Espanjan eri provinssien suosituimmat pikkukylät

Julkaistu: 21.05.2021
Alue-esittelytEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Espanja on täynnä upeita kaupunkeja ja kuvankauniita pikkukyliä. Matkailusivusto Musement tutki 20.000 tai vähemmän asukkaan kaupunkeja ja kyliä selvittääkseen kunkin provinssin suosituimman kylän.

Sivuston tutkimuksessa kylien suosio-luokitus rakentui hakukoneiden tiedoista ja siitä, kuinka usein ja missä määrin niitä googlataan. Joidenkin provinssien kohdalla tulokset eivät ole yllättäviä, jos tietää jo valmiiksi kuinka viehtättävä kyseinen kylä on.

Valldemossa.

Baleaarien osalta ykköseksi nousi Mallorcan Valldemossa, viehättävä pieni kylä josta löytyy muun muassa upea Cartujan luostari, jossa ranskalainen kirjailija George Sand ja puolalainen säveltäjä Frédéric Chopin viettivät tunnetusti talven ja joka on täynnä matkamuistomyymälöitä, joissa myydään kopioita Sandin Talvi Mallorcalla -kirjasta useilla kielillä ja levyjä Chopinin musiikista.

Suosituin kaikista ’suosituimpien pikkukylien’ -listalla oli Castellónin Peñíscola, joka on kuuluisa upeasta keskiaikaisesta linnastaan. Linnasta on näkymät rannalle, joka on myös ihanteellinen kesänviettopaikka ilman liiallisia turistimassoja.

Peñíscola.

Seuraavaksi suosituimpia olivat Asturiasin Llanes, joka on täynnä keskiaikaista perintöä ja jossa sijaitsee maailman pienimmäksi (ja epätavallisimmaksi) kutsuttu uimaranta, sekä Guipúzcoakin Hondarribia, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Baskimaan San Sebastiánista, ja jossa loistaa moniväriset parvekkeet ja ikkunaluukut.

Pienempiä alle 750 asukkaan kyliä, jotka osoittautuivat provinssiensa suosikeiksi, oli muun muassa Alicanten Guadalest, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Benidormista sisämaahan, mutta on kaikin puolin erilainen ja luultavasti yksi Valencian epätavallisimmista ja unohtumattomista paikoista. Tarragonan suosituin kylä oli Miravet, joka on lyhyen ajomatkan päässä Costa Dauradasta, ja on rakennettu kukkulan juurelle jonka huipulla kukoistaa keskiaikainen linna, ja jota ympäröi Ebro-suisto.

Miravet.

Kulttuurin syövereihin

Castilla y Leónissa Segovian suosituin kylä tutkimuksen mukaan oli Pedraza, joka saa tuntemaan kuin olisit keskellä vanhaa elokuvaa, sen keskiaikaisilla mukulakivikaduilla, matalilla kivitaloilla, ikääntyneillä puupalkeilla ja pylväillä. Myös Castilla y Leónissa, Sorian suosituin kylä oli Medinaceli, josta löytyy muun muassa Rooman Riemukaari-tyylinen kaari, luostari ja arkeologinen teemakeskus, ja jota pidetään yleisesti yhtenä koko alueen kauneimmista kylistä.

Kirjallisuuden ja kulttuurin ystävät eivät varmaankaan ole yllättyneitä kuullessaan, että ikonisten valkoisten tuulimyllyjen tähdittämä Consuegra on Toledon provinssin suosituin kaupunki Castilla-La Manchassa, Madridin eteläpuolella. Se on aivan reitillä, jolla Don Quijote de la Mancha teki eeppiset seikkailunsa, ja jotka dokumentoi Miguel de Cervantes, Espanjan historian myydyimmän romaanin kirjoittaja.

Consuegra.

Myös Extremadurassa Cáceresin provinssissa sijaitsevassa Trujillossa voi syventyä kulttuurihistoriaan. Siellä voi seurata alkuperäisten siirtolaisten reittiä: Coria-museo esittelee vuosisatoja vanhoja siteitä Espanjan ja sen uuden maailman, Latinalaisen Amerikan, välillä, ja Pizarron talomuseo kertoo yksityiskohtaisesti sen miehen elämästä, joka ’valloitti’ tai pikemminkin hyökkäsi Inkojen valtakuntaan Perussa.

Costa Bravalla Gironan suosituin kylä oli Cadaqués, kaunis kalastajakylä, joka oli tunnetusti merkittävä inspiraation lähde maailmankuuluille taiteilijoille, kuten Dalílle, Picassolle, Ramón Pichotille, Eliseu Meifrenille ja Marcel Duchampille, joiden teoksia ja jälkiä voi nähdä alueella kaikkialla.

Cadaqués.

Kauneimpia maisemia

Kaikista kylistä ei löydy tupaten täydeltä historiaa tai keskiaikaisia perintöjä, vaan jotkut kylät ovat päässeet suosittujen listalle yksinkertaisesti siksi että ne ovat kauniita, mutta ymmärrettävästi. Cantabrian Comillas, erittäin vihreä rannikkoalue, on yksi harvoista paikoista, joissa voit nähdä Gaudín outoa, psykedeelistä arkkitehtuuria Barcelonan ulkopuolella.

Henkeäsalpaavista rustiikkisista vuoristomaisema-kylistä, jotka ovat vihreitä suurimman osan vuodesta ja lumisia talvisin, suosituimpia ovat Jaca (Huesca), Aragónin Pyrénéillä, sekä Albarracín (Teruel) Aragónin eteläpäässä. Suosittuja on myös Cervera de Pisuerga (Palencia), Castilla y Leónissa, joka on vehreä vuoristoinen luonnonsuojelualue, jossa voi nähdä ikkunoiden takana laiduntavia lehmiä, sekä klassisesti tyylikäs keskiaikainen kaupunki Lerma (Burgos), myös Castilla y Leónissa, sekä kalkkikylä Cazorla (Jaén), Andalucian sisämaassa, kätkeytyneenä samannimiseen vuorijonoon luolineen, metsineen, villipeuroineen ja mineraalivirtoineen, joiden sisältö pullotetaan ja myydään supermarketeissa ja ravintoloissa.

Albarracín.

Toinen kalkkikylä, joka on myös suosittu aurinkoa, merta ja hiekkaa etsivien lomailijoiden keskuudessa, on Mojácar Almeríassa. Samoin Guadix Granadassa, joka on kuuluisa ’luolataloistaan’, jotka ovat yllättävän lämpimiä talvella, ja eivät kuitenkaan kärsi kosteudesta tai luonnonvalon puutteesta, ja jotka monet on remontoitu modernisti sisältä.

Guadix on yhdessä Osunan (Sevilla) kanssa ainoa suosituimpien kylien listalla, jossa on vähintään 17.000 asukasta. Osuna on myös kalkittu kylä kapeilla kaduilla, koristeellisilla parvekkeilla ja maaseutunäkymillä, ja joka on aivan kuuluisan Washington Irving Routen varrella, joka seuraa kirjailijan polkua Granadan ja Sevillan maakuntien läpi.

Luoteisosassa Huelvassa, joka on viimeinen provinssi Espanjan etelärannikolla ennen Portugalia, kukkulan huipulla sijaitseva linna katselee terrakottanvärisiä kattoja valkoisten talojen ryhmässä, joka on Aracena, ja josta löytyy Gruta de las Maravillas (kirjaimellisesti ’ihmeiden luola’) sekä kinkkumuseo, joka kertoo kaiken yhdestä Espanjan tapas-menun olennaisimmista herkuista eli jamón Serranosta.

Setenil de las Bodegas.

Seuraava idässä päin sijaitseva provinssi, Cádiz, sisältää kylän, joka voi laittaa aluksi ihmettelemään: Setenil de las Bodegas näyttää ikään kuin vuori olisi ’sulanut’ talojen päälle luoden luonnollisen katon, ja pääkadulla näyttää siltä kuin jättiläinen meteori olisi pudonnut keskelle sitä ja juuttunut kahden rakennusrivistön väliin.

Córdoban provinssissa yksi kauneimmista on Rute, jonka ympärivuotiset kukkaloistot talojen parvekkeilla ja terasseilla tekevät vierailijoihin vaikutuksen. Kylä on myös yksi maan suurimmista anisliköörin valmistajista, ja kylässä voi vierailla muun muassa tislaamossa ja museossa, ja joulunaikaan ihailla maan suurimpaa suklaasta tehtyä jouluseimeä, Belén de Chocolatea.

Frigiliana.

Valkoisia, viehättäviä ja autottomia mukulakivikatuja, vuorten ja vehreyden ympäröimänä ja keskiaikaisen arabilinnan valvomana, Frigiliana on yksi Málagan sekä koko Andalusian kauneimmista kylistä. Siellä ei ole paljon monumentteja ja nähtävyyksiä, koska kylä itsessään on upea nähtävyys.

Aktiviteetit yhdistettynä päiväretkeen

Seikkailumatkailu, kuten melonta, koskenlasku ja vuoristovaellukset, ovat 12-luvulta peräisin olevan Moratallan vetovoimia Murciassa, Espanjan kaakkoisosassa, mutta myös sen lukuisat roomalaiset, keskiaikaiset ja esihistorialliset Iberian asutukset, sekä sen kiehtova luolataide lumoavat vierailijat.

Myös Bocairent Valenciassa on suosittu retkeilijöiden ja luonnon ystävien keskuudessa, ja se on myös kuuluisa Moors and Christians -festivaalistaan. Lähellä Sierra Mariolan vuorijonoa, Clariano-jokea ja Vinalopó-lähdettä, kaikki kylän keskustassa näyttää olevan ikivanhaa ja kallioperäistä, ja maisemat melko dramaattisia, ja sen historiallinen kaupunginosa sisältää lukuisia mukulakivikatuja, ikääntyneitä puisia oviaukkoja, talorykelmiä kukkuloilla ja täynnä vehreyttä tulvivia parvekkeita.

Garachico.

Kanariansaarilla Santa Cruz de Tenerifellä (joka koostuu Teneriffan, La Gomeran, La Palman ja El Hierron saarista), suosituin kylä on Teneriffalla sijaitseva Garachico, joka katselee merelle päin vedessä nököttävää kalliota. Sen banaanitilat, kalasatama, luonnolliset uima-altaat El Caletónin alueella ja maisemat, joista yli puolet on mäntymetsää ja vulkaniittia, tekee siitä suositun päiväretkikohteen lomailijoille.

Las Palmasin provinssissa (joka koostuu Gran Canarian, Lanzaroten, Fuerteventuran ja La Graciosan saarista) Teror on kuin pyhiinvaeltajien reitti, jolta löytyy Virgen del Pinon basilikakirkko. Luonnolliset lähteet, El Principal, Agua Agria ja El Molino, yhdessä Doramasin luonnonsuojelualueen sekä Azuaje- ja Moya-rotkojen kanssa ovat myös arvostettuja vierailukohteita kylässä.

Olite.

Luoteessa Galiciassa suosituimmat kylät ovat Betanzos (A Coruña), Ribadeo (Lugo), Cambados (Pontevedra) ja Allariz (Ourense). Castilla y Leónissa suosituimpia kyliä, joita ei vielä ole lueteltu, ovat Puebla de Sanabria (Zamora), Astorga (León), Tordesillas (Valladolid), Ciudad Rodrigo (Salamanca) ja Arenas de San Pedro (Ávila). Madridin suosituin kylä on Chinchón, ja muualla Castilla-La Manchassa tärkeimmät kylät ovat Sigüenza (Guadalajara), Belmonte (Cuenca), Alcalá del Júcar (Albacete) ja Almagro (Ciudad Real).

Extremaduran toisessa provinssissa, Badajozissa, on etsitty eniten Zafran kylää, kun taas Tarazonan kylä Zaragozan provinssissa Aragónissa on listattu suosituimmaksi. Upea keskiaikainen satulinna Olitessa on tärkein päivämatkailijoiden kohde Navarrassa, samoin kuin Haro naapurissaan La Riojassa, ja vastakkaisella puolella Baskimaassa Laguardia on Álavan provinssin suosituin kylä, ja Bermeo Vizcayan provinssissa. Kataloniassa haetuimmat kylät olivat Cardona Barcelonassa ja Solsona alueen ainoassa sisämaaprovinssissa Lleidassa.

Lähde: ThinkSpain, kuvat: Pixabay

Jaa:

Uutiskirje Touko 02/21

Ulkosuomalaisuuden äärellä: Maailmalla asuvat suomalaiset kokoontuvat Suomi-kylään

add one