Tiesitkö, että näistäkin voi rapsahtaa sakkoa Espanjassa?

Julkaistu: 14.06.2018
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Jotta sakkolappunen ei synkistäisi autoretkeä Espanjassa, kannattaa tutustua paikallisiin liikennerikesäädöksiin. Poliisin napatessa kuljettajan ajamasta ilman paitaa, sandaalit jalassa ja vesihörppyä ottamasta maksettavaa voi kertyä 260 euroa.

 

Muistetaan kesähelteilläkin ajeltaessa, ettei liikkuvan auton ratissa saa esimerkiksi juoda vettä. Niin jäätelön syömisen, voileivän haukkaamisen kuin juomahörpyn ottamisenkin lasketaan hidastavan kuljettajan liikkeitä tilanteen niin vaatiessa, pienentävän mahdollisesti näkökenttää ja häiritsevän keskittymistä.

Uimarannalle autolla suunnistettaessa voi sandaalit vaihtaa jalkaan vasta kulkuneuvon parkkiin saatuaan. Näin tulkitaan liikennesäännösten artikkelia 17.1: ”Kuljettajien on pystyttävä koko ajan hallitsemaan kulkuneuvonsa”. Sama pykälä on osaltaan perusteena paidatta ajamisen kieltämisessä; paljaan ihon kosketus penkkiin voi olla epämukavaa ja häiritä liikkumista ja keskittymistä. Puhumattakaan mahdollisesta muun liikenteen häiritsemisestä – paljas pinta vetää helposti katseita puoleensa.

Kesällä tulee usein lähdettyä liikkeelle mahdollisimman kevyellä varustuksella, etenkin uimarannalle suunnattaessa, mutta ajokorttia ei kannata kotiin jättää. Mikäli poliisi pysäyttää ja pyytää nähdä kyseisen dokumentin, siitä voi seurata pieni, kymmenen euron sakko (esp. multa). Mikäli ajokortti on vanhentunut, maksu kohoaa 200 euroon.

Tupakantumpista suuret sakot

Tupakantumpin ulos heittäminen tai sen karistaminen ikkunasta on ymmärrettävästi vaarallista. Kesäkuumalla eteläisessä Espanjassa ei sada vettä useaan kuukauteen ja kuiva luonto roihahtaa helposti liekkeihin, voiden aiheuttaa laajoja ja tuhoisia metsäpaloja. Tästä nimenomaisesta virheestä sakot kohoavat monia muita korkeammaksi ja sen lisäksi espanjalaisen ajokortin omaavaa autonkuljettajaa rankaistaan kortin pisteitä miinustamalla.

”Luu pihalla” ajelu on kenties mukavan rentoa ja vilvoittaa käsivartta, mutta siitäkin voi narahtaa sakkolappu. Kädet kannattaa pitää kiinni ratissa. Sallitun matkustajamäärän ylittäminen ei myöskään ole sallittua, lyhyelläkään matkaa. Tästä syystä taksitkaan eivät suostu ottamaan henkilöauton kyytiin neljää matkustajaa enempää.

Jos sakkolapun sattuu Espanjassa saamaan, kannattaa muistaa, että siitä selviää ”puolella hintaa” nopeasti maksaessaan. Espanjassa saadun liikennesakon maksu onnistuu helpoiten internetin kautta luotto- tai pankkikortilla. Ohjeet löydät Suomen Madridin suurlähetystön sivuilta.

Sakkosummia

– Ajokortti ei ole mukana 10,00 €
– Sandaalit tai korkokengät jalassa tai avojaloin ajaminen 80,00 €
– Yläosattomissa ajaminen 80,00 €
– Käsi, kyynärpää tai käsivarsi ikkunan ulkopuolella ajaminen 80,00 €
– Sallitun matkustajamäärän ylittäminen, esim. 6 henkilöä 5:lle rekisteröidyssä autossa 80,00 €
– Juominen autolla ajaessa 100,00 €
– Syöminen ajaessa 100,00 €
– Kuljettajan vieressä istuva: jalkojen nosto kojelaudalle 100,00 €
– Irtonaisten tavaroiden pitäminen hattuhyllyllä ajaessa 200,00 €
– Tupakantumpi heittäminen ikkunasta ulos 200 € + 4 pistettä kortilta pois

Lähde: www.autopista.es

Jaa:

Picasson eläintyöt Malagan näyttelyssä

Metsäpalovaara ja avotulen tekokielto Andalusiassa

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.