Tuliko sinusta tietämättäsi residentti Espanjassa?

Julkaistu: 30.07.2020
AjankohtaistaAsuminenEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Jotkut Espanjassa väliaikaisesti asuneet tai matkustaneet ulkomaalaiset jäivät koronapandemian takia maahan odottamaan tilanteen edistymistä palatakseen myöhemmin kotimaahansa tietämättä, että 183 päivän verotussääntö on voimassa myös korona-aikaan. Eli puolen vuoden oleskelun jälkeen olet automaattisesti residentti Espanjassa.

Verovelvollisuus eli residencia fiscal -status syntyy, kun henkilö asuu Espanjassa kalenterivuoden aikana 183 päivää riippumatta siitä, onko asianomainen hakenut asuinpaikkaresidenssiä eli virallista asuinpaikkahenkilötodistusta vai ei.

Lain mukaan yli 183 päivää kalenterivuoden aikana Espanjassa asuvat ovat maassa automaattisesti omaisuus-, perintö- ja tuloverovelvollisia kaikista tuloistaan ja omaisuudestaan maailmassa eli heillä on tuolloin maan residencia fiscal -status.

Espanjan verohallinto on julkaissut säädöksen, jossa todetaan, että myös koronakaranteenista johtuvat maassaolopäivät lasketaan mukaan 183 päivän sääntöön, vaikka kansainvälinen taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on suositellut, ettei sääntöä pitäisi soveltaa koronapandemian aiheuttamissa poikkeusoloissa, jotka täyttävät force majeure- eli ylivoimaisen esteen ehdot.

Espanjan veroviranomaiset perustelevat 17. kesäkuuta kirjatussa säädöksessä, ettei OECD:n suositusta ole syytä noudattaa, koska poikkeustila päättyi 22. kesäkuuta, jolloin vuoden alusta lukien oli kertynyt vasta 174 päivää.

Halukkailla oli siten yhdeksän vuorokautta poistua maasta, jottei 183 päivän raja rikkoutuisi. Monien oli kuitenkin mahdoton noudattaa aikataulua erityisesti lentoyhteyksien puuttumisen takia.

Muutoksenhaku mahdollista

El Economista-lehden haastatteleman veroasiantuntija Esaú Alarcónin mukaan mahdollisesta verottajan päätöksestä muuttaa pandemian takia maahan jääneen henkilön verotus Espanjaan voi valittaa ja hakea oikaisua menestyksellisesti.

Veroviranomaisten mielivallan välttääkseen tahtomattaan yli 183 päivää Espanjassa vuoden 2020 aikana olleen täytyy vain todistaa pyrkimyksensä poistua maasta heti, kun se on ollut käytännössä mahdollista. Todistustaakka on verovelvollisella, ei verottajalla.

Teksti: Arto Ryynänen / ES
Kuva: pxhere.com
Lähteet: Dirección General de Tributos (DGT), El Economista

Jaa:

Briteille äkkikaranteeni Espanjasta tullessa

Espanjan bruttokansantuote kyykkäsi keväällä

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.