AjankohtaistaEläminen ja lomailu

San Juania eli juhannusta juhlitaan myös Espanjassa

Julkaistu: 20.06.2024

San Juania juhlitaan Espanjassa aina samana päivämääränä: 23. ja 24. kesäkuuta välisenä yönä, riippumatta siitä, mille viikonpäivälle se osuu. Juhannusta vietetään koko perheen kanssa. Illan aikana syödään ja juodaan sekä pidetään hauskaa. Puoliltaöin ilotulitukset ja nuotiot valaisevat rantoja.

Fiesta de San Juan on Johannes Kastajan syntymäpäivän kunniaksi vietettävä juhla. Rannat täyttyvät jo päivällä iloisista seurueista ja perheistä, jotka nauttivat pikniktyyliin hyvää ruokaa ja kuohuvia juomia. Myös musiikki ja pimeän tullessa sytytettävät nuotiot ovat tärkeitä juhannuksen juhlinnassa. Joillakin rannoilla pidetään myös konsertteja. Keskiyöllä suurimmissa kaupungeissa järjestetään ilotulituksia.

Juhannuksen viettoa A Coruñassa Galiciassa. Kuva iStock.

Espanjalaiset juhannustaiat

Perinteet, rituaalit ja taiat kuuluvat olennaisesti espanjalaisen juhannuksen juhlintaan. Taikojen tarkoitus on tuoda seuraavalle vuodelle onnea ja terveyttä, ja samalla unohdetaan edellisen vuoden pahat ja ikävät asiat.

Esineiden tai kirjoitettujen toiveiden polttaminen juhannusnuotiossa

Esineiden polttaminen tai paperille kirjoitettujen toiveiden sekä pelkojen polttaminen juhannustulessa on yksi Espanjan suosituimmista juhannustaioista. Kukin kirjoittaa paperille, mitä haluaa ja toivoo tulevalta vuodelta tai vastaavasti asioita, joita pelkää tai haluaa jättää taakseen. Paperi poltetaan keskiyöllä, jotta paha energia katoaisi tai toive toteutuisi. Jotkut myös polttavat esineitä, kuten vaikka vaatekappaleen tai korun, jonka uskotaan tuoneen huonoa onnea.

Meressä uiminen

Monelle meri edustaa parantavia voimia, ja siksi monet espanjalaiset menevät juhannusyönä uimaan. Rituaalin avulla halutaan puhdistaa sielua sekä parantaa kipuja.

Hyppääminen juhannusnuotion liekkien yli

Hyppiminen juhannusnuotion liekkien yli on yksi Espanjan suosituin juhannusrituaali. Nuotio on usein sytytetty rannalle. Rituaaliin kuuluu nuotion yli hyppääminen vähintään seitsemän kertaa, jotta hyvä onni suosisi seuraavan vuoden ajan.

Hyppiminen juhannusnuotion liekkien yli on yksi Espanjan suosituin juhannusrituaali. Kuva iStock.
Kasvojen peseminen merivedellä

Kasvojen peseminen merivedellä on suosittua juhannuksena erityisesti Andalusian alueella. Rituaali suoritetaan keskiyöllä, ja sen avulla säilyy terveenä ja kauniina seuraavan vuoden.

Kynttilän hautaaminen

Tässä juhannustaiassa sytytetään kynttilä juhannusyönä. Se haudataan se rannalle sellaiseen paikkaan, jossa se säilyisi mahdollisimman pitkään. Rituaalin ajatuksena on pyytää maalta hedelmällisyyttä ja hyvää satoa.

Nukkumaan kolme perunaa tyynyn alla

Suomessa tyynyn alle laitetaan juhannusyönä kukkia, Espanjassa taas perunoita. Espanjalaisiin juhannusperinteisiin kuuluu nukkuminen juhannusyön yli kolme perunaa tyynyn alla. Niistä yhden kuuluu olla kuorittu, toisen merkitty ja kolmannen kokonainen ja kuorimaton. Aamulla käsi laitetaan tyynyn alle ja valitaan yksi perunoista sokkona. Tällä tavoin määritetään, millaista tulevaisuutta on luvassa. Kuorittu peruna symboloi huonoa onnea, merkitty peruna sekä hyviä että huonoja hetkiä ja kuorimaton peruna hyvää onnea.

Aaltojen yli hyppääminen

Aaltojen yli hyppäämisen tarkoituksena on tuottaa hedelmällisyyttä erityisesti naisille. Aaltojen yli tulee hypätä tasan yhdeksän kertaa selkä edellä.

Juhannusjuhlia eri puolilla Espanjaa

Alicante

Juhannusviikolla vietettävä Hogueras de San Juan, jolla juhlistetaan kesän alkua, on yksi Alicanten vuoden suurimmista juhlista joulun ja pääsiäisen lisäksi. Alicanten juhannus on ehkä koko Espanjan kuuluisin, ja se on järjestetty virallisesti ensimmäisen kerran vuonna 1928. Tapahtumia riittää viiden päivän ajan, jolloin kaduilla soi musiikki ja siellä kulkee upeita paraateja. Juhla huipentuu kaupungintalon aukiolla juhannusaattona keskiyöllä suurien patsaiden polttamiseen (la cremà).

Alicantessa juhannusaattona poltetaan suuria patsaita. Kuva Wikimedia.
Lanjaron

Granadan Lanjaronin kylässä juhannusta juhlitaan hauskalla tavalla. Keskiyöllä käynnistyy vesisota, jossa paikkakunnan asukkaat ja vieraat kastelevat toisiaan vesiletkuilla, ämpäreillä, vesi-ilmapalloilla ja vesipistooleilla noin tunnin ajan.

Cádiz

Andalusian rannikkokaupungin Cádizin juhannus tunnetaan vuosittaisesta ohjelmanumerostaan ”Quema de los Juanillos”. Kaupungin asukasyhdistykset valmistavat humoristisia nukkeja, jotka symboloivat sekä kansallisella että paikallisella tasolla tunnettuja henkilöitä tai vuoden aikana tapahtuneita asioita.

Nukkeja on yhteensä yli 20, ja ne asetetaan kaduille. Auringonlaskun aikaan ne poltetaan. Polttamisen on tarkoitus jättää menneet taakse ja saada ikävät asiat unohtumaan. Lisäksi tuleen heitetään esineitä, jotta pahat henget ja muistot katoavat.

Costa del Sol

Costa del Solilla suuret juhlat löytyvät muun muassa Málagasta Malaguetan rannalta, jossa on perinteisesti ollut tarjolla live-musiikkia. Torremolinosissa juhannusta juhlistetaan La Carihuelan rannalla, Benalmádenassa Santa Anan ja Bil-Bilin rannoilla, Fuengirolassa kaikkien rantaravintoloiden läheisyydestä, Marbellassa El Pinillon rannalla, Esteponassa Criston rannalla ja Torre del Marissa El Copon rannalla.

Malagueta-ranta on suosittu juhannuksen viettopaikka Málagassa. Kuva Espanja.Com.
Barcelona ja Madrid

Barcelonassa paukkuvat papatit ja pommit ilotulitteiden lisäksi. Esimerkiksi Gràcian kaupunginosassa juhlat levittäytyvät kaikille kaduille ja aukioille. Illan mittaan herkutellaan ”la coca de San Juanilla”, joka on perinteinen leivonnainen, jossa voi olla erilaisia suolaisia tai makeita täytteitä. Madridissa tapahtumien keskipisteenä on La Latinan kaupunginosa ja erityisesti Cornisan puisto. Joka puolelle on sytytetty nuotioita, joiden ylitse hypitään keskiyöllä.

Vuoden 2023 juhannustapahtumien ohjelma Costa del Solin alueella:

Lähteet
mundodeportivo.com
hogueras.es
cadizturismo.com

Pääkuva iStock
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Kevyttä kesäruokaa Andalusiasta

Málagan Calle Larios on valmis viileään kesään