AjankohtaistaAlue-esittelytEläminen ja lomailuEsa Ennelin Barcelonassa

Näin vältät taskuvarkaita Barcelonassa

Julkaistu: 16.09.2023

”Barcelonaa pidetään maailmalla taskuvarkaiden ´pääkaupunkina´.”

Yleisesti ottaen Barcelona on turvallinen kaupunki liikkua, mutta viime vuosien aikana kaupungista on tullut varsinainen taskuvarkaiden paratiisi. Taitavia taskuvarkaita liikkuu joka puolella kaupunkia ja heitä joutuu varomaan erityisesti kaupungin keskustan alueella, jossa kokoontuu paljon ihmisiä yhteen.

Lähes kaikki tuntemani paikalliset asukkaat ovat joutuneet vähintään kerran taskuvarkauden uhreiksi. Olen myös itse joutunut taskuvarkaiden kynsiin, ja minulta on viety muun muassa pari kännykkää sekä reppu, jonka sisällä oli uusi kannettava tietokone.

Tässä artikkelissa annan paikallisia vinkkejä siitä, miten välttää taskuvarkaita.

Miten vältellä taskuvarkaita Barcelonassa

Valitettavasti monet matkailijat joutuvat Barcelonassa taskuvarkaiden kynsiin jo ennen kuin he edes ehtivät astumaan varaamaansa majapaikkaan sisään. Junat, bussit, metrot ja hotellien sisäänkäynnit ovat erityisesti varkaiden suosiossa. Taskuvarkaat suorastaan rakastavat kaupunkiin juuri saapuvia turisteja, koska väsyneet ja huolettomasti käyttäytyvät matkailijat ovat uudessa ympäristössä helppoja uhreja.

Vierailijoita tarkkaillaan jo lento-, juna- ja bussiasemilla. Maksaessasi juna- tai bussimatkan kaupungin keskustaan, varkaat tarkkailevat sitä, miten käsittelet matkatavaroitasi ja missä säilytät rahojasi. Helpoin tapa välttää varkaita ja lompakon kaivamista taskusta on ostaa matka netistä etukäteen suoraan majapaikan lähelle tai kaupungin keskustaan.

Perusvinkki lentomatkustajille on poistaa uusi ja kiiltävä lentomatkatunniste matkalaukuista heti maahan laskeutumisen jälkeen. Muista myös hankkia hyvä matkavakuutus ennen matkan alkamista!

Varautuminen majapaikassa ennen kadulle astumista

Kun olet päässyt turvallisesti majapaikkaasi, on aika suunnitella ennaltaehkäiseviä turvallisuustoimenpiteitä. Ennen kadulle astumista kannattaa jättää kaikki arvokkaat esineet hotellihuoneeseen tai hotellin kassakaappiin. Erityisesti kalliit rannekellot ja kultaketjut ovat varkaiden suosiossa. Myös läppärisi ja tablettisi on paremmassa turvassa hotellihuoneessa kuin kadulla repun sisällä.

Jos käytät useampaa kuin yhtä luottokorttia, jätä ylimääräiset kortit hotellihuoneeseen turvaan. Jos käytät käteistä, niin piilota käteisvarat vähintään kahteen eri paikkaan ja varaa mukaan vain päivän aikana tarvitsemasi rahat.

Myös pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kalliit merkkivaatteet kiinnittävät heti varkaiden huomion. Itse en liiku kaupungilla koskaan kalliit vaatteet päällä tai merkkiaurinkolasit silmillä.

Voit jättää myös passin tai henkilöllisyystodistuksen huoletta hotelliin, jos kannat mukanasi kopiota henkilöllisyystodistuksesta.

(Suomesta poiketen Espanjan laki velvoittaa kaikkia ihmisiä kantamaan henkilöllisyystodistusta mukanaan, mutta yleensä poliisit päästävät matkailijat pälkähästä, jos heillä on kopio henkilöllisyystodistuksesta matkassa mukana.)

Taskuvarkaat ja erilaiset huijarit liikkuvat pienissä ryhmissä

Taskuvarkaat liikkuvat ihmistungoksissa ryhmissä. He valitsevat uhrinsa baareissa, ravintoloissa, terasseilla, ostoskaduilla, liukuportaissa ja ennen kaikkea bussien sekä metrojen sisäänkäyntien edessä. Jos joudut ihmistungoksen keskelle, pidä laukustasi tiukasti kiinni ja suojaa kännykkääsi ja lompakkoa. Repulle turvallisin paikka on aina oman rintakehän päällä.

Passeig de Gràcian ostoskadulla liikkuu myös paljon taskuvarkaita.

Kun istut terassilla, pidä reppuasi jalkojen välissä tai sylissä. Jos asetat reppusi jalkojen väliin, niin yritä kiinnittää se kehoosi kiinni. Älä koskaan jätä kännykkääsi pöydän päälle lojumaan, ja kun maksat laskun, vältä rahojen laskemista ihmisten silmien alla.

Barcelona on täynnä erilaisia kerjäläisiä ja hämäriä katukauppiaita. Itse en yleensä koskaan anna rahaa kerjäläisille ja välttelen keskusteluja laittomien katukaupustelijoiden kanssa.

Yleensä ammattivarkaat ovat pukeutuneet turisteiksi. He yrittävät päästä kosketusetäisyydelle ja yllättävät uhrinsa kysymällä neuvoa tai vaikka matkailijan kotimaata. Jotkut varkaat saattavat pudottaa arvokkaan näköisen esineen eteesi tai pyytää lahjoitusta hyväntekeväisyyteen.

Joka tapauksessa he yrittävät päästä lähellesi ja saada sinut paljastamaan, missä säilytät rahojasi. Jotkut varkaat ovat jopa niin härskejä, että he tarjoavat ryöstön uhrille apua varastetun tavaran löytämiseen itse taskuvarkauden jälkeen.

La Rambla -katu on erityisesti taskuvarkaiden suosiossa.

Rahan nostaminen pankkiautomaatista

Pankkiautomaatilla vierailu on yksi vaaran paikka. Nykyään suuri osa pankkiautomaateista sijaitsee kadulla, ja usein niiden ympärillä pyörii hämärämiehiä. Itse suosin rahojen nostamista pankin sisällä, jos se on suinkin vain mahdollista.

Ennen kuin naputtelet PIN-koodin muista vilkaista olan yli taaksesi, ja peitä numeron paineleminen käsilläsi. Älä missään tapauksessa säilytä PIN-koodia lompakossasi!

Muista aina suojata PIN-koodisi pankkiautomaatilla.

Suuri osa taskuvarkauksista tapahtuu yöllä

Taskuvarkaat ja roistot valitsevat öisin helppoja uhreja. Jos haluat pitää rahasi ja tavarasi turvassa, käytä alkoholia tai muita mieltä turruttavia aineita kohtuudella. Alkoholin ja huumausaineiden väärinkäyttö heikentää kykyäsi havaita ympärilläsi olevia ärsykkeitä.

Humalaiset turistit ovat Barcelonassa taskuvarkaiden ja pikkurikollisten ensimmäisiä kohteita. Aamuisin poliisiasemilla on pitkiä jonoja, joissa hämmentyneet ja huijatut turistit yrittävät täyttää ilmoituslomaketta kadonneista tai varastetuista tavaroistaan.

Jos aiot kuitenkin juhlia rankasti, niin yritä välttää huumekauppiaita ja seksityöläisiä. Auringon laskettua katuprostituoidut ja kauppiaat tulevat tarjoamaan palvelujaan. Useimmat seksityöläiset ja huumekauppiaat eivät ole vaarallisia. Joskus he kuitenkin saattavat tulla lähellesi yrittäen löytää rahasi koskettamalla tai halaamalla.

Toisinaan he liikkuvat suuremmissa ryhmissä. Voit joutua varkaiden keskelle ympäröidyksi sekä ryöstetyksi. Oman turvallisuutesi vuoksi – älä missään nimessä osta huumeita katukauppiailta.

Mitä tehdä, jos joudut ryöstetyksi?

Jos menetät lompakkosi, laukkusi tai reppusi, yritä pysyä rauhallisena. Suuttuminen ei auta tilanteessa ollenkaan, se vain monimutkaistaa asioita. Toimi kuitenkin välittömästi. Kuoleta luottokorttisi ja tee lista varastetuista tavaroista.

Sen jälkeen etsi lähin poliisiasema ja tee rikosilmoitus. Tarvitset poliisilta saatavaa rikosilmoitusta vakuutusyhtiöltäsi anottaviin korvauksiin. Pääpoliisiasemilla saat myös tarvittavat puhelinnumerot ja puhelimen käyttöösi.

Jos menetät passin tai henkilöllisyystodistuksen, selvitä tarvitaanko paluulentosi varten väliaikaista passia.

Ohessa vielä pari keskeistä poliisiasemaa Barcelonan keskustassa rikosilmoituksia varten:
Comisaria de Policia de Barcelona (Ciutat Vella) Carrer Nou de la Rambla, 76-80 08001 Barcelona, Espanja
Metroaseman poliisiasema:
Matkustajille tarkoitettu poliisiasema sijaitsee Plaza Catalunyan metroasemalla.

Teksti ja kuvat Esa Ennelin
esa@espanja.com
toimitus@espanja.com

Esa Ennelin toimii Barcelonasta käsin sekä järjestötyön että kulttuuriprojektien edistämistehtävissä. Järjestötöiden lisäksi hän on erikoistunut mm. katuvalokuvaamiseen, ja sukeltanut viimeisten 15 vuoden aikana todella syvälle Barcelonan sykkeeseen. Hän haluaa johdattaa lukijat valokuvien ja juttujen välityksellä Barcelonan kaupungin uskomattomaan historiaan ja kulttuuriin.

Esalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen esa@espanja.com.

Jaa:

Papiksi Aurinkorannikolle 

Espanja.Comin kuukauden henkilö syyskuu 2023: Minttu Bickerton