AjanvieteAlue-esittelytEläminen ja lomailuJaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella

Julkaistu: 03.09.2023

Alicanten maakunnan toiseksi korkein vuori Puig Campana kohoaa uljaana Benidormin kaupungin takana. Se nousee vuoristoisessa sisämaassa 1410 metrin korkeuteen. Vuoren juurella sijaitsee pittoreski historiallinen paikkakunta Finestrat.

Finestratin kylä on mukava päiväretkikohde Alicanten ja Torreviejan seudulla historiasta ja luonnosta kiinnostuneille. Matkaa Alicantesta on 40 km ja Torreviejasta noin 100 km.

Meren ja vuoren välissä

Finestratin historiallinen keskusta sijaitsee sisämaassa 5 km päässä rannikolta, 238 metrin korkeudessa. Kylän alueella on pieni, 267 metrin levyinen rantaviiva nimeltään Cala de Finestrat. Se on yksi Espanjan kapeimmista yhden kunnan alueella sijaitsevista rantakaistaleista.

Cala de Finestratin ranta on yksi monista Alicanten rannoista, jotka on palkittu sinisellä lipulla. Sininen lippu on kansainvälinen tunnustus, joka tarkoittaa, että ranta täyttää laadultaan ja palveluiltaan hyvän rannan kriteerit.

Cala de Finestrat on vain 267 metrin levyinen rantakaistale Benidormin kaupungin vieressä.
Finestratin rannalla on tungosta kauniina kesäpäivänä.

Kylä maurilaisella aksentilla

Finestratin alueella on ollut asutusta jo pronssikaudella 3300-1200 eaa. Ensimmäiset pysyvämmät asukkaat olivat iberiläisiä heimoja ja heidän jälkeensä saapuneita roomalaisia. Varsinaisia arkeologisia löydöksiä näistä varhaisimmista asukkaista ei ole enää jäljellä.

Maurivalloittajat saapuivat asuttamaan aluetta 700-luvulla. Kylä oli strategisesti hyvällä paikalla, ja rinteiltä pystyi helposti valvomaan vihollisia. Nykyinen historiallinen keskusta on rakennettu vanhan maurilaislinnan jäänteille, ja kadut ovat säilyttäneet omaleimaisen maurilaistyylinsä.

Katolilaiset valtasivat alueen 1200-luvun puolivälissä, ja kuningas Jaime I liitti Finestratin alueen Aragonian kuningaskuntaan 1245. Vuonna 1280 hänen poikansa kuningas Pedro III myönsi Finestratille carta pueblan eli kaupunkioikeudet.

1600-luvun puolivälissä alueen väestö muutti nykyisen vanhan keskustan alueelle, joka oli suojattu muurilla ja oli siten turvallisin alue elää. Kaupungin portti suljettiin illalla ryöstäjien varalta.  

Tänä päivänä Finestrat haluaa kehittyä etenkin matkailukohteena ja lähikaupunkien työntekijöiden asuinpaikkana, minkä vuoksi alueelle rakennetaan paljon uudisasuntoja. Kunnan asukkaista yli 40 % on ulkomaalaisia. Kunta ajaa myös voimakkaasti uusien yritysten perustamista ja vakiinnuttamista alueelle, mikä edistää Finestratin mainetta modernina ja kehittyvänä kuntana.

Finestratin nähtävyydet

Kompaktin kokonsa vuoksi vanhaa Finestratia on mukavinta ja helpointa tutkia kävellen. Koska kaupunki sijaitsee kukkulalla, ovat näkymät paikoin todella kauniit joko alas laaksoon ja merelle tai ylös vuorille.

Finestratin kukkulalta voi ihailla uskomattoman kauniita näkymiä.

Roikkuvat talot (casas colgantes) ovat tyypillinen finestratilainen näkymä. Ne ovat ensimmäinen asia, jonka rannikolta päin tuleva huomaa juuri ennen saapumista kylään. Talojen eteläiset julkisivut roikkuvat kirjaimellisesti kukkulan yllä, jossa Finestratin keskusta sijaitsee.

Talot näyttävät roikkuvan Finestratin kukkulan päällä.

Vanha keskusta (casco antiguo) on Finestratin viehättävin alue kapeine mukulakivikatuineen, perinteisine taloineen ja kukkaruukkujen koristamine parvekkeineen. Plaza de la Torreta -aukio on vanhan keskustan sydän, ja siellä sijaitsee kirkko sekä ayuntamiento eli kaupungintalo.

Näkymä Finestratin linnalta vanhaan keskustaan.

Finestratin linna (castillo de Finestrat) oli alun perin almohad-tyylinen maurilaislinna, josta ei ole enää jälkiä näkyvissä johtuen lukuisista uudelleenrakentamisista. Linnan raunioille rakennettiin 1300-luvulla katolinen kirkko, joka kuitenkin hylättiin 1750-luvulla, kun uusi Sant Bertolomeun kirkko valmistui.

Paikalla on nyt pieni 1925 rakennettu kappeli Ermita del Santísimo Cristo del Remedio. Kappelin ulkopuolelta avautuu todella kaunis panoraamanäkymä vuorille ja merelle asti.

Puig Campana kurkistaa Ermita del Santísismo Cristo del Remedion takaa.

Sant Bertolomeun kirkko vihittiin käyttöön 1751 kaupungin suojeluspyhimyksen Sant Bertomeun kunniaksi. Kirkko on barokkityylinen ja se on saanut vaikutteita uusklassismista.

San Bertolomeun kirkko näkyy Carrer Noun päässä.

La Font del Molí on viehättävä virkistysalue, jossa on mukava kävellä vaikka eväiden kanssa. Alueella on useita pöytiä ja penkkejä retkieväitä varten. Itse font del molí (myllyn lähde) on vuonna 1851 vedensäätelyä varten rakennettu lähde. Se sijaitsee Font del Molí -ravintolan vieressä. Lähteen vesi tulee samannimisestä joesta ja puskee 20 litraa vettä sekunnissa 15 vesisuihkun kautta.

Font del Molín -lähde.

Vaeltajan unelma

Kauniiden vuoristomaisemien ympäröimä Finestrat on upea paikka vaeltamiseen tai vuorikiipeilyyn. Minne tahansa katsotkin, uljas Puig Campana näkyy aina joko edessäsi tai takanasi.

La Font del Molín alueelta lähtee lukuisia vaellusreittejä ympäröiville vuorille. Sporttisimmat voivat kiivetä vaikka Puig Campanan huipulle. Aloittelijoille emme tätä vaativaa reittiä suosittele, koska korkeuseroa tulee yli 1000 metriä ja pituutta reitistä riippuen 1015 km.

Vaellusreittejä Puig Campana -vuorelle löytyy lukuisia.

Mukavia koko perheen kävelyreittejä löytyy runsaasti Wikiloc-sovelluksesta. Parin tunnin kävelyn jälkeen maistuu ruoka jossain Finestratin monista pikkuravintoloista.

Lapsille ja lapsenmielisille

Vain 7 km Finestratin historiallisesta keskustasta sijaitsee Terra Mítica -teemapuisto. Täältä löytyy viihdettä aina vuoristoradoista live-esityksiin. Voit lähteä vaikka matkalle läpi antiikin Rooman, Kreikan tai Egyptin.

Finestratin Moottorimuseo avattiin huhtikuussa 2023. Museossa on klassisten ajoneuvojen ja elokuva-ajoneuvojen pysyvä näyttely sekä kuljettajan koulutukselle varattu alue, restaurointipaja, projektiohuone, lasten leikkialue, ravintola (ruoka-auto) ja matkamuistokauppa. Esillä on muun muassa vuoden 1962 Cadillac Fleetwood -limusiini, joka kuului Espanjan hallitukselle Francon aikakaudella.

Omaleimaista gastronomiaa

Finestratissa voit maistella paikallisia herkkuja. L’arrós amb fesols i naps on riisiä valkoisten papujen, porsaanlihan ja nauriin kanssa. Pebrera tallá on nimensä mukaisesti muhennos, jossa on vihreää paprikaa, tomaattia, kesäkurpitsaa, valkosipulia ja tonnikalaa. Coca girá on tyypillinen valencialainen leipänen. Leipä on täytetty pinaatilla tai acelga-kaalilla, sipulilla ja chorizo-makkaralla.

Arrós a banda on riisiruoka, joka näyttää paellalta. Ero paellaan on, että tämä ruokalaji keitetään kalaliemessä ja riisi tarjoillaan erillisessä astiassa muista aineksista eli kalasta ja äyriäisistä. Paikallista ruokaa voi kysellä ravintoloista kuten Font del Molí, Viva la Vida ja La Barra.

Turisti-info

Finestratin kylässä on oma turisti-info osoitteessa Plaça del Poble 5. Info on auki maanantaista lauantaihin klo 9.0015.00 (aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen puh: +34 965 87 88 34 sähköposti: touristinfo@finestrat.org).

Linkkejä Finestratiin liittyen:
Moottorimuseo
Terra Mitica
Sinisen lipun rannat
Wikiloc

Lue lisää artikkeleita Costa Blancan alueelta:
Jaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Lähteet:
wikipedia.org
yosoynoticia.es
hoteles.net
avl.gva.es

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.


Jaa:

Härkäjahdin viimeiset viikot pyörähtivät käyntiin

Frigiliana lumoaa historiallisella tunnelmalla