Vertaa asuntoja

Ravintola-alan tuet vaihtelevat alueittain

Ravintola-alan tuet vaihtelevat alueittain

  • 16/11/2020

Espanjan autonomisilla alueilla on rajoitettu koronapandemian takia ravintoloiden, baarien ja kahviloiden aukioloaikoja niin, että käytännöt vaihtelevat alueittain. Sama koskee myös elinkeinotukia.

Ravintola-alalla eletään vaikeita aikoja Espanjassa. Muutamilla itsehallintoalueilla on jo tehty toimialalle suunnattuja erityisiä yritystukipäätöksiä ja toisissa niitä vielä valmistellaan. Lisäksi keskushallituksen talousministeriössä rakennetaan tukipakettia, johon sisältynee ainakin verohelpotuksia, sosiaaliturvamaksujen jaksotuksia ja yrityslainoja. Hotelli- ja ravintola-alan työnantajajärjestö on esittänyt avustuksia myös tilavuokrien maksuun.

Toistaiseksi rahallisten erityistukien myöntäminen ravintola-alalle on ollut alue- ja paikallishallinnon harteilla. Monissa kaupungeissa on jaettu yritystukia, joiden määrät ovat tosin olleet melko vaatimattomia. Seitsemästätoista autonomisesta alueesta kuudessa on jo päätetty erillisistä toimialan tukitoimista. Ne ovat Aragón, Asturias, Castilla y León, Katalonia, Baskimaa ja Murcia.

El Economista -lehden keräämien tietojen mukaan piakkoin vastaavista tukitoimista päätetään myös ainakin Andalusiassa, Riojassa, Kantabriassa, Baleaareilla ja Navarrassa. Muualla, kuten Madridin seudulla, ainakin toistaiseksi ravintola-alan yritysten on haettava koko yrityssektorille osoitettuja yleisiä koronatukia.

Jo myönnetyt ravintola-alan erityistuet vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi Kataloniassa ravintola-, baari- tai kahvilayritys voi saada aluehallinnoltaan 1.500 euron suoran rahallisen tuen ja 15.000 euron pankkilainatakauksen, kun baskimaakunnassa voi saada suoraa tukea 3.000–4.000 euroa työntekijämäärästä riippuen.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähde: El Economista

Liity keskusteluun