Esteponan helmi on upea orkideapuisto

Julkaistu: 07.12.2018
Ajanviete

Esteponan kaupungissa sijaitseva Orchidarium on upea vierailukohde niin ulkoa kuin sisältäkin. Mahtipontinen rakennus sijaitsee kauniilla puistoaukiolla, jota reunustavia taloja koristavat valtavat seinämaalaukset. Paikan avajaisia vietettiin 28. maaliskuuta 2010 ja vieraita riitti heti ensimmäisellä viikolla 35 000. Hiljattain paikkaa kunnostettiin ja se avasi ovensa vierailijoille jälleen 3. joulukuuta 2018.

Orchidariumissa on nähtävillä 5 000 kasvia (1 300 lajia), joista reilu tuhat on orkideakasveja eri puolilta maailmaa. Näyttävää rakennusta koristavat kolme lasikupolia, joista ylimmän huippu kurkottaa 30 metrin korkeuteen. Puisto kätkee sisäänsä myös tekolampia ja viidentoista metrin mittaisen vesiputouksen.

Orkideapuiston sisällä vierailijat seuraavat mutkittelevaa, kasvien lomassa kulkevaa polkua. Orkideoja, eli kämmeköitä, kasvaa muun muassa indonesialaisessa cananga-puussa, jonka ylang ylang -kukkia käytetään hajuvesiteollisuudessa. Kukkivat orkideat on merkitty tarroilla erikseen ja niitä löytyy puiston sisältä ympäri vuoden.

Polku aukeaa bambuverhon takaa yllättäen korkeaksi tilaksi vesiputouksineen. Alas vievä kävelyramppi kulkee vesiputouksen takaa ja alakerrasta löytyy pieniä vesialtaita siltoineen ja kultakaloineen. Puiston seiniä koristavat useat vertikaalipuutarhat.

Harvinaisia lajikkeita

Eräs harvinaisimmista lajikkeista kukkii vain kaksitoista tuntia vuodessa ja alan harrastajat kiiruhtavatkin tuolloin sankoin joukoin puistoon seuraamaan kukkimista. Dracula- ja perhosorkideat sekä venuksenkengät, pieni- ja suurikukkaiset, hyvältä tuoksuvat ja löyhkäävät – kaikki tulevat puistossa tutuksi.

Puiston harvinaisuuksiin lukeutuu myös Indonesian Sumatralta kotoisin oleva Amorphophallus titanum (suom. jättipökkövehka), joka tunnetaan maailman suurimpana kukkana. Kasvi erittää kukkiessaan hieman etovaa hajua, jolla se houkuttelee hyönteisiä luokseen siitepölyä levittämään. Kukka voi kasvaa jopa kolmen metrin korkuiseksi. Se kukkii vain muutaman kerran noin 40 elinvuotensa aikana, ja laji kukki ensimmäisen kerran Espanjassa juuri Esteponassa.

Esteponan Orchidarium on European Orchid Councilin jäsen ja julkaisee omaa lehteä (Revista Orhidarium), jonka numerot ovat ladattavissa paikan omilla verkkosivuilla.

Yhteystiedot

Orchidarium Estepona

Calle Terraza 86, 29680 Estepona
Puh. +34 951 517 074

Orkideapuistossa järjestetään toisinaan myös konsertteja ja paikan voi varata omaan erityistapahtumaan.

Lisätietoja verkkosivuilta sekä Facebookista.

Artikkelin kuvat: Marcio Piperno

Jaa:

Lisää elinvuosia Välimeren ruokavaliolla

Espanjan suosituin jouluherkku – katso resepti