Ajankohtaista

Workation – yhdistä etätyöt ja maaseutumatkailu!

Julkaistu: 09.11.2020

Kukapa ei haluaisi tuntea olevansa lomalla töitä paiskiessaan. Maaseutumatkailualan yrittäjät Espanjassa valmistautuvat petaamaan tiluksilleen mukavat oltavat etätyöntekijöille, joiden osuus asiakaskunnasta on jo kasvanut kovasti.

Maaseutumatkailun yrittäjät ovat selvinneet Espanjassa menneestä keväästä ja kesästä monia muita majoituspalveluiden tarjoajia paremmin. Suosion toivotaan kasvavan entisestään etätyöntekijöiden hoksatessa yhä useammin yhdistää matkan maaseudulle etätyöskentelypäiviinsä. ”Workation” on kasvava muoti-ilmiö. Ruralka-verkoston perustaja Rafael Ausejo kertoi El Mundon haastattelussa sektorin tulevaisuudennäkymistä.

Artikkelin mukaan maaseutumatkailun suosio on kasvanut koronaviruksen Espanjan saapumisen myötä. Heti ensimmäisinä päivinä poikkeustilan julistamisen jälkeen Ruralkan kautta tehtyjen varausten määrä kasvoi 122 prosenttia. Myöhemmin kesälläkin espanjalaiset valitsivat mielellään kotimaanmatkailun ulkomaille lähdön sijaan, ja kohteita etsittiin entistä useammin maaseudulta ja luonnon keskeltä – paikoista, joissa oma rauha on varmemmin taattu.

Rafael Ausejo työskentelee toimitusjohtajana perustamassaan Ruralkassa, joka on yhdistänyt maaseutumajoitusta tarjoavia yrityksiä vuodesta 2002 lähtien. Ruralka markkinoi yli 200 hotellia Espanjassa sekä Portugalissa.

Ruralkan verkkosivuilta löytyy majoitusmahdollisuuksien lisäksi paljon vinkkejä hyvistä ravintoloista, kylpylöistä sekä viinitiloista.

Kun maailma muuttui

”Viime syyskuussa verkkosivustomme rekisteröi 70 prosenttia enemmän vierailuja kuin syyskuussa 2019”, Ausejo riemuitsee. Mies kertoo kiinnostuksen kasvaneen lomalaisten ohella erityisesti etätyötä tekevien joukoissa.

”Pandemian puhkeaminen ja terveyskriisi ovat muuttaneet paitsi matkustustottumuksia myös elämäntapojamme. Trendit ja muoti-ilmiöt ovat jääneet sivuun, ja olemme oppineet arvostamaan onnellisuutta ja hyvinvointia, pieniä asioita ja nautinnon hetkiä – rauhallisia aamiaisia, kävelyretkiä puhtaassa luonnossa, hyviä keskusteluita takkatulen äärellä…” Ausejo luettelee.

”Maailma on muistuttanut meitä siitä, mikä on todellista ylellisyyttä, ja tämä ajattelumalli on tullut jäädäkseen. Sosiaalinen eristäytyminen on pistänyt meidät arvostamaan perinteisiä arvoja, joista esimerkiksi oma perhe on monella jäänyt aiemmin liian vähälle huomiolle.”

Töitä ja lähimatkailua

Useassa Espanjan provinssissa on parhaillaan voimassa matkustuskieltoja, mistä syystä ihmisiä kannustetaan harrastamaan lähimatkailua. Maaseutumajoitusta tarjoavat yrittäjät osaavat antaa hyviä vinkkejä lähialueensa nähtävyyksistä, ruokapaikoista ja luontoreiteistä. Etenkin ulkoilmassa ja luonnossa liikkuminen kiinnostaa nyt yöpyjiä.

Espanjassa kasvattaa koko ajan suosiotaan lomailun ja työnteon yhdistäminen, missä maaseudun matkailuyrittäjät näkevät suuria mahdollisuuksia. Yhä useammin yrityksetkin tarjoavat työntekijöilleen eräänlaisina palkintoina etätyöpäiviä maaseudun hotelleissa ja majataloissa.

”Paiskimme valtavasti töitä digitaalisen kuilun poistamiseksi tällä saralla. Haluamme tarjota parhaat mahdollisuudet työskentelyyn ainutlaatuisissa ympäristöissä. Luovuus ja motivaatio ajavat nyt meitä, ja kukapa ei haluaisi tuntea olevansa lomalla työskennellessään. Mikä sen parempi paikka ammattimaisen projektin esittelyyn videoneuvotteluissa kuin takan edusta ja taustalla näkyvät komeat maisemat. Hotellien on valmistauduttava tähän ja järjestettävä työtiloja sekä tehtävä tarjonnastaan kiinnostavia tarjouksia.”

”Kaikki puhuvat etätöistä, mutta kukaan ei sano, missä niitä pitäisi tehdä.”

Helppo rakastua

Rafael Ausejo näkee kriisissä mahdollisuuden. ”Covidin aikakaudella yritysten on panostettava mahdollisuuksien mukaan hajauttamiseen, ja sosiaalisen kanssakäymisen vähentyessä työntekijää on motivoitava uusin keinoin. Etätyöskentelystä kyllä puhutaan, mutta kukaan ei sano, missä niitä pitäisi tehdä. Uskon työntekijöitä palkitsevien yritysten saavan laittamansa panoksen moninkertaisesti takaisin  motivaation, luovuuden ja sitoutumisen kautta.”

”Maaseutumatkailu on ja tulee olemaan suuri tulevaisuuden yllättäjä. Idea on yksinkertaisesti saada ihmiset palaamaan juurilleen ja auttaa samalla paikallisia yrityksiä menestymään. Tähän matkustustapaan on helppo rakastua ja samalla oppii katsomaan maailmaa uusin silmin.”

Lähde: Elmundo.es

Jaa:

Uutiskirje Marras 01/20

Ulkosuomalaisparlamentilla digi-istunto ensi kesäkuussa