AjankohtaistaPoikkeustilannetiedotus

Suomalaispariskunta voi hyvin Fuengirolassa

Julkaistu: 26.03.2020

”Olemme turvassa, meillä on kaikki hyvin”, Annukka Salonen kertoo tunnelmista karanteenin keskellä. Hän kertoo saaneensa juuri Fuengirolan kaupungilta puhelinsoiton, jossa tiedusteltiin suomalaiseläkeläisen vointia.

”Meille soitettiin ayuntamientosta eli kaupungintalolta ja oikein miellyttävä naisääni tiedusteli, onko meillä kaikki hyvin”, Annukka Salonen kertoo. Fuengirolan kaupungilta soitettiin sekä hänelle itselleen että miehelleen Eki Vepsäläiselle. Molempien haluttiin varmistaa voivan hyvin.

”Soittaja oli iloinen, kun kerroimme kaiken olevan hyvin ja meidän noudattavan karanteenin sääntöjä ilman ongelmia.”

Fuengirolan kaupunki on kontaktoinut puhelimitse kaupungin yli 70 -vuotiaita asukkaita ja auttaa heitä selviytymään koronakaranteenista, jos se on tarpeen. Kaupunki on ottanut yhteyttä kaikkiin alueella toimiviin apteekkeihin ja lääkkeitä toimitetaan tarvittaessa koteihin. Apua on tarjolla myös ruokaostosten hoitamiseen, terveyskeskuspalveluihin sekä sosiaalipalveluihin – tapauskohtaisesti tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan.

Kaupungilta kerrotaan, että puhelukierroksella on selvinnyt suurimman osan kaupungin varttuneemmasta väestöstä voivan kaikeksi onneksi hyvin, noudattavan karanteenia ja tulevan toimeen omillaan.

Rauhaisaa arkieloa

”Arki rullaa meillä hyvin”, Annukka Salonen toteaa. ”Kotona on kaikenlaista puuhaa. Olen siivonnut kaikessa rauhassa kaappeja ja laatikoita, käynyt läpi vanhoja valokuvia ja papereita. Viime kesänä hyvin piilottamani luottokortti ja kulttuuriyhdistyksen maksukorttikin löytyivät.”

”Mertakin voisi katsella tuntitolkulla tietämättä karanteenista mitään.”

Kauppareissut Annukka kertoo hoitaneensa heti aamutuimaan. ”Kun supermarketti aukeaa aamulla yhdeksältä, siellä on puhdasta ja ihmisiä on vähän, kun paikalliset ovat vähän hitaampia heräämään. Eihän kaksi vanhaa ihmistä paljoa ruokaa tarvitsekaan; hyvin ovat ostokset hoituneet.”

”Välillä mennään sänkyyn lukemaan kirjaa, kuunnellaan klassista musiikkia. On aikaa seurata parvekkeelta maisemaa, joka on nyt hyvin erilainen. Linnalta, sillalta, jokipuistosta ja uimarannalta puuttuvat ihmiset ja tilalle on tullut aiempaa runsaammin lintuja. Merimetsojakin on jokeen nyt laskeutunut. Ihanan rauhallista on nyt meillä päin. Pelkään vain, että tähän tottuu”

Ihmisten poissaolo on tuonut Annukan ja Erkin parvekkeelta näkyvään jokisuistoon uusia lintulajeja, kuten merimetson.

Uutisointi säikyttää turhaan lähimmäisiä

Annukka ja Erkki seuraavat päivittäin Espanjan uutisia televisiosta ja Suomen uutisia lähinnä Yle Radio 1:n kautta, joka on päällä muutenkin melkein koko päivän.

”Suomessa uutisoidaan paljon siitä, miten paha tilanne Espanjassa on. Omaiset saavat uutisoinnista aivan hirveän kuvan, vaikka meillä ei ole täällä mitään hätää. Olemme turvassa, meillä on kaikki hyvin.”

”Ihmiset kantavat nyt karanteerin aikaan huolta toistensa hyvinvoinnista. Meihin on oltu hyvin paljon yhteydessä netin kautta – sellaista läheistä yhteydenpitoa, eikä vain peukkuja ja tykkäyksiä. Ihanaa, kun jaetaan nuoruuden kuvia ja muistojakin.”

Otetaan opiksi

”On tässä maailmassa pahemmastakin varmasti selvitty”, Espanjassa 27 vuotta asustanut suomalainen muistuttaa. ”Talous kaatuu, mutta ihmisten ahneus pitää huolen, että se tulee taas nousemaan.”

”Tämä on muistutus meille, että kaikki ei ole aina niin varmaa.”

Annukka uskoo ja toivoo ihmisten oppivan tästä monet täysin yllättäneestä karanteenista jotain: ”Toivottavasti muistetaan vielä ensi vuonnakin pestä käsiä, yskiä kainaloon ja heittää paperinenäliinan roskakoriin, kun siihen on kerran niistetty.”

Ekiltä, Aurinkorannikon kuuluisalta vaeltavalta runoilijalta, löytyy aina runo joka hetkeen. Tähän hän valitsi:

Nauti elämästäsi
tee siitä hyvä itsellesi
ja läheisillesi
sillä sinähän elät tätä elämääsi

 

Kuva: haastateltavat

Jaa:

Etäkoulu sujuu Aurinkorannikolla

Málagassa sairaalat täystyöllistettyjä, mutta kaikki hoidetaan