Vertaa asuntoja

La Palma kutsuu rentoutumaan

La Palma kutsuu rentoutumaan

  • 05/04/2015

La Palma on Kanarian saarista läntisin. Se on myös niistä vihrein ja siksi sitä kutsutaankin ”Isla Bonitaksi” eli kauniiksi saareksi. Ilmapiiri saarella on rauhallinen ja siksi sopiikin hyvin patikoinnin ja luonnon ystäville. Asukkaita saarella on vajaa 90 000.

Saari jakautuu moneen täysin erilaiseen osaan. Suurin ero on länsi- ja itäpuolella. Pilvet ja siis sateet tulevat yleensä idästä ja pysähtyvät saarta pohjois-etelä suunnassa jakavaan korkeaan vuoristoon. Itäpuoli onkin usein vilpoisempi ja pilvisempi. Iltaurinkoa siellä ei näy, se häviää jo iltapäivästä vuoriston toiselle puolelle. Sen sijaan länsipuoli on yleensä aurinkoinen ja lämmin. Saaren keskivaiheilla kulkee tärkeä liikenneväylä LP-3 saaren puolelta toiselle. Noin 40 minuutissa olet halutessasi ihan toisessa maailmassa ja säätilassa. Mukaan retkille kannattaa aina varata sekä hellevaatteet että ripsauksen- ja tuulenpitävä takki.

Santa Cruz de la Palma

Hallinnollinen pääkaupunki Santa Cruz de la Palma sijaitsee itäpuolella, ja huolimatta usein pilvisestä säästä, on erittäin viehättävä kaupunki. Pienestä koostaan huolimatta se on aktiivinen ja juuri kokonsa puolesta helposti käveltävissä laidasta laitaan. Keskusta on kaunis ja hyvin säilynyt. Runsas värien käyttö rakennuksissa saa kameran laulamaan. Heti keskustan ulkopuolella löytyy mielenkiintoisia pikkukatuja ja kauniisti kunnostettuja kanarialaisia yksityistaloja. Ravintoloiden taso on korkea. Menu del díaan eli päivän lounaaseen kannattaa varata 9.50 euroa ja nauttia tuoreista raaka-aineista käsintehtyä ruokaa.

Los Llanos

”Toiminnallinen” pääkaupunki Los Llanos sijaitsee Santa Cruzia vastapäätä saaren länsipuolella. Se on myös asukasluvultaan hieman isompi kaupunki, asukasluku noin 20 000. Aurinkoinen Los Llanos on selvästi uudempaa arkkitehtuuria ja tavallisen kaupungin oloinen.  Sen ympärillä on monta pienempää kylää ja kaupunkia. Tänne on keskittynyt banaanintuotanto sekä turismi.Tuoretta kalaa voi käydä syömässä mm. Tasacorte Puerton rantaravintoloissa.

Eteläosa

La Palma on syntunut tulivuoren purkauksesta ja viimeisin purkaus tapahtui 1971. Ihan saaren eteläkärjessä sijaitsevaTenequía tulivuoren kraatteri ja info –keskus onkin suosittu vierailupaikka. Eteläosa on karua ja rannat ovat korkeita ja kallioisia.

Villa de Mazossa on lauantaisin ja sunnuntaisin hienot markkinat. Paikalliset myyvät omia tuotteitaan, sekä kasvatettuja että valmistettuja.

Pohjoisosa

Sateista ja vuoriston korkeudesta johtuen pohjoisessa on runsaasti sankkaa metsää. Täällä asuu myös ekologista elämäntapaa suosivia saksalaisia, joita saaren asukkaista onkin noin 20%. Vesi saadaan vuoristopuroista, sähkö aurinkopaneeleilla ja kompostiwc on vakiovaruste. Nuoret hipit asuttavat luolia ja kokeilevat toisenlaista elämäntapaa.

LP-1 tie kiertää saaren pohjoisosan ja sen varrella on useita herkkullisia ventoja eli tienvarsiravintoloita.

Saaren korkeinkohta Roque de los Muchachos , 2426m, on kikkaraisen tien päässä ja tie suljetaan yöksi. Retkipäiväksi kannattaa valita kirkas päivä, sillä huippu on muuten pilvien yläpuolella.

Saari on maailmanlaajuisesti kuuluisa tähtien katselupaikka. Saaren keskellä sijaitsevan valtavan kraatterin (Caldera de Taburiente) pohjoislaidalla onkin observatorioita tosi harrastajille.

Keskiosa

Kraatteria voi lähestyä monelta suunnalta. Yksi helpoimmista on käydä ihailemassa La Cumbrecita. LP-3 tien keskivaiheilta El Pasosta löytyy ensin monipuolinen infopiste (Centro de Visitantes Caldera de Taburiente), siitä ajetaan auto viimeiselle parkkipaikalle (huolimatta ajokieltomerkeistä) ja kävellään loput neljä kilometriä ylös kraatterin reunalle. Huonojalkaiset voivat varata netissä (www.reservasparquesnacionales.es) mahdollisuuden ajaa perille asti. Päivässä tämä mahdollisuus suodaan 15 autolle. Eväät ja juotavaa mukaan. Ylhäältä lähtee useita vaellusreittejä kraatterin reunoja pitkin.

La Palman henki

Saarelaisilla on vahva identiteetti ja he ovat avoimia, jalat maassa ihmisiä. Kautta aikojen väestöön on sekoittunut niin etelä-amerikkalaisia, afrikkalaisia kuin viimeiset vuosikymmenet saksalaisia. Vaikka saari on pieni ja tunnelma kotikutoinen, on yleinen ilmapiiri suvaitsevainen.

Saarelle pääsee helposti ja edullisesti Tenerifalta lentäen 30 min tai lautalla pari tuntia. Suoria lentoja on manner-Euroopasta sekä Englannista että Saksasta. Kannattaa satsata 1 euro ja ostaa turistitoimistosta erittäin informatiivinen saaren kartta.

Santa Curzissa on hyvin varusteltuja vaelluskauppoja edullisin hinnoin. Paikallinen viini on hyvää ja rommia, banaaniviinaa sekä sikareitakin saarella tuotetaan.  Saaren harvat aurinkorannat löytyvät pääkaupungin eteläpuolelta Los Cancajoksesta sekä länsilaidalta Puerto Naoksesta.

Vaikka julkinen liikenne onkin toimivaa, niin autonvuokraus kannattaa. Sekä autonvuokraus että polttoaine ovat todella edullisia.Näin pääsee tutustumaan pieniin paikkoihin, nautimaan pilaamattomasta luonnosta sekä vaeltamaan omia polkuja. Juuri niissä on La Palman viehätys.

Video: Unravel Travel TV