineilla, vaan mieluummin totuttaa kroppaa eroon liioista makeista mauista.

Mikäli mieli tekee makeaa, kannattaa suosia mahdollisimman vähän sokeria – ja täysin makeutusaineettomia – tuotteita. Herkkuhetket kannattaa karsia erityisiin tilaisuuksiin. Mikäli käytät sokeria kahvissasi, oletko kokeillut vähentää sen määrää?

4. Mieluummin suolatonta
Liiallinen suolan käyttö voi kohottaa verenpainetta, mikä taas aiheuttaa sydämelle ylimääräistä ponnistelua ja turhaa rasitusta pitkällä aikavälillä. Monet ruoka-aineet sisältävät suolaa jo valmiiksi, mutta sitä ripotellaan tottumuksesta joukkoon myös ateriaa valmistettaessa. Kokeile antaa ruoalle makua eri mausteilla sekä aromaattisilla yrteillä.

5. Lihaa vai kalaa
Ruokavalio on monella riittävän proteiinipitoinen, vaikka lihaa tai kalaa ei päivittäin söisikään. Kannattaa muistaa nauttia hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja ja täysjyvätuotteita. Lihan ja kalan välillä valitessa tulee muistaa, että kalan rasvapitoisuus on alhaisempi ja rasvatyyppi terveellisempi elimistölle. Sininen kala ruokavaliossa suojaa sydäntä.

6. Syö kananmunia
Kananmunien kulutusta ei tarvitse rajoittaa kolmeen munaan viikossa, vaan huomiota kannattaa kiinnittää ennemminkin niiden valmistustapaan. Vielä muutama vuosi sitten munat jopa poistettiin ruokalistalta veren korkeasta kolesterolista kärsivillä, mutta sittemmin on havaittu, että ruokavalion kolesterolilla on vähäinen vaikutus veren kolesteroliarvoihin.

7. Kaikki paistettuna ‘a la plancha’?
Ei suinkaan. On tärkeää, että ateriat eivät ole yksitoikkoisia, vaan houkuttelevia ja maukkaita. Vähärasvaisia ruokia voi valmistaa monella tekniikalla, kuten grillata, keittää, höyryttää, paahtaa, hauduttaa tai nauttia raakana.

8. Lasi viiniä?
Alkoholi imeytyy nopeasti kehoomme. Veri siirtää etanolin ja metanolin maksaan, missä ne muuntuvat ravintoarvottomia, ”tyhjiä” kaloreita sisältäviksi aineiksi. Alkoholi siis lihottaa, muttei ravitse. Eikä koskaan kannata juoda liikaa.

9. Toimiiko funktionaalinen ruoka?
Elintarviketeollisuus haluaa meidän niin uskovan. Tuotteisiin lisätään ravintoaineita, mutta mikäli elämäntapasi eivät ole terveellisellä pohjalla, niiden ostaminen on rahojen tuhlausta. Jalostettujen tuotteiden sijaan kannattaa panostaa Välimeren ruokavalioon ja antaa painoarvoa tuoreille aineksille.

10. Liikunta
Kuntosalille ei ole pakko suunnata, mutta aina kannattaa liikkua ja nauttia fyysisen aktiviteetin mukanaan tuomista hyödyistä. Valitse itsellesi mieluinen liikuntamuoto; jokapäiväinen kävelykin riittää – ja jos menet ulos kaverin kanssa, liikunnasta tulee vielä mukavampaa.

Lähde: Ocu.es

Jaa:

Hallitus aikoo säädellä asuntovuokria osittain

EMA suosittelee tehosterokotetta

add one