Alue-esittelytUusimmat

Lumoava Córdoban moskeija-katedraali

Julkaistu: 14.03.2022

Andalusian Córdobassa sijaitseva hulppea Mezquita-Catedral de Córdoba on yksi tärkeimmistä ja ainutlaatuisimmista monumenteista koko maailmassa. Sen rikas historia ja arkkitehtuuri eivät jätä ketään kylmäksi.

Mezquita-Catedralilla on yhdet pisimmistä juurista Espanjan historiassa. Se on tunnettu Córdoban symbolina ja se on myös julistettu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 1984.

Suuri moskeija-katedraali koostuu kahdesta eri alueesta: sisäpihasta tai sahnista sekä rukoushuoneesta tai haramista. Sisätilasta löytyy kauniita kaksisävyisiä pylväitä ja kaarikäytäviä, jossa on upea kromaattinen vaikutus. Rakennuksessa on myös kappeleita sekä kellotorni. Alueella erottuu myös selvästi eri laajennusten vaikutukset, joita katedraaliin on vuosien saatossa tehty.

Katedraalissa on useita kappeleita, joissa voi kuunnella messuja.

Värikäs historia takana

Moskeija-katedraalin historia tiivistää Umayyad-tyylin täydellisen kehityksen Espanjassa gootti-, renessanssi- ja barokkityylien lisäksi. Katedraali on kokenut useita muutoksia ja laajennuksia ajan saatossa, sillä se on ollut antiikin ajoista lähtien omistettu uskontojen palvontaan.

Visigoottien vallan alaisuudessa paikalle rakennettiin San Vicenten basilika ja myöhemmin alkuperäinen moskeija. Tämä basilika oli jonkin aikaa kristittyjen ja muslimien yhteiskäytössä. Basilikan arkeologiset jäännökset ovat edelleen nykyisen katedraalin alla. Katedraalissa on nähtävissä tänä päivänä elementtejä visigoottilaisesta rakennuksesta, kuten mahdolliset kastealtaaseen kuuluvan vesisäiliön jäänteet. Muita kaivauksissa löydetyistä visigoottilaisista kappaleista on nykyään esillä monumentaaliosiossa.

Kun muslimiväestö kasvoi, Abderramán I osti basilikan kokonaan ja sitten tuhosi sen ensimmäisen Aljaman moskeijan rakentamista varten. Varhainen Aljama otti vaikutteita Damaskoksen ja Jerusalemin al-Aqsan moskeijoista.

Kaaripylväät ovat tunnetuin osa katedraalia.

Abderramán II:n laajentamisen aikana moskeijan perusrakenteita päätettiin jatkaa kaksinkertaisella kaaripilari-järjestelmällä, mutta pylväiden jalustat poistettiin. Oratorion laajentaminen etelään merkitsi myös alkuperäisen quibla-muurin tuhoamista ja uuden rakentamista. Alhakén II:n mihrabissa tällä hetkellä sijaitsevat kaksi pylväsparia kuuluivat Abderramán II:lle.

Abderramán III:n moskeijaan tekemään laajennukseen sisältyy galleria, jossa on yksitoista hevosenkengän muotoista kaarta. Ne lepäävät pylväillä joissa on vaaleanpunaiset akselit ja korinttilaiset kapiteelit. Abderramán III:n merkittävin muutos moskeijaan oli uusi minareetti sisäpihalla. Tämä uusi arkkitehtuuri vaikutti jopa Sevillan, Marrakechin ja Rabatin minareetteihin sekä joihinkin romaanisen arkkitehtuurin torneihin.

Mihrab-osiossa korostuu upea arkkitehtuuri.

Alhakén II laajensi moskeijaa innovatiivisuudella, vauraudella ja luovuudella. Nämä laajennukset näkyvät muun muassa sisäänkäynnin kaarissa.

Moskeija oli pitkään muslimien käytössä, kunnes Fernando III valloitti Córdoban vuonna 1236. Sen jälkeen rakennusta on käytetty katedraalina.

Vierailut

Nykyään katedraalissa järjestetään tapahtumia, opastettuja kierroksia sekä messuja. Ennen vierailua kannattaakin varmistaa nettisivuilta tapahtumat ja aukioloajat. Tulijoilta toivotaan kunnioittavaa pukeutumista eli ei pieniä toppeja ja minishortseja. Kuvia saa ottaa, mutta jalustaa ei saa käyttää. Sisään saa viedä vain käsilaukkukokoiset kassit.

Lue lisää tunnelmallisesta Córdobasta tästä.

Lähteet: Turismo de Cordoba, ArtenCordoba, Mezquita-Catedral de Córdoba
Kuvat: Pixabay

Jaa:

Uutiskirje Maalis 02/22

Málaga uudistaa rantaviivaa -tulossa moderni huvivenesatama