Rullakiekkotiimissä osaksi Aurinkorannikon elämää

Julkaistu: 22.03.2022
AjankohtaistaAjanvieteUusimmat

Vauhdikkaasti Andalusian suurimmaksi rullakiekkojoukkueeksi kasvaneen Fuengirola LIONSin toiminta pyörii täysin vapaaehtoisvoimin. Mukana on pelaajia 30 kansallisuudesta, joten toiminnan kautta pääsee sujuvasti paikallisiin piireihin ja saa sisältöä elämään. Mukaan toivotaan vielä huoltajia ja tiedottajia.

Meille ovat tervetulleita ihan kaikki yli 5-vuotiaat taustasta ja sukupuolesta riippumatta, ilmoittaa Fuengirola LIONSien perustaja ja seuran puheenjohta Jari Nyman. -Meidän hyvin hoidettu seura ja pro-imago hämäävät monia luulemaan, että tarvittaisiin kova kiekkotausta.

Ja jos ei itse viihdy luistimilla niin mukaan voi tulla auttamaan erilaisissa taustatehtävissä, painottaa seuran varapuheenjohtaja Petri Rantanen.

Petri Rantanen vasemmalla ja Jari Nyman oikealla. Kuva Félix Alcalá

Kaksi kertaa viikossa Fuengirolan Los Bolichesin Santa Fen kentällä tapahtuvissa treeneissä juniorit treenaavat ja lopuksi hieman pelaavatkin. Koska halliaikaa on vain kaksi kertaa viikossa, siitä ei aikuisilla riitä aikaa harjoituksiin, vaan kaikki aikuisten treenit ovat pelimuotoisia.

Kansallisia ja kansainvälisiä viikolopputurnauksia Lionsit järjestävät noin neljä kertaa vuodessa. Nyt kahdeksan kauden aikana niitä on ollut parisenkymmentä, summaa Jari Nyman. Tulevana vappuna olisi tarkoitus järjestää taas yksi, mutta neuvottelut Fuengirolan kaupungin kanssa ovat vielä kesken, kertoo Petri Rantanen. Toisivathan turnaukseen saapuvat pelaajat myös runsaasti rahaa kaupunkiin.

Toiminta pyörii talkoovoimin

Seuran perustushetkillä vuonna 2014 pelaajia oli 10 ja nyt kesään 2022 mennessä heitä tulee olemaan noin 140. Kaikki toiminta tehdään talkooperiaatteella ja varat kerätään itse. Seuran toiminnan organisointi on Jari Nymanin ja Petri Rantasen hyppysissä. Nuoria valmentavat Sasa Kirjanen ja Jesse Kuusela.

Pelaajia pienimmästä päästä. Kuva Félix Alcalá

Mukana auttamassa on myös vanhempia ja muita vapaaehtoisia. -Saimme kaksi vuotta sitten hankittua 30 lainavarusteet, joiden huollossa tarvitaan aina väkeä.

Myös pienimmät pelaajat saattavat tarvita apua luistinten kiristämisessä, mailojen teippauksessa, juomapullojen täytössä ja varusteiden pukemisessa. Tässä olisi apukäsille tarvetta, vinkkaavat Jari Nyman ja Petri Rantanen.

-Iso tarve meillä olisi tiedottajalle ja somevastaavelle, ja varsinkin sellaiselle, joka osaa espanjaa tai englantia, painottaa Jari Nyman. -Meillä tapahtuu kaikenlaista, joista mediat tykkäisivät kirjoittaa, mutta jonkun pitäisi lähettää heille materiaalia. Kuviahan meillä on. Félix Alcalá kuvaa tapahtumiamme ja näiden ammattilaistason valokuvien ansiosta visuaalinen ilmeemme on todella tyylikäs.

Tietenkin myös viikonloppuisin järjestettävät pelit hyötyvät aina lisäkäsistä.  -Ja varainkeruullekin innostuneet toivotamme aina tervetulleiksi, lisää Jari Nyman. -Hankimme juuri omilla varoilla 40 000 euroa maksaneen stilmaton Sante Fen kentän peitoksi. Sillä on parempi pelata ja se mahdollistaa pelaamisen kovatasoisessa Liga Stilmat Hockey Linea -sarjassa.

Aikuisten sarjoissa on vauhtia. Kuva Félix Alcalá

Maton kasaaminen turnausta varten vie useamman tunnin, joten siinäkin on tarvetta useammalle käsiparille.

Kielitaitoa, kulttuuri ja kavereita

Niin Fuengirolan kaupunki kuin LIONSitkin ovat erittäin kansainvälisiä. Kaupungissa asuu noin 120 eri kansallisuutta ja Lionseissa niistä pelaa kolmisenkymmentä. Kaikilla ei ole yhtä yhteistä kieltä, sillä peleissä puhutaan niin espanjaa, englantia, suomea, ruotsia kuin mahdollisesti vielä jotain muuta.  Tämä jos mikä on hyvä kielikoulu ja auttaa integroitumaan paikalliseen elämään.

Sosiaalinen aspekti onkin meille hyvin tärkeä, painottaa Jari Nyman. Meillä kaikki ovat muualta ja siten osaavat arvostaa uusia ystäviä. Tässä tutustuu samalla muihin kulttuureihin ja suomalainenkin uskaltaa pelin tuoksinassa avata suunsa vierailla kielillä. Treeneissä ja pelimatkoilla lapset tutustuvat eri ikäisiin kavereihin, ja tämä näkyy sitten koulussa ja vapaa-aikana.  Jari Nyman on huomannut, että lionslaiset pitävät toisistaan huolta kentän ulkopuolellakin.

Petri Rantanen kertookin, että hänen suurin motiivinsa olla mukana toiminnassa on nähdä junioreiden menestyvän, niin kentällä kuin sen ulkopuolella. -Jokainen nuori, jonka saamme pois kadulta, ja nykyään myös näytön äärestä, on voitto.

Sasa Kirjanen kannustaa nuoria yrittämään. Kuva Félix Alcalá

Harjoituksiin tullaan usein kokeilemaan kaverin kannustamana ja mukana saattaa seurata samasta perheestä useampikin henkilö. Näin kävi muun muassa valmentaja Sasa Kirjaselle. -Ensin tänne tuli pelaamaan jääkiekkoa Suomessa harrastanut poikani ja siitä sitten ajauduin itse valmentajaksi. Tykkään toimia lasten kanssa ja nähdä kun he iloitsevat onnistumisista.

Seuran toimintaan on tullut mukaan myös lapsia, jotka eivät Suomessa ole harrastaneet mitään urheilua ja ovat täällä innostuneet rullakiekosta.

Kaikille peliaikaa

Periaatteena on, että kaikille löytyy oman tasoinen joukkue ja kaikki pääsevät pelaamaan. Jari Nyman listaa, että nuorin pelaaja taitaa olla nyt 5-vuotias ja seniori on 65 -vuotias maalivahti Daniel Almirón. Artikkelin pääkuvassa Danielin kanssa nuorin aikuisten joukkueessa pelaava maalivahti 15-vuotias Mío Rantanen. LIONSit pelaavat sekajoukkueilla ja joka ikäryhmässä on mukana tyttöjä ja naisia. Se onnistuu hyvin, sillä taklauksia ei sallita.

Letti viuhuu vauhdissa! Kuva Félix Alcalá

Aikuisilla on kolme joukkuetta: sponsori Baronan mukaan nimettyyn joukkueeseen löytyy paljon pelaajia omasta henkilökunnasta. Vikings on tuonut mukaan myös ruotsalaisia ja Latin teamissä on montaa kansallisuutta latinoa sekä muutama ”skandinaavinen latino”. Lasten ikäryhmiä on espanjalaisittain neljä.

Unelmissa oma halli

Rullakiekko tuntuu nauttivan niin laajaa suosiota, että olisi hienoa, jos mukaan mahtuisi isompikin joukko. -Nythän jaamme hallin fuengirolalaisen rullasählyn kanssa ja olemme saaneet treeniajat vain kaksi kertaa viikossa, kertoo Jari Nyman. -Oma halli olisikin loistava juttu. Meillä oli siihen jo sijoittaja, mutta pandemia muutti senkin.

Omassa hallissa voitaisiin järjestää myös yhteistyötä paikallisten koulujen kanssa niiden liikuntatuntien osalta. He ovat jo osoittaneet kiinnostusta lisätä rullakiekko urheiluohjelmaansa.

Lyhyesti
  • Fuengirola LIONS eli Club Deportivo LIONS Inline Hockey Fuengirola
  • Pelilisenssin saa parissa päivässä ja sitten onkin jo mukana peleissä.
  • Kokeilemaan voi tulla seuran lainavarusteilla.
  • Lisätietoja täältä

Artikkelin pääkuva Félix Alcalá

Jaa:

Helsinki-Vantaan lentokenttä uudistuu keväällä 2022

Mistä löydän matkustussäännöt Espanjaan?