Vertaa asuntoja

Puoli Espanjaa ongelmissa lumen ja pakkassään takia

Puoli Espanjaa ongelmissa lumen ja pakkassään takia

  • 13/01/2021

Espanjan keski- ja pohjoisosassa kärsitään monin paikoin edelleen suurista ongelmista viikonlopun rankkojen lumisateiden ja alhaisten lämpötilojen takia.

Ensin runsaat lumisateet tukkivat katuja ja muita liikenneväyliä useissa kaupungeissa ja kylissä. Erityisesti Madridissa ja sen ympäristössä Filomena-myrsky ja sen jälkiseuraukset ovat aiheuttaneet suuria vahinkoja, joiden pääkaupungin pormestari arvioi nousevan jopa useihin satoihin miljooniin euroihin.

Madrid, jonka lentokenttä muun muassa ei ole vieläkään täydessä toimintakunnossa, on ilmoittanut hakevansa pääkaupunkiseudun julistamista kansalliseksi katastrofialueeksi. Samaa harkitsee myös Castilla-la Manchan maakunta, jossa erityisesti Toledo on kärsinyt paljon lumimyrskun aiheuttamien tuhojen, alhaisten lämpötilojen, vesiputkien jäätymisten ja sähkökatkosten takia. Vielä keskiviikkona Toledossa mitattiin –11˚C-pakkasastetta.

Lumisateen ja pakkasten jäljiltä tiet, kadut ja jalkakäytävät ovat edelleen jäässä monin paikoin. Pelkästään Madridin seudun sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on jouduttu hoitamaan yli 2.000 liukastumisen takia loukkaantunutta potilasta. Madridin kaupunki on tilannut 90 kuorma-autolastillista katusuolaa Torreviejasta.

Keskiviikon sääennusteen mukaan yöpakkaset jatkuvat sisämaassa lähipäivien ajan, mikä hidastaa jäisen lumen sulamista. Lumi- ja jääongelmat jatkuvat siten pääkaupunkiseudulla ja monilla muillakin sisämaan paikkakunnilla jopa ensi viikolle saakka.

Suhteellisen hyvä säätila on tiedossa lähipäivinä ainoastaan rannikkoalueilla ja saarilla. Esimerkiksi Málagan seudulle on tiedossa loppuviikoksi aurinkoista ja puolipilvistä sekä 16–19 asteen maksimilämpötiloja. Matalimmat yölämpötilat Aurinkorannikolla ovat nyt 4-6 plusasteen tienoilla ja nousevat ensi viikolla yli kymmenen asteen ja 25. tammikuuta jo 14 asteen tienoille päivälämpötilojen ollessa tuolloin jo +20˚C- asteen tuntumassa.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: El País, El Mundo, Información, EFE, Tiempo.com
Kuva: Flickr / Santiago Samaniego

Liity keskusteluun