–Meitä motivoi auttamisen halu ja on ihana nähdä, kun koirat ovat tyytyväisiä, kertovat löytökoiratarhan vapaaehtoiset Hanna ja Vilma. Espanjassa sekä löytöeläinten tarhoja että tekemistä niissä riittää. Auttaa voi käymällä tarhalla vapaaehtoisena sekä lahjoittamalla tavaroita tai rahaa. Pienikin apu on tarpeen ja lomalaisenkin panos tärkeä.
2000-luvun aikana on lemmikkieläinten kohtalo parantunut huimasti Espanjassa. Tämä on paljolti maahan asettuneiden ulkomaalaisten ansiota. He alkoivat vapaaehtoisvoimin perustamaan löytöeläinten keskuksia, joissa hoidettiin hylättyjä kissoja ja koiria ja etsittiin heille adoptioperheitä.
Suomalaiset, jotka ovat perinteisesti talkookansaa, ovat löytäneet tiensä löytöeläintarhojen vapaaehtoisiksi myös ulkomailla.
Tarhalta löytyy jokaiselle mieluinen tehtävä
Löytöeläintarhoja on monenlaisia ja kokoisia, painottaa Hanna Dobrota, joka käy säännöllisesti kaksi kertaa viikossa tyttärensä Vilma Vaattovaaran kanssa löytökoiratarhalla.
– On hyvä vierailla useammassa tarhassa, jotta löytää sellaisen, jossa itse viihtyy. Näin sinne tulee myös lähdettyä, pohtii Hanna. – Mekin kävimme ensin toisella tarhalla, mutta sitten löysimme tämän Suspiros de quatro patas -tarhan Mijasin Las Lagunaksessa.
Täällä on ihanan rauhallista ja koirilla on runsaasti tilaa. Häkit ovat isot ja täällä on iso ulkoilualue, jossa koirat pääsevät ulkoilemaan yhdessä.
Hannalla ja Vilmalla on sovitut vakiovuorot, joiden aikana ruokitaan koirat ja siivotaan niiden tarhat. Myös koirien lenkittäjille on tarvetta. Tarhalta saa mukaansa kävelylle sellaisen koiran, joka sopii kullekin ulkoiluttajalle.
Palkintona hyvä mieli ja uudet ystävät
-Meitä motivoi auttamisen halu. On ihana nähdä, kun koirat ovat tyytyväisiä, kertovat Hanna ja Vilma.
Vapaaehtoisten joukko on kansainvälinen. 15-vuotias Vilma kertookin, että hän on tarhalla rohkaistunut myös puhumaan eri kielillä. – Ensin ujostutti, mutta sitten siihen tottui. Olen käyttänyt täällä englantia ja espanjaa. Myös espanjalaiset saavat täällä hyvää harjoitusta englannin puhumisessa.
– Kyllä elämäni on rikkaampaa, kun olen ollut tässä toiminnassa mukana, Vilma kertoo. Varmasti moni saisi lomamatkasta tai vaikka työharjoittelusta ulkomailla enemmän irti ja mahtavia kokemuksia, jos lähtisi tarhalle vapaaehtoistöihin.
Leikkikavereita ja luonnekasvatusta
Suspiros-tarhan yksi perustajista ja toiminnan organisoijista Tamara España on todella iloinen kaikista vapaaehtoisista.
– Totta kai koiria pitää ruokkia ja tarhat siivota, mutta on myös todella tärkeää, että koirilla on seuraa ja leikkikavereita. Näin he oppivat sosiaalisiksi ja pelokkaat koirat luottamaan ihmisiin. Villimmät yksilöt taas tarvitsevat apua energian purkamiseen.
Toisinaan löytökoirat saattavat pelätä miehiä, ja siksi tarhalle toivotaankin lisää miesvapaaehtoisia näyttämään lempeää mallia miesten seurassa olemisesta.
– Vaikka tietysti toivomme mahdollisimman paljon vakituisesti käyviä vapaaehtoisia, niin aina on hyvä, vaikka pääsisi käymään vaikka vain kerran, painottaa Tamara. Siitäkin iloa monelle koiralle.
Lahjoituksia, lippaita ja markkinoita
Suvi Espinoza on aina ollut eläinihminen, ja Fuengirolaan muuttamisen jälkeen on vapaaehtoistyöstä koirien kanssa tullut säännöllistä. Suvilla itsellään on kaksi löytökoiraa ja kissaa sekä lemmikkitarvikeliike Okidogi, joten elämä pyörii eläinten parissa kellon ympäri.
Suvin yritykset ja omat koirat vievät niin paljon aikaa, että enää sitä ei riitä koiratarhan koirien kävelyttämiseen. – Sen sijaan olen koordinoinut tarvikkeiden keräämistä tarhoille.
– Tarhoilla on aina tarvetta erilaisille peitoille ja alustoille. Kaikenlaiset pyyhkeet, tyynyt ja lakanat käyvät hyvin. Myös häkkien puhdistukseen tarvitaan hurjat määrät puhdistusaineita, muistuttaa Suvi. – Ja totta kai ruokaa tarvitaan aina, ja koirat tietenkin ilahtuvat leluista.
– Meille voi tuoda lahjoituksia aina kun liike on auki, vinkkaa Suvi. – Käyn sitten viemässä niitä aina kun tavaraa on kerääntynyt autollinen. Monissa liikkeissä on myös tarhojen rahalippaita, joihin voi sujauttaa ohi mennessään avustusta.
Pääosin tarhat ovat vapaaehtoisvoimin pyöriviä voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä, joten lahjoitukset ovat niille elintärkeitä. Niille voi lahjoittaa suoraan sekä tavaraa että rahaa kunkin järjestön omien sivujen kautta.
Chantal Lancelotin pyörittämässä Aristochat-löytökissakeskuksessa Mijasissa on noin 200 kissaa mistä valita. Hän ei koskaan lopeta kissoja, vaan pitää niitä niin kauan, kunnes ne löytävät kodin. Chantal toivottaa vapaaehtoiset tervetulleeksi iltapäivisin. Hän muistuttaa, että tilojen siivoaminen ja kissojen ruokkiminen ovet ensisijaisia töitä, toki niiden lisäksi pääsee nauttimaan kissojen seurasta.
Tarhan tilojen ylläpito vaatii resursseja
Marbellan legendaarinen vapaaehtoisvoimin toimiva löytöeläinten pelastuskeskus Triple A koiratarha laitettiin vihdoin remonttiin. Remontointi kustantaa 1,2 miljoonaa euroa ja sen maksaa Marbellan kaupunki.
Jo 30 vuotta vanhassa tarhassa on 500 kissaa ja koiraa. Paikan pitkäaikainen vapaaehtoinen Clara Gómez kertoo El Surin artikkelissa, että paikka oli niin huonossa kunnossa, että sitä oli vaikea pitää puhtaana. Remontti kestää noin vuoden, ja sen ajaksi eläimet siirrettiin läheiseen varastorakennukseen.
Minna ja Pasi Rosendahl ovat aktiivisesti mukana löytökoiratarhan Tail Torroxin toiminnassa. Minnan ja Pasin suomalainen yhdistys Toinen mahdollisuus ry auttaa koirien adoptoinnissa Tail Torroxin tarhalta. Espanjassa käydessään he tuovat lahjoitustarvikkeita Suomesta ja auttavat myös tarhan toiminnassa.
Pasi on kunnostautunut erityisesti tilojen kunnostuksessa ja muun muassa rakentanut aitoja ja kenneleiden seiniä. Myös sisätiloissa riittää aina kaikenlaista remonttireiskan hommaa.
– Tarhan tilojen ylläpito onkin tarhojen toiminnassa yksi iso sekä kuluerä että työ, toteaa Minna. Monille on yllätys, että talvi Espanjassa ja jopa Aurinkorannikollakin saattaa olla varsinkin öisin kylmä ja ilma kostea. Suojaisat ja vedenpitävät tilat ovat siis tärkeitä.
Tarhalla on tällä hetkellä vain yksi vakituinen vapaaehtoinen, joten lisäkäsille olisi tarvetta. Tällä tarhalla toivotaan säännöllisesti käyviä vapaaehtoisia.
Ennen tarhalle lähtöä kannattaakin ensin ottaa yhteyttä ja tiedustella sopivia vierailuaikoja, tarvetta ja käytäntöjä. Oman alueesi yhdistyksiä löydät googlaamalla esimerkiksi sanoilla: rescate perros/gatos, rescue dogs/cats.
Lue lisää lemmikeistä:
Fuengirola jatkaa lemmikkieläinten ilmaista adoptio-ohjelmaa.
Fuengirolassa eläimen adoptoinnin kustannukset kaupungin piikkiin.
Eläinrääkkäyksestä tiukemmat rangaistukset Espanjassa.
Muista rekisteröidä lemmikki myös Espanjassa.
Teksti Jaana Monto
Pääkuva Jenna Meriheinä
Lähde
marbella.es