Vertaa asuntoja

Alhama de Granadan kuumat lähteet ja kanjoni

Alhama de Granadan kuumat lähteet ja kanjoni

  • 28/03/2016

Kierros Axarquian ja Granadan sisämaassa tarjoaa monipuolisen päiväretken kaikenikäisille. Nautintoa saa sekä keholle, mielelle että mahalle. Kuumat lähteet, upea kanjonikävely ja maittava lounas takaavat tyytyväisen olon. Toimitus testasi kierroksen.

Reitti

Moottoritieltä Vélez-Málagan kohdalta ajomatkaa perille kertyy noin tunti. Nousua on Puente don Manuelin jälkeen sen verran, että ihan sillä kaikkein pienimmällä vuokra-autolla ei kannata lähteä, jos on neljä henkeä kyydissä. Muuten taival on suhteellisen tasamaata.

Kaunis vanha kiemurteleva tie Viñuelan tekojärveltä halki Zafarrayan tasangon, vanhojen oliivipuiden, lammaslaumojen ja laakeiden peltojen saa kamerat laulamaan. Tie on todella vanha reitti Granadaan ja sen huomaa. Zafarrayan tasangolla viljellään nykyisin iso osa paikallisten markkinoiden vihanneksista.

 

Alhama de Granada

Al-Hama sana tarkoittaa kylpylää, josta kaupunki on kuuluisa. Kaupunki itsessään on tavallinen espanjalaisen sisämaankylä. Jokunen ulkomaalainen asukas on sinne eksynyt, yleensä edullisten kiinteistöjen houkuttamana, mutta elämä on muuten hyvin maalaisespanjalaista. Talvella siellä on huomattavasti kylmempää ja kesällä kuumempaa kuin rannikolla.

Kaupungilla on pitkä historia. Kylpylät olivat olemassa jo 1400 -luvulla. Suurin piirtein samalta ajalta on peräisin myös turistitoimiston vieressä sijaitseva kirkko Iglesia del Carmen, Hospital de la Reina ja Caño Wamba  -lähde. Vuonna 1884 joulupäivänä tapahtunut maanjäristys tuhosi kaupungin melkein kokonaan.

Kanjoni

Ensimmäisenä kannattaa käydä turistitoimistossa ja sen jälkeen kävellä turistitoimiston takaa lähtevää polkua, joka kiertää upeaa kanjonia. Sieltä on löydetty miljoonia vuosia vanhoja merifossiileja! Koko reitin kävelee noin kolmessa tunnissa, mutta lyhyempikin reittivaihtoehto on olemassa.

Reitillä on runsaasti karttoja (espanjaksi ja englanniksi) sekä reitistä että alueen kasvistosta ja eläimistä. Alhaalla kanjonissa on vanhojen jauhotehtaiden ja niiden työntekijöiden raunioita.

Pohjalla virtaa joki, jossa perheen nelijalkaiset viihtyvät vilvoittelemassa.

Kuumat lähteet

Alhama de Granadan parantavat kuumavesilähteet ovat suosittuja sekä paikallisten että vähän kauempaakin tulevien kesken. Kylpylän edessä virtaavan joen vieressä sijaisevat kaikille avoimet luonnon altaat. Ennen niihin laskeudutiiin kivikkoa pitkin, nyt lähteille oli rakennettu metalliset portaat. Viikonloppuna altaasta löytyi lähinnä paikallisia.

Valitettavasti ilmeisesti paikanhelppokulkuisuus oli löyhyttänyt aikaisemmin vallinnutta tapakulttuuria. Lapset hyppivät ja pelasivat palloa, tupakki paloi ja perheen koira maleksi altaan laidalla. Omaa rauhaa kaipaavan kannattaakin mennä viikolla ja aamusta aikaisin. Myös iltakylpy kynttilöiden valossa on kuulemma romanttista.

Vaihtokypyjä haluava voi pulahtaa välillä viereiseen jokeen.

Altaissa ei kannata lillua yhtäjatkoisesti kauaa. Vesi on mineraalipitoista koska se pulppuaa maasta ja olo voi tulla huteraksi myöhemmin. Paikalliset vannovat veden parantavaan vaikutukseen.

Uima-asun vaihto sujuu kätevästi parkkipaikalla auton vieressä/sisällä/takana. Vettä tulee juoda runsaasti jälkeenpäin. Viereinen kylpylä oli remontissa.

Ruokailu

Lounalle kannattaa palata turistitoimiston edessä sijaitsevalle aukiolle.

Monipuolinen ruokalista oli edullinen ja ruoka herkullista. Jos päivän jälkiruokana on requeson con miel de caña on se kokeilemisen arvoinen. Vuohen ternimaidosta tehty tuorejuusto paikallisella hunajalla on makuhermoja hivelevä kokemus.

Matkan varrella

Jos matka osuu lauantaille, niin menomatkalla annattaa ehdottomasti pysähtyä A356 tiellä Canillas de Aceitunan risteyksen kohdalla Viveros Algarrobon luomumarkkinoille (klo 9-14).

Nuoren leipuripojan myymät (gluteenittomat) raakakaakut ovat suussasulavia ja kahvilan kahvikin (1€) luomua.

Menomatkalla voi poiketa Leonardos leipomoon, juuri ennen Viñuelan kylää vanhan tien kautta. Sieltä saa uunituoreet leivät (ruis, kaura, speltti…hiivaton, suolaton jne), sekä muffinssit ja keksit (ruiskeksit ihan parhaita). Kaikki luomua ja käsintehtyä edellisenä yönä. Auki noin klo 9-15, ennakkotilaus takaa tuotteiden saatavuuden, muuten myytävänä on mitä on sattunut jäämään. Tämä vanha tie on muutenkin kiva ajaa ison, uuden ja mäkisemmän A356 tien vaihtoehtona.

Palatessa kannattaa pysähtyä Puente don Manuelin Embu Axarquia lihakauppaan. Sieltä saa edulliset tuoreet lihat, käsintehdyt makkarat, paikalliset oliivitonkat (5l noin 20e) ja hyviä juustoja.

Jos virtaa riittää niin Torre del Marista saa todella hyvää käsintehtyä jäätelöä, myös maidottomana. Avenida Tóre Tóren päässä, majakan (faro) liikenneympyrässä sijaitseva heladería Zeus antaa aina niin hyvän syyn koukata rannan kautta.

Muista

  • uimapuku valmiiksi päälle
  • kylpytakki on kätevä
  • altaat varjossa noin klo 13 asti (kesällä mukavampaa)
  • sandaalit mukaan, joilla kävellä altaille
  • hattu kanjonikävelylle
  • paljon vettä mukaan!

Panaderia Leonardo puh 952 51 92 56