Tulivuori alkoi purkautua Kanarialla sunnuntaina

Julkaistu: 19.09.2021
Ajankohtaista

Kanarian saariin kuuluvan La Palman eteläosassa käynnistyi tulivuorenpurkaus sunnuntaina iltapäivällä.

Henkilövahingoilta on viranomaisten mukaan vältytty. Lähistöllä sijaitsevien kylien asukkaita ja kotieläimiä on alettu evakuoida laavan ja tuhkan aiheuttaman vaaran takia.

Cumbre Viejan kansallispuiston alueella olevaa tulivuorialuetta oli seurattu huolestuneena viime päivinä, sillä saarella mitattiin lähes 25.000 lievää maanjäristystä kuluneen viikon aikana. Sunnuntaina mitattiin jo 4,2 asteen maanjäristys, jonka jälkeen tulivuori alkoi purkautua.

Kanarian saarten vulkanologisen instituutin geologi David Calvo kertoi El Mundo -lehden haastattelussa, että purkauksen kestoa ja voimakkuutta on tässä vaiheessa vielä mahdoton ennakoida. Hänen mukaansa ensi vaiheessa seurataan erityisesti purkautuvan laavan määrää, minkä perusteella voidaan laatia ennusteita jatkosta.

Purkausaukkoja on havaittu viisi ja ne voivat jatkossa yhdistyä. Usean aukon avautuminen on Calvon mukaan ollut tyypillistä Kanarialla tapahtuvissa tulivuorenpurkauksissa.

La Palma on El Hierron jälkeen toiseksi nuorin Kanarian saarista. Edellisen kerran tulivuori purkautui La Palmalla 26. lokakuuta 1971. Silloin purkaus kesti kymmenen vuorokautta.

Teksti: Arto Ryynänen
Lähteet: El Mundo, RTVE, kuva: Tom De Mulder / Flickr

Jaa:

Laava vyöryy mereen La Palman saarella

Espanja.Com uudistuu!