Ajanviete

Málagan vaellusreitit, joille pääsee ilman autoa

Julkaistu: 01.03.2019

Oman auton tai kyydin puute voi koitua esteeksi monelle vaellusretkeä suunnittelevalle Costa del Solilla. Paikallinen sanomalehti Sur listasi luontoreittejä, joiden varrelle pääsee julkisilla liikennevälineillä.

Ohessa mukavia vaihtoehtoja luontoreiteistä, joiden varrelle pääsee matkaamaan ilman omaa autoa. Julkisen liikenteen aikataulut kannattaa tarkistaa ennen matkaan lähtöä hyvin, etenkin ilta- ja viikonloppukyytien osalta.

Raja Anchan virkistysalue on suosittu retkikohde. (kuva: Por los caminos de Málaga)

Raja Ancha, Pizarra

Guadalhorcen laakson tunnetuimpiin reitteihin lukeutuu Gibralmoran huipulle vievä polku Pizarran kunnan alueella. Kyseiseen valkoiseen kylään pääsee Renfen paikallijunan kyydillä C2-reitillä. Juna pysähtyy Pizarran keskustassa, josta on reitin alkupaikkaan, Raja Anchan virkistysalueelle, noin 700 metriä loivaa nousua. Vaellusreitin varrelle jäävät muun muassa luola Cueva Oscura sekä Santon näköalapaikka, josta avautuu upea näkymä kauas seudun maisemiin.

Picapedreros, Montes de Málaga

Montes de Málagan luonnonpuistosta löytyy lukuisia retkipolkuja. Mikäli omaa autoa ei ole käytössä, on suositeltavinta suunnata Málagan kaupungin pohjoiseen osaan, Ciudad Jardínin, jonne vie kaupungin bussilinja numero 2. Jacinto Benaventen päätepysäkiltä on noin kilometrin kävelymatka Picapedrerosin reitin alkupisteelle San Telmon akveduktin luona.

Las Arquillas, Antequera

Antequeran keskustasta voi suunnata mielenkiintoiselle reitille Arquillasin historialliselle alueelle

Almogían kylässä sijaitsi muinoin maurilinnoitus, josta on jäljellä vain kuvassa näkyvä torni. (kuva: Zangarreon)

ja aina vanhan Magdalenan luostarin luokse saakka – joka toimii tätä nykyä viiden tähden hotellina. Lähtöpaikalle on Málagan ja Antequeran väliä kulkevan bussin päätepysäkiltä matkaa 700 metriä. García del Olmo -kadulta kuljetaan Fernando Argüellesin urheilukeskuksen luokse, josta reitti saa alkunsa. Matka vie muutaman kadunpätkän jälkeen keskelle vehreitä ja rauhallisia viljelmiä.

Junta de los Caminos-Almogía, Málaga ja Guadalhorcen laakso

Málagan kaupungista saa alkunsa eräs vanhoista mozarabi-reiteistä, jota eteenpäin jatkamalla voi tepastella aina Santiago de Compostelaan saakka. Granada-kadun varrella sijaitsevalta Santiagon kirkolta suunnataan ”Junta de los Caminos” -nimellä tunnetulle paikalle Puerto de la Torren alueella. Sieltä alkaa pyhiinvaellusreitin toinen osuus, joka vie Almogían kylään. Paikan päälle pääsee bussilinjalla 21, jonka viimeinen pysäkki on juuri vastapäätä Junta de los Caminosin risteystä, mistä 12,5 kilometrin mittainen reitti saa alkunsa. Almogían kylästä voi huristella bussilla takaisin Málagaan.

Fray Leopoldon reitti, Rondan vuoristo

Ruta de Fray Leopoldo vie Guadiaron ja Genalin laaksoihin ja sitä uskotaan Alpandeiressa syntyneen tunnetun munkki Leopoldon muinoin kulkeneen Jimera de Líberista kotikyläänsä matkatessaan. Uskonmiehen jalanjäljille pääsee Rondan ja Algecirasin väliä kulkevaan junaan hyppäämällä ja jäämällä pois Jimeran asemalla. Vaellusreitin virallinen aloituspiste löytyy sieltä vain kivenheiton päästä. Matkaa retkeilijöille kertyy yhteen suuntaan 12,6 kilometriä, joten kannattaa tarkistaa etukäteen bussiaikataulut Alpandeiresta takaisin päin.

Rincón de la Victoria – Vélez-Málaga, Axarquía

Totalánin puron suistosta, La Cala del Moralin ja Málagan kaupungin rajalta, saa alkunsa Málagan tunnetun vaellusreitin (Gran Senda de Málaga) etappi, joka yhdistää Rincón de la Victorian ja Vélez-Málagan. Linja-autolla pääsee paikalle Málagasta länteen päin kulkevalla reitillä ja hyppäämällä pois ensimmäisellä Rincón de la Victorian kaupungin alueelle jäävällä pysäkillä Avenida de Málagalla. Matkaa on bussipysäkiltä aloituspisteelle vain 300 metriä.

Rondaan on helppo matkustaa junalla tai bussilla. Rotkon maisemat ovat huikeat niin alhaalta kuin ylhäältäkin käsin. (kuva: J. Stephan Mease)

Asa de la Caldera – Los Molinos del Tajo, Ronda

Tämä reitti saa alkunsa Rondan vanhasta kaupunginosasta ja kiertää Molinos del Tajon alueelle. Turistien suosimaan Rondaan pääsee helposti niin junalla kuin linja-autollakin. Molemmat asemat sijaitsevat kaupungin pohjoispuolella, reilun kilometrin päässä polun alkupisteestä. Tämä alkumatka taittuu mukavasti kylän upeita nähtävyyksiä ihastellen.

Torrealquería, Guadalhorcen laakso

Keskustasta saa alkunsa myös Cártaman vanhastakaupungista lähtevä reitti, joka kiertää vuoristoa Torrealqerían pikku kylään. Sieltä pääsee eteenpäin bussilla, joka tuo takaisin Cártaman junapysäkille. Pysäkiltä on aloituspisteelle matkaa vaivaiset 200 metriä ja reitti nousee Virgen de los Remediosin kappelille.

Villanueva de Algaidas

Villanueva de Algaidasin kylän reitti kiertää ympäri palaten aloituspisteelle. Itse kylään pääsee helposti linja-autolla Málagasta. Pikku kylissä pysähtelevä bussi saapuu perille puolentoista tunnin istumisen jälkeen. Luontoreitti kiertää kylän ympäri ja palaa takaisin asutuskeskukseen. Takaisin rannikolle pääsee samaisen bussilinjan kyydillä ja nämäkin aikataulut kannattaa tarkistaa hyvin etukäteen.

Ruta de las Cascadas, Tolox

Ilman autoa pääsee myös Sierra de las Nievesin upealle ”vesiputousten reitille”. Vaellusreitti kiertää ympyrän ja sen varrelle pääsee Rondasta tai Málagasta Toloxiin vievällä bussilla. Aloituspaikka löytyy kylän kylpylän luota.

Guadalhorcen jokisuisto Málagan kaupungin kupeessa tarjoaa tasaisia luontopolkuja ja nähtävää lintuharrastajille. (kuva: Adrian Michael)

Desembocadura del Guadalhorce, Länsi-Málaga

Guadalhorcen jokisuisto tarjoaa mukavia, tasaisia kävelyreittejä ja se on myös eräs lintuharrastajien suosikkikohteista koko Etelä-Euroopassa. Jokisuulle pääsee useilla julkisilla bussilinjoilla, joista helpoin lienee Guadalmariin vievä numero 5. Sen viimeiseltä pysäkiltä on matkaa vain 300 metriä sillalle, joka vie joen haarojen väliin jäävälle saarelle. Sillan ylitettyään voi valita haluamansa reitin.

Lähde: Diariosur.es

Jaa:

Kansivarkaat iskeneet Costa del Solilla

Granada ja Isabellan perintö