Teema ohjaa suomalaisten matkaa myös ulkomaille

Julkaistu: 16.01.2019
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Vuonna 2019 suomalaiset suunnittelevat matkustavansa kotimaassa ja Euroopan lähikohteissa. Ulkomaan kaupunkilomat säilyttävät suosionsa ja yhä useammat suunnittelevat matkaa tietyn teeman ympärille, selviää Matkamessujen teettämästä Lomamatkaennusteesta.

Suomalaisten lomasuunnitelmia mittaavan Lomamatkaennusteen mukaan suomalaiset matkustavat innokkaasti myös vuonna 2019. Suomen Madridin Suurlähetystön mukaan Suomesta tehdään vuosittain yli 800 000 tuhatta matkaa Espanjaan. Ja kiinnostus vain kasvaa: monet lentoyhtiöt ovatkin lisänneet vuorolentoja suosituimmille kentille.

Ulkomaille suunnataan erityisesti Euroopan kaupunkikohteisiin. Espanjassa suosittuja ovat muun muassa kestosuosikki Barcelona sekä Aurinkorannikko ja Costa Blanca. Talviaikaan lomalentojen ykkösasemaa pitävät Kanarian saaret. Ennusteen mukaan lumiset rinteet houkutteleva ja ulkomaille suuntautuvat hiihtomatkat kiinnostavat suomalaisia aiempia vuosia enemmän. Tiesithän, että Aurinkorannikon Sierra Nevadassa yhdistät kätevästi vaikka laskettelu-, golf- ja rantaloman?

Lähes joka toinen ulkomaille matkustavista suunnittelee kaupunkilomaa, joka onkin ollut suosituin suomalaisten lomatyyppi vuodesta 2013 lähtien. Rantalomien viettäminen pysyy suunnitelmissa ja ulkomaille suuntautuvat kylpylälomat kiinnostavat aiempaa enemmän.

Matkalta toivotaan kaupunkikohteita kulttuuri ja historia edellä

Teemamatkat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta ja yhä useampi on ollut teemamatkalla tai suunnittelee sellaisen tekemistä. Teemamatkoista historiaan, luontoon ja kulttuuriin keskittyvät matkat ovat suomalaisten keskuudessa suosittuja. Lähes kolmannes suunnitteleekin kulttuurimatkaa (29 % vastaajista) tai luontomatkaa (29 % vastaajista) vuodelle 2019. Neljännes vastaavasti suunnittelee historiaan keskittyvää matkaa (26 % vastaajista), myös liikunnalliset ja jopa extreme-lomat kiinnostavat yhä useampaa suomalaista (26 % vastaajista). Teemamatkoja toteutettaessa matkatoimistojen asiantuntemusta ja osaamista käytetään aiempaa enemmän.

Suomalaiset suunnittelevat matkustavansa vuoden 2019 aikana enemmän kuin edellisenä vuotena. Matkasuunnitelmien toteutumista puoltaa se, että useampi kuin kolme neljästä (86 %) arvioi käyttävänsä rahaa matkailuun enemmän tai saman verran kuin edellisenä vuonna. Matkailuun aiempaa enemmän rahaa aikovat käyttää erityisesti 35–65 –vuotiaat sekä edellisvuosina paljon matkustaneet”, kertoo Kantar TNS:n tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen.

Matkatoimistot ja matkailupalveluiden tuottajat apuna 

Lomamatkan varaamisessa suomalaiset luottavat yhä enemmän matkapalveluyritysten ja matkatoimistojen palveluihin. 66 % varaa matkansa lento-, laiva-, juna- ja bussiyhtiöiden sivujen kautta. Matkatoimistojen sivuja lomamatkan varaamiseen puolestaan käyttää 43 % vastaajista. Suurin osa majoituksesta varataan puolestaan hotellien ja muiden matkapalveluiden myynti- tai vertailusivustoilta tai suoraan hotellien omilta sivuilta.

”Valtaosa suomalaisten lomamatkoihin liittyvistä palveluista varataan edelleen matkapalvelujen tuottajien tai matkatoimistojen kautta. Etenkin on hienoa huomata, että kaikenikäiset matkustajat käyttävät matkatoimistojen palveluita matkojensa varaamiseen. Teemamatkojen toteutuksessa matkatoimistojen apuun luotetaan jopa aiempaa enemmän ja myös kaikkein nuorimmissa haastateltujen ryhmässä”, iloitsee Suomen matkatoimistoalan liitto ry:n (SMAL) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Lomamatkaennusteessa kysyttiin myös viime vuoden toteutuneista matkoista. Vastaajista 57 % kertoi tehneensä vuoden 2018 aikana yhden tai kaksi matkaa, ja keskimäärin suomalaiset tekivät vuoden aikana vajaa kolme ulkomaan lomamatkaa. Tehtyjen matkojen määrään vaikuttaa iän tai sukupuolen kaltaisten demografisten tekijöiden sijaan eniten into ja halu matkustaa.

Espanja.Comin Suuri Matkamessukilpailu 2019 – ¡VAMOS!

 

Espanja.Com nostattaa messutunnelmaa Suurella Matkamessukilpailulla. Kuka lentää kaverin kanssa viikon lomalle Espanjan Aurinkorannikolle? Entä kenelle osuu palkinnoksi pitkä viikonloppu Espanjan auringon alla?

Osallistuminen on naurettavan helppoa:

Tykkää Espanja.Comin Messukilpailu 2019 -julkaisusta Facebookissa ja kerro kommenteissa kenen kanssa tulisit lomalle. Jaa kilpailu myös ystävillesi. Kilpailu on käynnissä sunnuntaihin 27.1.2019 saakka.

Täältä löydät kilpailun säännöt ja muut palkinnot.

 

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut järjestetään 16.–20.1.2019 Messukeskuksessa Helsingissä. Matka 2019 on avoinna yleisölle 18.-20.1.2019. Samaan aikaan Matkamessujen kanssa Helsingin Caravan-messut. | www.matkamessut.fi | www.facebook.com/matkamessut | @matkatravelfair | #matka2019 |

 

Artikkelin lähteenä Matkamessujen Matkailututkimus 2019
Kuva: Matkamessut, Matka 2018

Jaa:

Suomalaiset haluavat matkalta paikallista kulttuuria ja aitoja kokemuksia

Kukkivat mantelipuut kaunistavat alkuvuotta Espanjassa – katso herkullinen resepti

add one