Vertaa asuntoja

Vain kolme maailmassa – yksi Espanjassa

Vain kolme maailmassa – yksi Espanjassa

  • 05/10/2018

Rincón de la Victoriasta löytyy harvinainen vedenalainen luolasto, johon vierailijoilla on mahdollisuus tutustua. Cueva del Tesoro on ainoa lajissaan Euroopassa ja koko maailmasta on löydetty vastaavia merenalaisia luolia vain kaksi muuta, Aasiasta ja Keski-Amerikasta.

Kahdentoista kilometrin päässä Málagasta sijaitsevat kalkkiluolat ovat peräisin jurakaudelta. Meri on muovannut luolaston vuosituhansien saatossa. Merivesi muodosti ensin kallioon vedenalaisia luolia ja myöhemmin, maanpinnan kohottua, makeanveden virtaukset muovasivat sinne tippukivipylväitä ja -puikkoja, jotka ovat tyypillisiä maaluolille.

Paikan nimi, “Aarreluola”, juontaa juurensa legendaan, jonka mukaan almoravidit – Saharasta kotoisin olleet berberit – piilottivat sinne viiden kuninkaan aarteen. Tarinan on kirjannut Fray Antonio Agustín de Milla y Suazon 1600-luvun teksteihinsä. Aarteen piilotti legendan mukaan Marrakechin kalifi ja almoravidien dynastian kolmas hallitsija Tachfine 1100-luvulla.

Löytyneitä aarteita

Luola on tieteellisesti ja historiallisesti erittäin kiinnostava paikka, ja se julistettiin BIC-kulttuurikohteeksi (Bien de Interés Cultural) vuonna 2002. Luolastosta on löytetty muun muassa kivillä raapustettuja piirustuksia, neoliittiselta aikakaudelta peräisin olevaa keramiikkaa, piikivestä valmistettuja teräaseita sekä myöhemmältä arabiajalta peräisin oleva pieni sulatusuuni ja öljylamppu, jonka sisällä oli kuusi kultarahaa.

Cueva del Tesorosta löytyy useita avonaisia tiloja, joiden nimet kertovat salien muodoista tai kätkevät taakseen tarinoita muun muassa niissä asuneista henkilöistä: Sala de Virgen, Sala de Marco Craso, Sala de pinturas rupestres, Sala del Águila, Sala de Noctiluna, Sala del Volcán sekä kaikkein suurimpana Sala de los Lagos, josta löytyy kolme luonnon muovaamaa vesiallasta.

Tuntematon harvinaisuus

Vuosittainen kävijämäärä Cueva del Tesorolla pyörii vain 30.000 kieppeillä, kun lähellä sijaitsevilla Nerjan tippukiviluolilla vierailee vuosittain puolisen miljoonaa ihmistä. Useat turistit eivät edes ole kuulleet tämän erittäin harvinaisen nähtävyyden olemassaolosta.

Andalusian maakuntahallitus määrää tiettyjä nähtävyyksiä pitämään ovet avoinna yleisölle vähintään neljänä päivänä kuukaudessa turismin lisäämiseksi paikkakunnilla. Näin Cueva del Tesorokin muutettiin maanantaisin vierailijoille maksuttomaksi vuonna 2017.

 

Cueva del Tesoro on tuntematon harvinaisuus Costa del Solin nähtävyyksien joukossa. (Kuva: James Narmel)

Cueva del Tesoro

Osoite: Avenida de Picasso nº 21 (Cantal Alto), Rincón de la Victoria
Puh: 952 406 162

Avoinna:
Kesäkausi (15.6.–15.9.)
aamupäivä 10:30–13:00
ilta 16:30–19:00
Talvikausi (16.9.–14.6.)
aamupäivä 10:00
ilta 15:00–17:00
Kierrokset ovat aina opastettuja.

Liput: aikuiset 4,65 euroa, lapset 4-14 vuotta 2,75 euroa

Lisätietoja: www.cuevasturisticas.es

Liity keskusteluun