AjankohtaistaAjanvieteAlue-esittelytUusimmat

Reitti Galician kiehtovan Ribeira Sacran läpi

Julkaistu: 23.07.2022

Espanjan Galicia pystyy yhä yllättämään matkailijan kiinnostavilla kylillään, metsillään ja näköalapaikoillaan. Jos Ribeira Sacra ei ole sinulle vielä tuttu, tässä muutamia mukavia kohteita Sil-joen reunustamalla reitillä Castro Caldelaksesta Orenseen.

Galiciassa on mielenkiintoisia alueita, joissa turismia ei ole haitaksi asti. Näistä yksi on Galician parhaiten pidetyksi salaisuudeksikin tituleerattu Ribeira Sacran alue. Se sijaitsee osittain sekä Orensen että Lugon provinssien alueilla ja muodostuu 21 kunnasta, joita sitovat yhteen Miño-, Sil- ja Cabe- joet.

Kohde 1 – Castro Caldelas

Castro Caldelas tunnetaan yhtenä Espanjan kauneimpana kaupunkina. Sen mukulakivikatuja pitkin kävellessä näkee suuria kivitaloja, joiden julkisivuilla on tyypillinen galicialainen kuisti ja suuret hortensiat oven läheisyydessä. Castro Caldelasin kaikki kadut johtavat Castillo de los Condes de Lemos -linnalle, jonka torniin kannattaa kiivetä upeiden näköalojen vuoksi.

Castro Caldelas on yksi Espanjan kauneimmista kaupungeista. Kuva: Wikimedia.
Kohde 2 – Viinitarhat

Viinintuotannolla on Ribeira Sacrassa pitkät perinteet, jotka juontavat yli 2 000 vuoden päähän, jolloin roomalaiset hallitsivat aluetta. Myöhemmin viininvalmistuksen ottivat haltuun kristityt munkit, ja tänä päivänä se on alueella erittäin merkittävä tulonlähde. Mencía, Brancellao and Merenzao -rypälelajikkeita käytetään punaviinien valmistukseen ja Godello, Albariño ja Treixadura -lajikkeita valkoviinin valmistukseen. Ribeira Sacra -viinit saivat suojatun alkuperänimityksen vuonna 1997. Viineistä kiinnostuneet voivat osallistua opastetuille kierroksille viinitarhoihin, joissa voi maistella viinejä ja tutustua viininvalmistukseen.

Sil-laakson viinitarhoja. Kuva Flickr
Kohde 3 – Mao-joen jalankulkusillat

Mao-joki on yksi Sil-joen sivujoista, mutta sen maastoissa kulkevat puiset jalankulkusillat tekevät siitä erityisen. Jalankulkusiltoja pitkin kulkee helppokulkuinen reitti, jota on mukava kulkea vaikka koko perheen kanssa. Reitti lähtee entisen vesivoimalan, nykyään hostellina toimivan Fábrica de la Luzin vierestä. Sieltä se laskeutuu kauniissa maisemissa kapean kanjonin läpi joelle.

Jos lähtee liikkeelle Castro Caldelasista, kannattaa myös pysähtyä Fervenza de Cachónilla. Se on yksi Vaos-joen vesiputouksista, joka laskee Sil-jokeen. Vesiputoukselle johtaa lehtipuilla reunustettu polku, jonka varrella on pienempiä vesiputouksia ja kivikkoinen maisema. Cachón vesiputous sijaitsee polun päässä ja se on noin kuusi metriä korkea. Vesi laskee luonnonaltaaseen, jonka jälkeen se jatkaa matkaansa jokea alaspäin.

Kohde 4 – Näköalapaikkoja

Ribeira Sacran reitti on täynnä näköalapaikkoja, joista käsin voi ihailla kanjonin kahta korkeaa ikivihreää seinää, joiden välissä Sil-joki virtaa rauhallisesti. Yksi kuuluisimmista näköalapaikoista on nimeltään Los Balcones de Madrid, jonne on lyhyt kävelymatka Parada do Silistä. Vaikuttavimpien näköalapaikkojen joukossa on myös helpon matkan päässä oleva Mirador do Castro, johon on rakennettu kävelysilloilla kielekkeitä, joissa maisemista pääsee nauttimaan ”tyhjän päältä”. Suosittu näköalapaikka on lisäksi Mirador de la Columna. Se on tien vieressä ja tarjoaa hienon näkymän yhteen joen mutkaan.

Kohde 5 – Romaanista  arkkitehtuuria

Romaanista arkkitehtuuria on paljon koko Galician alueella. Ribeira Sacrassa romaanisia kirkkoja ja luostareita on rakennettu erityisen tiheästi. Siellä onkin Euroopan tihein romaanisen arkkitehtuurin keskittymä. Alueella oli paljon luostareita, koska ympäristö oli seesteinen ja maa hedelmällinen. Uskonnollinen perimä on edelleen tänä päivänä selkeästi näkyvillä. Tunnettuja nähtävyyksiä ovat kirkot San Paio de Diomondi, San Miguel de Eiré ja San Fiz de Cangas sekä luostarit Santo Estevo ja Santa Christina.

Iglesia de San Paio de Diomondi. Kuva Flickr

Ribeira Sacran kierroksen voi päättää Ourensen kaupunkiin, jossa on myös historiallista arkkitehtuuria ja kaunis vanha kaupunki.

Lähteet
20minutos.es
turismo.ribeirasacra.org
Kuva: Wikimedia

Jaa:

Nauti Andalusian savuttomista rannoista ja uima-altaista

Sähköpotkulautarikkeistä jopa tuhat euroa sakkoa Espanjassa