Kevät käynnistää Espanjan feriakauden

Julkaistu: 17.04.2022
AjankohtaistaAjanvieteAlue-esittelytUusimmat

Oman alueen tai jonkun teemaiset feriat tai fiestat kuuluvat vuosittaisiin perinnejuhliin lähes jokaisella Espanjan paikkakunnalla. Feriakausi alkaa keväällä ja jatkuu myöhäiseen syksyyn saakka. Juhlat kestävät perinteisesti monta päivää – usein kokonaisen viikon.

Mistä tunnistaa espanjalaiset feriat? Pallokuvioista, kauniista, naisellisista juhlamekoista, hapsureunaisista huiveista, viuhkoista ja koristeellisista hiuskammoista, miehekkäistä ratsastajien puvuista ja hatuista, juhlatamineissa ja -leteissä astelevista hevosista ja koristelluista vankkureista. 

Kuva Wikimedia Commons

Musiikki pauhaa korvia huumaavan kovalla, Cartojal-viini virtaa ja väki askeltaa etenkin eteläisessä Espanjassa sevillanas-musiikin tahtiin.

Oman kylän tai kaupungin feriat ovat vuoden odotetuimpia tapahtumia kullakin paikkakunnalla. Suurin osa juhlista ajoittuu kesäaikaan ja niitä vietetään vuosi toisensa jälkeen täsmälleen samoina päivämäärinä tai viikkoina.

Juhlia riittää

Näiden alueellisten juhlien lisäksi Espanjassa järjestetään useita eri teemaisia fiestoja. Yksi tunnetuimmista on vappuviikonlopun ympärillä järjestettävä Fuengirolan La Feria Internacional de los Pueblos eli Kansainväliset Päivät. Feria vaihtoi nimensä tänä vuonna: Feria Internacional de los Países, sillä juhlasta on 26 vuodessa sukeutunut valtava tapahtuma. Kylien (pueblos) sijaan siellä on tänä vuonna 33 maata (paises) esittelemässä tuotteitaan ja kulttuuriaan.

Juhlapaikkana toimii useimmiten recinto ferial -alue, se samajolla jolla järjestetään myös viikottaisia markkinoita. Isoimmissa kaupungeissa osan feria-alueesta täyttävät juhlien ajan huvipuistolaitteet, ja feriat ovatkin koko perheen juhla. Isoissa kaupungeissa on feria-alueella myös casetoja eli kiinteitä ”kerhorakennuksia”. Näissä kerhon/puolueen/perheen jäsenet juhlivat ferioiden aikaan ja muina aikoina niitä saattaa voida vuokrata omiin juhliin tai tapahtumiin.

Oma juhla, paras juhla

Juhlahumua riittää yleensä noin viikon verran. Mikäli lomailet Espanjassa muulloin kuin talvella, kannattaa tutkia lähiseutujen feriakalentereita. Kylän omissa juhlissa on poikkeuksetta ainutlaatuinen tunnelma, ja pääset sukeltamaan todelliseen Espanjaan juhlan merkeissä.

Oman paikkakunnan feriat ovat tietysti asukkaille aina ne odotetuimmat kekkerit, mutta maasta löytyy useita erityisen tunnettuja juhlia, jotka vetävät puoleensa satoja tuhansia vieraita myös koko Espanjasta ja ulkomailtakin.

Kaupungin asukkaat tietävät, että ferioiden aikaan kaikki kynnelle kykenevät ovat lomalla eli virastoissa on vajaa miehitys sekä yritykset ja jopa kaupat saattavat olla kiinni joitain päiviä. Osa juhlapäivistä saattaa olla myös vapaapäiviä kyseisen kaupungin asukkaille tai koulut suljettu. Mitään tärkeää asiaa ei kannata siis jättää hoidettavaksi tälle viikolle. Kuten aina isoissa tapahtumissa, valitse julkiset kulkuvälineet ja ota mukaan vain välttämätön rahamäärä. Varaudu myös yleisiin liikenneruuhkiin ferioiden aikaan.

Tässä muutama Espanjan tunnetuimmista ferioista. 

Sevilla – Feria de Abril 1.-7.5.2022

Kaksi viikkoa Semana Santan jälkeen vietetään Sevillassa juhlaviikkoa nimeltä Feria de Abril. Muinoin tapahtuma oli karjamarkkina, jossa juhlateltat toimivat talleina. Nykyisin juhlat alkavat joka päivä hevosvaunujen ja ratsastajien kulkueilla. Vaunuissa istuu kaupungin kermaa ja kulkueen tie vie härkätaisteluareena La Real Maestranzalle.

Kuva Wikimedia Commons

Ensimmäisen kiinteän casetan rakensi kaupunki vuonna 1849 ja sen jälkeen niitä on noussut runsaasti lisää. Feria-alue täyttyy juhlien aikaan myös markiisiteltoista, joista useat kuuluvat nimekkäille perheille, jotkut ystäväporukoille, kerhoille, yhdistyksille tai puolueille.

Viikkoa leimaavat hevosten lisäksi laulu ja tanssi – etenkin sevillanas – huikeat flamencopuvut ja ratsastajan asut, härkätaisteluita unohtamatta. Juhlat jatkuvat casetoissa yöt ympäriinsä, sevillanasia tanssien, sherryä tai manzanillaa naukkaillen ja tapaksia syöden. Yleisöllä on sisäänpääsy vain harvoihin casetoihin, sillä useimpiin vaaditaan kutsu tai klubin jäsenyys ja juhlat ovat yksityisiä. Kutsuttomillekin on toki avoinna useita paikkoja, joista saa lisätietoa portilla jaettavasta kartasta.

Juhlapäivistä maanantaita leimaavat ferian aloitus cena del pescaíto -illallinen sunnuntai-iltana sekä ruokailun jälkeinen juhlavalaistuksen sytytys klo 12 yöllä. Tänä vuonna ferian normaalin maanantaiavauksen osuessa Vappupäivään, on ferian aloitus päätetty järjestää jo päivää aikaisemmin sunnuntaiksi. Monelle siis feriat alkavat jo lauantai-iltana cena del pescaítolla.

Tiistaina lounastetaan ystävien kera ja torstaina pääosassa ovat hevoset. Perjantaina väkimäärä on yleensä kaikista suurin – jopa miljoona henkeä – ja useat julkisuuden henkilötkin näyttäytyvät alueella. Sunnuntaina, viimeisenä päivänä, nähdään merkittävimmät härkätaistelut ja ilta päättyy ilotulitukseen joen rannalla. 

Pamplona – San Fermín 6.–14.7.2022

Pamplonan San Fermin on yksi koko maailman tunnetuimmista juhlista. Keskiajalla alkunsa saaneet juhlaperinteet nosti maailmankartalle Ernest Hemingway, joka vietti Pamplonassa villejä päiviä ja öitä ja kirjoitti niiden pohjalta kirjan Fiesta (suom. Ja aurinko nousee). Kaupungin väkimäärä kasvaa viikon ajaksi 190.000:sta yli miljoonaan henkeen.

Kuva Adam Jones

Pamplonan kuuluisat härkäjuhlat alkavat 6.6. kello 12.00 raketin (chupinazo) ampumisella kaupungintalon parvekkeelta ja sitä säestävällä kuorohuudolla: ”Pamploneses, Pamplonesas, ¡Viva San Fermín! Gora San Fermin!”, ja päättyvät 14.6. kello 24.00 jäähyväislauluun Pobre de mí.

San Ferminesin tunnetuin ja vaarallisin ohjelmanumero on encierro, härkäjuoksu jossa valkoisiin pukeutuneet uhkarohkeat juoksijat pinkovat punaiset huivit kaulassaan ja härät perässään 849 metrin matkan katuja pitkin härkätaisteluareenalle. Juoksu järjestetään joka aamu tasan kello kahdeksalta, ja aina silloin tällöin menettää joku leikissä henkensä. Loukkaantuneita on joka vuosi paljon.

Musiikki on tapahtumassa tärkeässä osassa. Säkkipillien soiton lisäksi eräs merkittävä perinne on Riau-Riau, jossa tuhannet henkilöt laulavat ja tanssivat Miguel Astráinin valssia La Alegría por San Fermín kaupungintalon aukiolta pitkin Calle Mayoria. Reilun 400 metrin matkaa valssataan useampi tunti. Muuhun ohjelmaan lukeutuvat muun muassa gigantes y cabezudos eli ”jättiläisten ja isopäiden paraati”, pyhiinvaellus, jokailtaiset ilotulitukset sekä encierrillo eli seuraavan päivän härkäjuoksun eläinten kuljetus lähtöpaikalle.

Málaga – Feria de Málaga 13.-20.8.2022

Málagan kaupungin ferioita vietetään elokuussa, ja tapahtuma jakautuu kahteen aikaan ja paikkaan. Feria de día eli päiväjuhlat täyttävät juhlakansalla kaupungin historiallisen keskustan iltakuuteen saakka, ja Feria de la noche vie juhlat ja juhlijat kaupungin laidalla sijaitsevalle Real de la Feria Cortijo de Torres -feria-alueelle .

Calle Larios täyttyy päivisin juhlijoista Kuva Wikimedia Commons

Málagan ferioilla riittää viihdykettä tuttuun tapaan sekä aikuisille että lapsille. Vuonna 1487 ensimmäisen kerran vietetty Feria de Málaga on eräs koko Espanjan vierailluimmista tapahtumista, ja erotuksena Sevillan vastaaviin juhliin lähes jokaisen feria-alueen casetan ovet ovat avoinna kaikille.

Juhlat käynnistyvät perinteisellä juhlapuheella, Pregón de la Ferialla, kaupungintalon parvekkeelta. Sitä seuraa upea ilotulitus, jonka näkee parhaiten sataman Muelle Unolta. Useana päivänä nautitaan myös useista upeista ilmaiskonserteista La Malaguetan rannalla.

Buñol -La Tomatina 31.8.2022

Buñolin ferioita vietetään elokuun viimeisellä viikolla ja juhlat ovat nousseet maailmanmaineeseen juhlakeskiviikkona järjestettävän La Tomatinan ansiosta. La Tomatina on tomaattisota, joka käydään Valencian maakunnassa sijaitsevassa Buñolin kaupungissa elokuun viimeisenä keskiviikkona.

Kuva Flydime

Juhlat alkavat aamulla kello 10.00 palo jabón eli ”saippuoitu tolppa” -tapahtumalla. Kyseessä on tunnetumman cucañan tapainen leikki, jossa osallistujat yrittävät nousta rasvattua tolppaa pitkin ylös saakka, jossa odottaa palkintona kinkku. Kun joku onnistuu irrottamaan kinkun, annetaan aloitusmerkki ja kaaos saa alkunsa. Rekka-autot tyhjentävät kuormittain tomaatteja Plaza del Pueblolle ja sota on julistettu.

Heikkolaatuiset tomaatit ovat peräisin Xilxesistä ja ne kasvatetaan nimenomaan tätä juhlaa varten. Sotaan lähtijöitä suositellaan käyttämään suojalaseja sekä hansikkaita. Tomaatit on nimittäin puristettava rikki ennen heittämistä, suurempien haavereiden välttämiseksi. Tasan tunnin päästä siitä, kun aloituslaukaus on ammuttu, pamahtaa pommi merkiksi sodan loppumisesta. Aukio on punaiseksi värjääntynyt ja sitä ympäröivät kadut muodostavat tomaattimehupuroja. Siivoamisen hoitavat palomiehet.

Albacete -Feria de Albacete 7.–17.92022

Kymmenpäiväinen Feria de Albacete on voittanut useassa kansanäänestyksessä Espanjan parhaan juhlan tittelin. Kyseessä on eräs maan vanhimmista kyläjuhlista; todisteita löytyy siitä, että Albaceten feriaa on vietetty 1200-luvun alkupuolelta saakka. Vuonna 1783 rakennettiin juhlien nykyinen pitopaikka, paistinpannun muotoinen feria-alue.
Juhlatapahtuma kasvattaa manchegolaiskaupungin väkiluvun moninkertaiseksi, sillä osallistujamääräksi on laskettu parhaimmillaan yli kaksi miljoonaa henkeä.

Osa tämän vuoden feriajulistetta. Kuva Albaceten kaupungintalo

Avajaiskulkueiden saavuttua feria-alueen portille kaupungin pormestari julistaa ferian alkaneeksi ja ilotulitteet vahvistavat asian. Seuraavana päivänä nähdään perinteisiä manchegolaispukuja Batalla de flores -kulkueessa.
Albaceten ferioilla ovat tärkeässä osassa härkätaistelut, ja juhlat jatkuvat etenkin ”paistinpannun” keskiosassa aamunkoittoon joka ilta. Juhlakansalle tarjotaan ilmaista ”krapulalientä” (caldico), jonka voimin jaksaa mennä ja meinata päivästä toiseen.

*Artikkeliin lisätty 17.4 klo 15.50 kohta Fuengirolan Kansainvälisistä Päivistä.

Pääkuva Pixapay / Anatolii Maks

Jaa:

Kansainväliset Päivät taas vappuna Fuengirolassa

Ensimmäinen kv-katulätkäturnaus suomalaisvoimin Andalusian vuoristossa