Villihevoslaumalla on upeat näköalat Välimerelle

Julkaistu: 13.05.2022
AjankohtaistaUusimmatVideot>Ajankohtaista -videot

Erikoisen taustan omaava Andalusian ainoa villihevoslauma elää alueen korkeimman vuoren La Maroma huipulla. Ikävän alun saaneella tarinalla on hevosten kannalta onnellinen loppu.

El cerro de la Majada del Arcen alue La Maroma vuoren huipulla on kivikkoista ja sen niukka kasvillisuus muodostuu ruohoista, varvuista ja kitukasvuisista pensaista. 1800 metristä merenpinnan yläpuolelta on näkymät Alhama de Granadan niitylle sekä Välimerelle. Tässä hiljaisessa ympäristössä on vuodesta 2016 elänyt hevoslauma. Taustalla on surullinen tarina.

Vaeltajien löytö vuorilta

Kevään 2016 aikana useat vuorella vaeltavat ihmiset raportoivat La Maroman huipulla olevista kahdeksasta hevosesta. Hevoset olivat laihoja ja huonossa kunnossa. Ne lähestyivät ihmistä pyytäen ruokaa ja olivat käytökseltään säyseitä. Rincón de la Victorian Club de Montaña jätti hevosten puolesta vetoomuksen, jonka oli allekirjoittanut 953 henkilöä. Kaikki merkit viittasivat siihen, että hevoset olivat omistajiensa hylkäämiä. Tieto asiasta saavutti useat tahot, kuten Fuente de Piedran El Refugio del Burrito -eläinjärjestön ja Granadan Guardia Civilin Servicio de Protección de la Naturaleza -osaston. Yhdessä nämä kaksi järjestivät useita kiipeämiskertoja tarkistaakseen hevosten terveydentilaa.

Videolla upea vaeltajan kohtaaminen villihevosen kanssa.
Apua lähti paikalle

Ensimmäinen kiipeäminen tehtiin kesällä 2016, jolloin löydettiin kahdeksan hevosta: viisi tammaa, kaksi oria ja yksi varsa. Kaikilta hevosilta puuttuivat mikrosirut, koska omistajat olivat poistaneet ne. Hevosten todettiin kuitenkin olevan hyvässä terveydentilassa, koska alueella oli pieniä laidunmaita. Yhdellä hevosista oli kuitenkin pahasti murtunut jalka, ja se jouduttiin lopettamaan eläinlääkärin suosituksesta. Eläinspesialistit tulivat siihen tulokseen, että hevoset on parempi jättää sinne missä ne ovat. Alueella on runsaasti ruohoa ja kaksi vesilähdettä, joissa virtaa vesi koko ajan. Olosuhteet olisivat paremmat kuin tallissa. Lisäksi pääteltiin, että riski hevosten mahdollisesti aiheuttamille vahingoille on pieni. Kyse ei ole vaarallisista eläimistä ja autotietkin sijaitsevat riittävän kaukana.

Omistajat eivät ilmaantuneet

Samanaikaisesti Guardia Civil aloitti tutkimukset asian tiimoilta yrittäen löytää hevosten omistajia. Tutkimukset osoittautuivat haastaviksi. Alue, josta hevoset löydettiin, on Málagan ja Granadan provinssien rajalla ja omistajia oli mahdoton löytää. Jesús Ubiña, Alhama de Granadan pormestari kertoo, että heidän oman paikallispoliisinsa pyynnöstä tehtiin myös tutkimuksia ja vaikka syyllisistä oli vahva aavistus, epäillyt eivät tunnustaneet. Tutkimuksia hankaloitti myös se, että vuoriston yläosat ovat myös Málagan provinssiin kuuluvien Sedellan ja Alcaucínin aluetta.

Apua tarjolla jatkossakin

Vallitsevissa olosuhteissa ja El Refugio del Burriton asiantuntijoiden mielipiteet huomioon ottaen, hevoset jätettiin vuorelle. Niillä on valmiuksia elää tällaisilla alueilla, koska ne ovat alun perin peräisin Aasian ja Euroopan aroilta. Asiantuntijat kuitenkin painottavat, että muilla Andalusian alueilla hylätty hevonen ei pysty elämään luonnonvaraisena liiallisen kuumuuden, kuivuuden ja ravinnon puutteen takia. Jos jollekin lauman hevosista tulee terveysongelmia, alueella partioivat viranomaiset voivat ottaa yhteyttä Refugio del Burriton asiantuntijoihin, ja he menevät antamaan hoitoa. Myös Alhama de Granadan pormestari lupaa tarvittaessa auttaa.

Nyt hevoslauman saapumisesta alueelle on kulunut kuusi vuotta, eikä siitä ole aiheutunut ongelmia. Lauman koko on kasvanut uusien varsojen myötä ja alueella vaeltavat ovat niihin täysin ihastuneita. Lauman jalanjäljet voi nähdä Sierras de Tejedan, Almijaran ja Alhaman luonnonpuistoissa, alueen pienissä metsissä ja niityillä, jossa ne syövät rauhallisesti. Aiemmin nämä hevoset olivat kotieläimiä, mutta nyt niistä on tullut lauma villihevosia, jotka ovat ottaneet alueen omakseen.

Lähde
elpais.com
Video
mappingspain.com
Kuva
Lindsey Hughes

Jaa:

Riglos – Maailman seitsemänneksi kaunein kylä

Polttariporukat häiritsevät Espanjassa – Málagassa tuli mitta täyteen