Vertaa asuntoja

Varo merivirtauksia Espanjassa!

Varo merivirtauksia Espanjassa!

  • 18/07/2020

Moni on kuullut vaarallisista merivirtauksista tai jopa joutunut sellaisen vietäväksi. Espanjaksi nämä rip-virtaukset tunnetaan nimellä ”corrientes de resaca”, ja ne ovat suurin syypää rantojen kuolintapauksiin. Tämä artikkeli voi pelastaa henkesi!

Rip-virtaukset syntyvät, kun aaltojen rantaan tuoma vesi pakenee takaisin avomerelle. Vesi etsii helpointa reittiä, joka voi muodostua hyvinkin kapeaksi merenpohjan muotojen mukaan. Hengenvaarallisia virtauksia on vaikea havaita rannalta käsin ja niihin vaikuttavat niin tuulet, vuorovedet kuin aaltojen suuruuskin. Virtaus on yllättänyt monet kokeneetkin uimarit ja saattanut jopa viedä jalat alta vedessä kahlaajalta.

Virtauksia esiintyy matalissakin rantavesissä, joten vedessä leikkiviä lapsia tulee tarkkailla koko ajan. Yleensä virtaus on kovin noin metrin syvyisessä vedessä, joissa monesti uimarit parhaiten viihtyvätkin. Turvallisinta on suunnata uimarannoille, joilla työskentelee hengenpelastajia.

Punaiset nuolet osoittavat, kuinka vesi palaa avomerelle usein vaahtopäiden väliin jäävien tyynien kohtien kautta. (kuva: Surferule)

Joskus rip-virtauksen voi tunnistaa aaltoja tarkkailemalla, sillä ne kulkevat niitä vastaan. Mikäli vaahtopäät lyövät rantaan, mutta niiden välistä havaitsee tyyniä kohtia, nämä ovat todennäköisesti paikkoja, joissa vesivirrat palaavat merta kohden. Tyynempi vedenpinta voi houkutella enemmän puoleensa, mutta vaahtopäiden kohdalta mereen meno on turvallisempaa.

Kuinka pelastaudut virrasta?

Entä mitä tulee tehdä, jos huomaa joutuneensa virtaukseen, joka työntää avomerelle päin, vaikka kuinka kauhoisi rantaa kohden? Rip-virtaus on yleensä kapea, joten siitä pois päästäkseen on uitava poikittain rantaviivan suuntaisesti – virtaa vastaan uidessa menettää vain voimansa, mikä johtaa todennäköisesti panikointiin. Rantaan palataan uiden vasta sivummalta, kun virta heikkenee.

Tämä piirroskuva esittää selkeästi, kuinka virtauksen kynsistä pääsee poistumaan. Escapar=pakene eli uintisuunta pois virrasta. (kuva: Traveluis.com)

Erittäin tärkeää on pysytellä rauhallisena ja säästellä voimiaan. Virtausta vastaan eivät taitavatkaan uimarit pysty aina uimaan. Veden vauhti rip-virtauksissa on usein 2-3 km/h, mikä keskinkertaisen uimarin vauhti parhaimmillaan, mutta vesi voi hetkestä toiseen alkaa virrata jopa 8 km/h, mikä taas on olympiauimarin vauhtia. Mikäli huomaa voimiensa ehtyneen täysin, on parasta heittäytyä kellumaan ja pyytää apua huutamalla ja käsiä huitomalla.

Vaarallisten merivirtojen olemassaolo on tärkeä tiedostaa. Usein onnettomuuksien taustalla on tiedon puute. Näissä tapauksissa yritetään uida suoraan rantaa kohden ja seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Lähteet: Tiempo.com, Surfferrule.com, Europapress.es, artikkelikuva: Publicdomainpictures.net

Liity keskusteluun