Sähköskootille uudet säännöt Espanjassa

Julkaistu: 18.03.2022
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat

Espanjassa maaliskuussa voimaan tulevaan uuteen liikennelakiin sisällytettiin useita määräyksiä sähköpotkulautojen käyttöön liittyen. Laitteilla ei saa liikkua jalkakäytävällä ja kuljettajat voidaan testata alkometrillä poliisin toimesta.

Kypärät päähän

Sähköpotkulautailu on Espanjassakin koko ajan suositumpaa – ja sen myötä säädellympää. Maassa astuu 21. maaliskuuta voimaan uusi liikennelaki, joka velvoittaa sähköskootteja tai muita vastaavia laitteita käyttäviltä kypärän käyttöä. Uudet pykälät velvoittavat paikallishallinnot rankaisemaan niiden noudattamatta jättämisestä. Useimmista rikkeistä seuraa maksimissaan 200 euron sakko tai ajoneuvon käyttökielto.

Sähköskoottereilla ei saa ajaa Espanjassa jalkakäytävillä tai muilla jalankulkualueilla, kaksisuuntaisilla maanteillä, kaupunkitunneleissa tai tietyissä kaupunginosissa, saati moottoriteillä. Laitteiden käyttäjät eivät saa liikkua matkapuhelin tai kuulokkeet korville kytkettyinä eivätkä hurjastella yli 25 kilometriä tunnissa.

Päihteiden käyttöä valvotaan

Sähköskoottien käyttäjille voidaan tehdä alkoholi- tai huumetestejä. Noin puolessa Espanjan kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista kuljettaja on alkoholin, huumeiden tai kolmiolääkkeiden vaikutuksen alainen.

Promilleraja on maassa kuljettajilla puhallustesteissä 0,25 promillea ja verikokeissa 0,5 promillea. Alle 18-vuotiailla raja on molemmissa testaustavoissa 0,0 promillea – mikä tarkoittaa, ettei alaikäinen voi juoda yhtäkään alkoholiannosta ja hypätä sen jälkeen sähköskootin selkään. Päihdesäädösten rikkomisesta voidaan tuomita 500–1000 euron sakkoon.

Tarvitaanko vakuutus?

Kuten kaikki muutkin tiellä liikkuvat ajoneuvot, myös sähköskootterit voivat joutua onnettomuuksiin. On tärkeä ymmärtää, että onnettomuuden aiheuttaja vastaa yleensä korvauksista.

Espanjan liikennevirasto (DGT) kertoo, että vaikka vakuutus ei ole pakollinen, monet skootterit kuuluvat omistajan kotivakuutuksen piiriin. Mikäli laitteita ei ole vakuutettu tai kuljettaja pakenee onnettomuuspaikalta ja teot todistetaan, toisen osapuolen korvausvaatimuksiin voi joutua vastaamaan.

Markkinoilla on jo useita sähköskoottereiden käyttäjille suunniteltuja vakuutuksia. Sur in English kertoo esimerkiksi AXA:lla olevan tarjolla siviilivastuuvakuutus, jonka hinnat lähtevät 20 eurosta vuodessa. Artikkelissa kerrotaan Línea Directan julkaisseen henkilökohtaisen sähköskootterien ja vastaavien laitteiden ajoneuvovakuutusten, digitaalisen Vivaz Safe&Gonin, jonka voi aktivoida ja ottaa pois käytöstä aina halutessaan matkapuhelimella, ja vakuutuksen hinta on 2 senttiä minuutilta.

*Artikkeli päivitetty 21.3.22 poistettu kohta, jossa sanotaan, että sähköpotkulautaa voivat käyttää vain yli16 -vuotiaat.

Lähteet
surinenglish.com
lavanguardia.com

Jaa:

Mistä löydän matkustussäännöt Espanjaan?

Waltteri Torikan Espanja rentouttaa