Vertaa asuntoja

Poikkeustila ja ulkonaliikkumisrajoituksia Espanjaan

Poikkeustila ja ulkonaliikkumisrajoituksia Espanjaan

  • 26/10/2020

Espanjaan julistettiin sunnuntaina poikkeustila, estado de alarma, joka on jo astunut voimaan. Sen myötä hallitus on määrännyt ulkonaliikkumiskiellon kaikkialle muualle paitsi Kanariansaarille.

Eilisestä sunnuntaista eteenpäin kodin ulkopuolella ei saa liikkua ilman perusteltua ammatillista tai terveydellistä syytä 23.00–6.00 välisenä aikana. Aluehallinnoilla on oikeus muuttaa aikataulua tunnin verran suuntaan tai toiseen.

Keväästä poiketen Espanjassa voi edelleen liikkua normaaliin tapaan muulloin kuin ulkonaliikkumiskiellon aikana, ellei maakuntahallinto toisin päätä paikallisesti koronapandemian rajoittamiseksi.

Siten ulkona voi liikkua aamusta iltaan vapaasti ja käydä normaalisti töissä, kaupoissa, harrastuksissa tai oppilaitoksissa, ellei toisin ilmoiteta. Poikkeustilasäädös antaa aluehallinnoille oikeuden tarvittaessa rajoittaa liikkumista myös päiväsaikaan kylissä ja kaupungeissa sekä niiden välillä. Liikkumista voidaan rajoittaa tarvittaessa myös autonomisten maakuntien välillä.

Aikaisemmin joissakin maakunnissa jo voimassa ollut kuuden hengen kokoontumisrajoitus koskee nyt koko maata. Poikkeuksena ovat kotitalouksien omat yhteiskokoontumiset.

Alkaneen viikon aikana autonomiset maakunnat tarkentavat sääntöjä. Esimerkiksi Andalusian maakuntahallitus pitää kokouksensa maanantai-iltana, jonka jälkeen julkistetaan muun muassa paikalliset aikataulutukset öisen ulkonaliikkumiskiellon osalta. Lisäksi ainakin Kataloniassa harkitaan erillisten etätyömääräysten antamista poikeustilan nojalla.

Kesto toistaiseksi avoin

Alustavasti poikkeustila on voimassa seuraavat kaksi viikkoa ja parlamentin on päätettävä sen mahdollisesta jatkosta ensi viikolla pidettävässä istunnossaan.

Pääministeri Pedro Sánchez kertoi sunnuntaina televisioesiintymisessään, että hallitus aikoo esittää parlamentille poikkeustilan asettamista kerralla 9. toukokuuta 2021 saakka. Tällöin hallituksen ei tarvitsisi hyväksyttää kuin kerran eli ensi viikolla poikkeustilapäätös kansanedustuslaitoksessa.

Eri puolueiden edustajien maanantaisten lausuntojen perusteella yli puolen vuoden poikkeustilan säätäminen yhdellä kertaa ei kuitenkaan välttämättä saa riittävää kannatusta, vaikka hallituksella muuten onkin parlamentin enemmistö takanaan. On myös esitetty, ettei puolen vuoden poikkeustilan määrääminen kerralla edes ole mahdollista perustuslain mukaan.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: BOE, El País, El Mundo

Liity keskusteluun