Espanja on polttareiden suosikkipitokohteita. Äänekkäät juhlat kuitenkin häiritsevät kaupungin asukkaita. Málagassa kaupunginjohto on saanut tarpeekseen ja taistelee juopumisturismia vastaan. Riittääkö desibelimittari vai onko ratkaisu sittenkin laajempi säännöstely?
Polttarijuhlijat mieltävät Málagan avoimeksi ja hyväksi juhlakaupungiksi. Asukkaat kokevat kuitenkin polttarijuhlinnan luovan kaupungille imagon matkakohteena, joka tukee niin sanottua ”juopumisturismia”. Myöskään hotellialan yrittäjät tai työntekijät eivät halua tulla liitetyksi skandaaleihin, jotka tahraavat kaupungin hyvän maineen.
Málagan hyvää imagoa ei haluta vaarantaa
Kaupunginjohtaja De la Torre on tilanteesta huolissaan ja hän pysyy lujana ja painottaa: ”kaikkien, jotka tulevat kaupunkiin, on noudatettava järjestyssääntöjä”. Hän haluaa pitää kiinni järjestyssääntöjen toteutumisen valvonnasta ja erityisesti siitä, että meteliä kontrolloidaan ja rikkomuksista annetaan vastaavia sanktioita.
De la Torre vakuuttaa, että kaupungin valtuusto tutkii mahdollisuutta asentaa desibelimittareita turisteille vuokrattaviin asuntoihin. Viime kesänä valitukset kasvoivat tietyissä kaupunginosissa keskustassa. Valituksia oli päivittäin noin viisi ja osa valituksista liittyi juuri polttareihin.
Vain teoreettiset keinot
Historiallisen keskustan naapuruston yhdistyksen puheenjohtaja Carlos Carreran mielestä on hienoa, että kaupunginvaltuusto on havainnut ongelman. Hän kuitenkin kyseenalaistaa sen tullaanko luvattuja toimenpiteitä käytännössä toteuttamaan. Jos desibelimittareita asennetaan, kuka seuraa niiden lukemia? Koska edes keskustan niiden alueiden, joilla katujen meteli nousee jatkuvasti yli sallittujen rajojen, melutasoa ei saada pysymään alhaalla, kuinka turistiasuntoja pystyttäisiin kontrolloimaan?
Onko ongelma laajempi?
Carrera painottaa, että polttariongelma on rakenteellinen ja se johtuu siitä, että Málagalla on kaupunkina kaikki sellaiset ominaisuudet, jotka viehättävät ja vetävät ”juopumisturismia”.
Ensimmäiseksi asiaksi hän nostaa keskustan turistiasuntojen määrän kasvun. Kaupunginvaltuusto ei ole säännellyt turistimajoituksien määrää, vaikka se olisi mahdollista kaupunkisuunnittelussa.
Toiseksi vapaa-ajan viettopaikat, terassit, baarit, musiikkitapahtumat ja yökerhot ovat lisääntyneet, ja se mahdollistaa kadulla juhlimisen entistä helpommin.
Kolmantena hän mainitsee sallivan asenteen tämän tyyppistä turismia kohtaan. Mikäli se ei muutu, mitään ei ole tehtävissä. Yli viisi vuotta sitten asetettiin työryhmä hoitamaan asiaa, mutta siihen ei tullut parannusta, vaan tilanne on mennyt huonompaan suuntaan. Kaikesta huolimatta Carrera kannattaa ajatusta turistiasuntoihin asennettavista desibelimittareista, mutta epäilee miten niitä pystytään seuraamaan. Hänen silmissään kaupunginvaltuusto on menettänyt uskottavuutensa.
Muualta mallia
Carrera mainitsee myös esimerkkejä turistikaupungeista, joissa annetaan taloudellisia sanktioita häiriön aiheuttamisesta. Samanaikaisesti hän kuitenkin muistelee, että myös Málagassa liika metelöinti kadulla, esimerkiksi megafonin käyttö, on kielletty. Sääntöjen noudattamista pitäisi vain alkaa aktiivisemmin valvomaan.
Mojácar, Logroño, Madrid, Tarifa, Salamanca ja Tossa de Mar ovat kaupunkeja, jotka ovat laittaneet polttarijuhlinnalle rajat erilaisin toimenpitein. Näitä ovat poliisin puuttuminen asiaan tai 300-3000 € sakkojen antaminen niille, jotka käyttävät megafoneja tai sopimattomia asuja kaupunkien kaduilla.
Lähde
malagahoy.es