Poikkeustilan täsmennetyt säännökset Espanjassa 19.3.2020

Julkaistu: 20.03.2020
AjankohtaistaPoikkeustilannetiedotus
add one

Guardia Civil on täsmentänyt eilen ulkonaliikkumiskiellon sääntöjä ja nämä säännöt koskevat koko Espanjaa, Kanariansaaret mukaan lukien. Taksien osalta tilanne on epäselvä.

Tässä käännös yleisimmistä asioista. Poliisi muistuttaa, että kaikissa tilanteissa täytyy noudattaa turvallisuusohjeita.

Julkisilla teillä kävellen tai pyörällä liikkuminen

Ulos saa lähteä vain yksin, ellei ole saattamassa lasta, ikäihmistä tai muuten apua tarvitsevaa. Ulos lähtemiselle pitää olla pätevä syy, kuten koiran ulkoilutus tai asioilla käynti eli kaupat, apteekit ja lääkärit.

Autolla liikkuminen

Autolla saa lähteä liikenteeseen vain pakottavasta syystä. Näiksi lasketaan mm.töihin meno sekä apteekissa-, lääkärissä- ja kaupassakäynnit. Ns. turha ajelu on kielletty.

Matkustajat

Autossa saa olla vain kuljettaja. Hänen lisäkseen siellä voi olla yksi henkilö, joka istuu apukuskin takana takapenkillä. Jos autossa on enemmän kuin yksi henkilö, täytyy molemmilla olla maski. Matkustajan kuljetukseen täytyy olla joku pätevä syy, kuten lääkärissä- tai apteekissakäynti. Tähän laskettaneen lentokentälle vienti.

Työmiehillä ei ole autossa määrärajoitusta, mutta kaikilla täytyy olla maskit. Tästä on vastuussa työnantaja.

Taxit

Kukaan ei tunnu tietävän mikä on sääntö ja miten sitä käytännössä sovelletaan takseihin. Taksikuski kertoi, että he saavat ottaa auton täyteen, paikallispoliisilla ei ole tietoa asiasta ja Guardia Civilin tiedotusyksikkö ei ollut varma asiasta.

Policia Nacional kommentoi abc.es -median haastattelussa, että periaatteessa autossa saa olla poikkeustila,kuljettajan lisäksi vain yksi henkilö. Poikkeuksena tilanne, jolloin mukana on alaikäisiä, vanhuksia tai muita jotka tarvitsevat saattajia. Aina kun autossa on useampi henkilö, pitää kaikilla olla maskit.

Soitto Policia Nacionaliin vahvisti, että tällä tulkinnalla lapset voivat olla samassa taxissa vanhempansa kanssa ja vanhempi pariskunta yhdessä, jos pariskunnalla on syy miksi he eivät voi mennä eri takseilla eli esimerkiksi toisella muistisairaus tai tarvitsee tukea liikkumisessa.

Kukin poliisi myös vahvisti, että periaatteessa taksinkuljettajalla on vastuu tilanteesta ja siksi mahdollinen sakko kirjoitetaan hänelle, mutta käytännössä se riippuu ihan siitä kuka poliisi auton pysäyttäisi ja mitä mieltä hän on asiasta.

Soittokierros kertoo, että viralliset kuljetusliikkeet ainakin vielä tänään vievät isompia ryhmiä lentokentälle.

Autokorjaamot ja huoltamot

Autokorjaamot saavat hoitaa vain korjauksia. He eivät voi myydä osia tai autoja. Huoltoasemat ovat auki vain tankkausta varten. Niiden yhteydessä olevat kahvilat, kaupat ja WC:t ovat vain ammattikuskien käytössä eli linja-autot, ambulanssit ja kuljetusliikkeet. Toimituksen huomio: autopesulat näyttävät olevan kiinni.

Kaupat

Vain ruokaa, juomaa, puhelintarvikkeita, hygieniatarvikkeita, tupakkaa ja eläinten ruokaa myyvät kaupat saavat olla auki. Listassa mukana myös apteekit, lääkärikeskukset, optikot, paperikaupat (estanco)  ja pesulat. Kaupoissa käydessä täytyy muistaa turvaväli (1-1.5m) toisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.

Ravintolat

Ravitsemusliikkeet ovat kiinni, mutta ne voivat myydä ruokia kotiin kuljetettuna.

Muita säädöksiä

Autonomot eli pienyrittäjät kuten putki- ja sahkömiehet jne voivat käydä töissä.

Kakkosasunnolle lähteminen on kielletty. Ja jos jo on siellä, sinne pitää jäädä. Puutarhaa ja muita alueita missä kasvaa kasveja saa käydä hoitamassa.

Lapsella on oikeus tavata toista vanhempaansa eli yhteishuoltajuustilanteessa tai muissa sovituissa tapaamisissa on liikkuminen sallittu tapaamisen toteutumiseksi.

Rakennustyöt voivat jatkua eli rakennusmiehet voivat käydä töissä. Rakennustarvikkeita saa myydä vain ammattilaisille.

Lähde: abc.es

Jaa:

Virukseen kuolleiden määrä kasvanut rajusti Espanjassa

Virtuaaliset menovinkit 20.-26.3.2020

add one