Seitsemän ihanaa ideaa syksyn lähimatkailuun Málagassa

Julkaistu: 08.10.2020
AjankohtaistaAlue-esittelyt
add one

Kuparimetsiä, karstimaita, näköalaterasseja Välimerelle, riippusiltoja, makeista herkuistaan tunnettuja luostareita ja sianlihatuotteistaan kuuluisia pikku kyliä. Mihin sinua kiinnostaa tutustua syksyn ja alkutalven iloksi, Málagan provinssista poistumatta?

Loppuvuoden kuukausiksi löytyy monenlaista nähtävää ja koettavaa Málagan provinssin alueelta. Ruskaiset kastanjametsät, Sierra de las Nievesin äärimmäisen harvinaiset pinsapot, luostarit makeisistaan tai sianlihatuotteistaan tunnetut sisämaan kylät ja lukemattomat vaelluspolut monimuotoisine maisemineen…

Rannikon läheisyydessä sijaitsevista kylistä ovat suomalaisille tutuimpia Mijas Pueblo ja Benalmádena Pueblo. (kuva: PxHere)

Rannikon ”toisen rivin kylät”

Syksyllä saadaan Málagan provinssin rannikolla eli Costa del Solilla nauttia vielä useina päivinä kesäisistä lämpötiloista, ja nämä päivät ovat omiaan siirtyä hieman rannikolta sisämaahan päin – tutustumaan rannikon läheisyydessä sijaitseviin kyliin. Useimpien pueblojen vanhat asuinalueet ovat liikuttavan kauniita kunnostettuine rakennuksineen, arabilinnoituksineen ja kirkkoineen sekä valkoisia seiniä vasten korostuvine kukkaloistoineen.

Rannikolta hieman kauemmaksi siirryttäessä noustaan myös ylöspäin ja useista kylistä avautuu upea panorama Välimerelle ja sen rantaviivalle. Näköalatasanteistaan tunnetaan hyvin muun muassa Manilvan, Casares Pueblon, Benahavísin, Istánin, Ojénin, Mijas Pueblon sekä Benalmádena Pueblon pittoreskit kylät.

La Maroman huippu vie hyväkuntoiset vaeltajat 2069 metrin korkeuteen. (kuva: Nachokot)

Vuoriston luonnonpuisto

Málagasta Granadan provinssin puolelle ulottuva Tejedan, Almijarin ja Alhaman vuorten luonnonpuistoalue on parhaimmillaan syksyllä, kun kesän helteet ovat hellittäneet ja ulkoilu sujuu miellyttävissä lämpötiloissa. Luonnonpuiston kätköissä risteilee lukemattomia vaellusreittejä, joista mainittakoon El Alcázarin ja Canillas de Albaidan vanhan sähkölaitoksen (Fábrica de la Luz) ympäristö.

Haastavimpien luontoreittien joukkoon lukeutuvat Tejedan vuorella kulkevat ja La Maroman huipulle vievät polut, joiden lähtöpaikkoja löytyy muun muassa Canillas de Aceitunosta, El Lucerosta sekä Cuesta del Cielosta. Lyhyempiä reittejä pienemmillä korkeusvaihteluilla etsivät voivat tutustua Ruta Botánica de Alcaucíniin, Frigilianan kauniin kylän luona kiertäviin polkuihin sekä Ruta de los Molinosin myllyihin Árchezin ja Canillas de Albaidan välillä.

Lokakuussa on luvattu aukeavaksi myös ”Axarquían Kuninkaan tie”, joka muistuttaa maisemiltaan maailmankuuluksi noussutta Caminito del Rey -reittiä, riippusiltoineen päivineen.

Espanjanpihta on harvinainen havupuu, jossa kävyt kasvavat oksissa ylöspäin. (kuva: Francisco Doña Toledo)

Harvinainen pinsapo

Sierra de las Nievesin alueelle jäävät Tolox, Yunquera, El Burgo ja Ojén sekä Serranía de Rondan puolella sijaitseva Parautan kylä ovat erinomaisia retkikohteita, joiden läheisyydessä pääsee kummastelemaan erittäin uhanalaiseksi luokiteltua espanjanpihtaa. Pinsapo kasvaa koko maailmassa luonnonvaraisena vain eteläisessä Espanjassa, ja sielläkin pelkästään 1100–2000 metrin korkeudella.

Espanjanpihtametsien (esp. pinsapares) halki vievistä reiteistä ovat tunnetuimmat Cueva del Agua ja Tajo de la Caína. Tarjolla on myös pidempiä vaelluksia, kuten El Burgon ja Yunqueran kylien välinen reitti. Matkalla voi näköpiiriin osua myös vuoristoalueella asustavia vuohia, villisikoja ja petolintuja.

Torcalin ”kivimetsä” ei ole ainoa karstimaisema Málagan provinssissa. (kuva: Andrzej Otrębski)

Málagan ”torcalit”

Málagan geologisessa monimuotoisuudessa riittää ihmeteltävää. Syystalvi on oivaa aikaa tutustua provinssin maisemamuodoista karstimaihin. Tunnetuin näistä on Antequeran Torcal, jonka maine on kiirinyt kauas maailmalle eräänä koko Andalusian upeimmista luontokohteista. Kivisiin maisemiin pääsee tutustumaan A-7075-tien läheisyyteen jäävältä parkkipaikalta alkavilla poluilla: Verde, Amarilla ja Tornillo.

Málagan luonnosta löytyy myös muita ”torcalmaisia” karstimaita. Näistä mainittakoon Rondan vuoriston Los Riscos, joka jää Cartajiman ja Júzcarin kuntien alueelle. Jälkimmäisestä saa alkunsa kaunis, Los Riscosiin vievä reitti. Casaresista puolestaan löytyy Canuto de la Utrera, jota pidetään Euroopan eteläisimpänä karstimaana, ja jonka halki kulkee myös kaunis vaellusreitti. Vastaavia maisemia tarjoavat myös Cortes de la Fronteran Peñón del Berrueco ja Motillas sekä Sierra de las Nievesin Navazuelo ja Puerto de los Pilones.

Eteläisessä Espanjassakin pääsee syksyllä nauttimaan ruskan väriloistosta. (kuva: PxHere)

Syksyn kupariruska

Marraskuun mittaan päästään nauttimaan ilmiöstä, joka tunnetaan malagalaisittain nimellä ”bosque de cobre”. Kaikkialla, missä kastanjapuut ovat osa maisemaa, lehdet saavat oranssin, punaisen ja ruskean sävyt koristeekseen – aina siihen saakka, että lehdet leijailevat viileän tuulen ja sateiden myötä maahan.

”Kuparimetsiä” käydään ihastelemassa etenkin Valle del Genalissa, muun muassa Pujerran, Parautan ja Igualejan kylissä, sekä Sierra de las Nievesin alueella. Kastanjametsiä löytyy myös useiden vaellusreittien varrelta muun muassa Cartajiman, Farajánin, Júzcarin, Alpandeiren, Jubriquen, Genalguacilin, Benalaurían, Benadalidin, Algatocínin ja Yunqueran ympäristöstä.

Istánissa kastanjat löytyvät hieman kauempaa kylän keskustasta, mutta siellä voi ihastella Hoyo del Botella koko provinssin vanhinta kastanjapuuta, joka tunnetaan ylväällä nimellä Castaño Santo.

Espanjalaiset herkuttelevat joulun pyhinä mielellään luostarien makeilla herkuilla. (kuva: Flickr)

Luostarimakeisten jäljillä

Joulukuun alkupuolella joulumieli hiipii esiin ja monet paikalliset tekevät retkiä alueen kyliin haaliakseen juhlapyhiksi perinnemakeisia ja -leivonnaisia. Toki suurinta osaa saa myös oman kaupungin konditorioista ja leipomoista tai jopa verkkokaupoista, mutta retki hakemaan herkut suoraan luostarin myymälästä on monelle jouluinen perinne.

Makeista leipomuksistaan kuuluisimpia ovat Antequeran, Rondan ja Archidonan luostarit, mutta suosittuja ovat myös Coín ja Cañete la Real. Joulupöytään hamstrataan herkkuja nimeltään pestiños, alfajores, mantecados, polvorones, sultanas, hugolinas…

Sianlihatuotteiden kirjo on Espanjassa laaja ja etelän pienillä kylillä on omia perinneherkkuja. (kuva: Salvabiedma)

Sianlihatuotteistaan tunnetut kylät

Joulun alla nostavat suosiotaan myös päiväretket makkaroista ja muista sianlihatuotteistaan tunnettuihin kyliin. Laajinta tuotanto on Benaojánissa, Colmenarissa ja Arriatessa, mutta laadustaan tunnetaan myös Alhaurín El Grande, Ardales, Riogordo, Cartama, Coín, Archidona, Benarrabá, Cuevas de San Marcos sekä Cortes de la Frontera.

Perinteisten chorizon, salchichonesin, morcillan, ilmakuivatun kinkun ja leikkeleiden lisäksi suosittuja tuotteita ovat bondiola, relleno, morcón ja zurrapa. Monet edellä mainitut kylät tarjoavat myös paljon kiinnostavia nähtävyyksiä, kuten hunajamuseo Colmenarissa, Gaton ja Piletan luolat Benaojánissa tai Bobastron muinainen asutusalue Ardalesissa.

Lähde: Diariosur.es

Pääkuva: PxHere

Jaa:

Poikkeustila Madridiin hallituksen määräyksellä

Andalusian asukkaille alennusta matkailumajoituskuluista

add one