Vertaa asuntoja

Poikkeustila kestää ainakin ensi maaliskuulle saakka

Poikkeustila kestää ainakin ensi maaliskuulle saakka

  • 29/10/2020

Espanjan parlamentti päätti torstaina jatkaa koko maata koskevaa estado de alarma -poikkeustilaa ainakin 9.3.2021 saakka. Hallituksen esityksestä poikkeustila säädettiin alustavasti 9. toukokuuta saakka, mutta maaliskuussa parlamentti päättää, onko tarvetta jatkaa poikkeusjärjestelyjä niin pitkälle.

Toistaiseksi Espanjan poikkeustila on merkinnyt lähinnä koko maan kattavaa ulkonaliikkumiskieltoa yöaikaan lukuunottamatta Kanariansaaria. Myös liikkumisrajoituksia eri alueiden välillä on nyt alettu lisätä niin, että käytännössä matkustaminen maakunnasta toiseen alkaa olla toistaiseksi mahdotonta ilman perusteltua syytä.

Keväästä poiketen kukin autonominen aluehallinto päättää liikkumisrajoituksista. Esimerkiksi liikkuminen Andalusiaan ja sieltä pois on kielletty muuten kuin todistettavan työtehtävän, opiskelun tai terveydenhoidon takia perjantaista klo 00.00 alkaen ainakin 9. marraskuuta saakka Junta de Andalusian torstaisen päätöksen nojalla.

Liikkumisrajoitukset alkavat olla yleisiä myös maakuntien sisällä. Andalusian yli 8,5 miljoonan väestöstä puolet on jo nyt maakunnan sisäisten liikkumisrajoitusten piirissä. Ne koskevat Sevillan, Granadan ja Jaénin provinsseja kokonaan sekä useita yksittäisiä alueita, esimerkiksi Antequeran seutua Málagan provinssin alueella.

Rajoitusalueilta ei saa poistua, eikä niihin mennä, ilman perusteltua syytä (työ, opiskelu tai terveydenhoito). Kaiken kaikkiaan 785 paikkakunnan Andalusiassa rajoitukset koskevat yhteensä 449 kuntaa ja kaupunkia.

Laajoja liikkumisrajoituksia saatetaan voimaan mm. Kataloniassa ja Madridin seudulla. Säännökset vaihtelevat maakunnittain. Esimerkiksi Valencian seudulla ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 00.00–06.00 ja Kataloniassa 22.00–06.00. Perjantaina säädöksiin tulee tarkennuksia.

Eri alueiden ulkonaliikkumiskiellon aikataulut.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanajan Sanomat
Lähteet: El País, Junta de Andalucía

Liity keskusteluun