Espanjassa aiotaan käyttää Covid-19-koronaviruksen tartunnasta parantuneiden veriplasmaa tartuntapotilaiden hoitoon, jos aloitettujen kliinisten kokeiden tulokset osoittautuvat myönteisiksi.
Joukko julkisia sairaaloita sekä Madridissa sijaitseva Centro de Transfusión -veripalvelukeskus ovat käynnistäneet yhteistutkimuksen, jonka avulla pyritään selvittämään pikaisella aikataululla, voisiko koronavirustartunnasta parantuneiden veriplasmaan mahdollisesti kehittyneistä viruksen vasta-aineista olla apua Covid-19:n takia sairastuneiden hoidossa.
USAssa kokeillaan jo
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on jo antanut USA:ssa luvan käyttää plasmasiirtoa hätätilanteissa sitä tarvitseville potilaille. FDA perustelee sivustollaan tutkimuksellista käyttöä seuraavasti: ”On mahdollista, että toipilaan veriplasma, joka sisältää vasta-aineita SARS-CoV-2 -virukselle (COVID-19-sairauden aiheuttava virus), voi olla toimiva infektiota vastaan.”
Nature -lehden mukaan ainakin kaksi newyorkilaista sairaalaa aikoo käynnistää hoitokokeilut.
Espanjassa kliiniset kokeet ensin
FDA huomauttaa kuitenkin, että vaikka plasmansiirto on vaikuttanut lupaavalta, se ei ole ollut tehokas hoitomuoto kaikissa aiemmin tutkituissa sairauksissa. Siksi virasto edellyttää, että ennen kuin plasmansiirtoa aletaan hyödyntää laajemmin, on kliinisissä kokeissa todettava, että hoito on turvallista ja tehokasta.
Myös Espanjassa aiotaan tehdä kliiniset kokeet ennen hoitotavan mahdollista laajempaa käyttöä, kuten lääketieteellisten tutkimusten eettisiä perusteita koskeva Helsingin julistus myös edellyttää.
Plasmahoitoa on tutkittu ja käytetty ennenkin, muun muassa H1N1:n eli ’sikainfluenssan‘ (2009-2010) sekä sars-epidemian aikaan (2003) ja Mers-epidemian yhteydessä (2012). Espanjassa plasmahoitoa käytettiin myös ebolaan sairastuneen espanjalaisen Teresa Romeron hoitamiseen syksyllä 2014.
Lähteet: FDA, WMA, Nature, El Mundo
Kuva: Centro de Transfusión -veripalvelukeskus Madridissa