AjankohtaistaUusimmat

Tietojenkalastelu Espanjassa aktivoitunut

Julkaistu: 24.04.2022

Guardia Civil varoittaa tietojenkalasteluyrityksistä Espanjassa. Yleisimmin vaaditaan pikaista sakon maksua tai paketin noutomaksun suorittamista. Motiivina on saada haltuunsa ihmisten henkilökohtaisia tietoja. Poliisi antaa vinkkejä miten erottaa väärät viestit.

Tietojenkalastelu (phishing) on yksi yleisimmistä verkkorikollisuuden muodoista. Sen tavoitteena on saada uhri luovuttamaan internetissä henkilökohtaisia tietojaan erilaisiin portaaleihin, joita he luulevat aidoiksi, mutta jotka ovatkin hakkereiden ylläpitämiä. Huijaukset ovat nykyään hyvin yleisiä ja monilla onkin jo omakohtaista kokemusta huijausyrityksen kohteeksi joutumisesta. Guardia Civil kehoittaakin äärimmäiseen varovaisuuteen omien tietojen luovuttamisessa.

Tyypillisiä huijausyrityksiä

Yksi yleisimmistä hakkerien käyttämistä huijaustavoista, jota kannattaa varoa, ovat tekstiviestit, joiden lähettäjinä esiintyvät kuriiripalvelu, jotka yrittävät toimittaa pakettia.

Tällä hetkellä ajankohtainen huijaus liittyy veroilmoitusten jättämiseen, joihin liittyen hakkerit tekeytyvät Ministerio de Haciendan tai Dirección General De Tráficon edustajiksi ja lähettävät sähköpostin, jossa pyydetään esimerkiksi pikaista sakon maksua.

Tietojenkalastelu ei ole vahingollista niin kauan kuin arkaluontoisia tietoja ei luovuteta rikollisten käsiin. Yleisin tietojenkalasteluyritys tapahtuu sähköpostitse, jonka tavoitteena on saada uhri klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä. Viesti muotoillaan usein kiireelliseksi ja juuri siksi valitettavan usea etenee linkin klikkaukseen. Vaikka viestit näyttäisivät aidoilta leimoinen ja logoineen, niissä olevia linkkejä ei saisi koskaan avata.

On tärkeää muistaa, että oikeat vero- tai liikenneviraston viranomaiset eivät koskaan lähesty sähköposteilla tai puhelinsoitoilla, joissa pyydetään rahaa. Aidot viestit lähetetään perinteisillä tavoilla kuten kirjatulla kirjeellä.

Tutki viestejä tarkemmalla silmällä

Tietojenkalastelu kehittyy koko ajan ammattimaisempaan suuntaan ja huijausyritykset muuttuvat yhä taitavimmiksi. Tämä vaatii jatkuvaa varovaisuutta ja tarkkavaisuutta, etteivät omat tiedot pääse vahingossa vääriin käsiin. Viestejä kannattaa tutkia tarkemmalla silmällä ja kiinnittää huomiota nettiosoitteeseen, josta viesti saapuu, viestissä käytettyyn kirjasintyyppiin sekä siihen näkyykö viestin yhteystietojen puhelinnumerossa Espanjan suuntanumeroa +34 vai jotain ulkomaille viittaavaa.

Huijausviestien yleistymisen takia, Guardia Civil varoittaa ja tiedottaa aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa kuinka välttää rikoksen uhriksi joutuminen.

Lähde surinenglish.com
Kuva Pixabay

Jaa:

Uutiskirje Huhti 02/22

Aku kotiin – Espanjasta Suomeen sähkömopoautolla