Riglos – Maailman seitsemänneksi kaunein kylä

Julkaistu: 15.05.2022
AjanvieteAlue-esittelytUusimmat

Vuorikiipeilijät, lintubongarit ja vaeltajat ovat jo löytäneet tämän vain harvojen tunteman aarteen. Pyreneiden vuoriston lähellä Huescassa sijaitseva kylä on valittu ranskalaisen Le Monde -sanomalehden mukaan maailman seitsemänneksi kauneimmaksi.

Le Monde valitsi maailman 20 viehättävintä kylää ja espanjalainen Riglos nousi kymmenenen kauneimman joukkoon. 250 asukkaan kaupunki sijaitsee Río Gállego -joen törmällä luonnollisessa ympäristössä ja se on tunnettu erityisesti vuorikiipeilystä ja upeasta luonnosta. Kaupunki onkin julistettu luonnon monumentiksi.

Río Gállego Kuva Flickr
Mallos de Riglos

Riglosin maisemaan kuuluu niin kutsuttu “Mallos de Riglos”, suuri geologinen muodostelma punertavaa kiveä, joka kohoaa 300 metrin korkeuteen. Nämä jättiläismäiset kivilohkareet voi nähdä kylällä kävellessä katujen välistä.

Nuestra Señora de Mallo Kuva Flickr

Kylään saapuessa kohtaa pienen romaanisen San Martínin kappelin, joka on rakennettu 1100-luvulla. Kuitenkin ehdoton kiintokohde on kylän yläosassa. Kuuluisan punertavan kivimuodostelman juuressa sijaitsee 1600-luvulla rakennettu kirkko, Nuestra Señora del Mallo. Kirkko on kylän symbolisin rakennus ja siihen kuuluu kolmella päälaivaa ja neliskanttinen kellotorni. Lisäksi se on ympäröity näyttävillä kiviseinämillä, ja luo siksi erittäin vaikuttavan näkymän.

Vuorikiipeilyä

Siitä lähtien kun espanjalaiset vuorikiipeilijät alkoivat 1920-luvun lopulla kiivetä Riglosin näyttäviä vuoriseinämiä pitkin, on vuorikiipeily kylässä nostanut jatkuvasti suosiotaan. Riglos ja los Mallos ovat nykyään hyvin tunnettuja kiipeilykohteita Espanjassa ja ne ovat pysyvä vetonaula kiipeilyharrastajille tarjoten yli 200 kiipeilyreittiä, joista osa on hyvin vaativia.

Riglos los Mallos Kuva Pixabay
Lintubongailua

Niille, jotka nauttivat lintujen tarkkailusta, Riglosin alue on täynnä erilaisia vuoristolintuja. Näihin kuuluvat muun muassa erilaiset korppikotkalajit, joista useat ovat rauhoitettuja. Paikassa, joka tunnetaan nimellä “korppikotkaseinämä”, on tämän lajin yksi suurimmista yhdyskunnista Euroopassa.

Patikointia

Patikoijat voivat nauttia useista viitoitetuista reiteistä kivimuodostumien keskellä. Kuuluisin viiden kilometrin ”Vuelta a los Mallos de Riglos” -reitti on ympyrämäinen ja sen patikointi kestää noin 2,5 h. Se alkaa kylän keskustasta ja nousee kallioita pitkin, ohittaen useita näköalapaikkoja joen läheisyydessä.

Castillo de Loarre 1000 -luvulta

Toinen nähtävyys, joka Riglosissa on pakko nähdä on Castillo de Loarre -linna. Linnoitus on julistettu kulttuurillisesti arvokkaaksi kohteeksi ja kansalliseksi monumentiksi. Keskiaikainen linna rakennettiin 1000-luvulla Sancho III käskystä. Linnoitus sijaitsee 20 km päässä kylästä, Loarren vuorijonon sydämessä ja sitä ympäröi 10 000 m² muuri, joka rakennettiin vuonna 1287.

Kuva Pixabay

Rakennus on yllättävän hyvässä kunnossa ja sen sisäpuolella ovat Saint Quiterian krypta ja San Pedron kirkko. Se on ollut kuvauspaikkana esimerkiksi Ridley Scottin vuonna 2005 tuottamassa Kingdom of Heaven elokuvassa.

Perinteisiä ravintoloita

Jos Riglosin ruokakulttuuri kiinnostaa, kannattaa kokeilla Refugio de Riglos ravintolaa. Siellä tarjoillaan perinteistä kotitekoista ruokaa, kuten” las sopas afogadas de Ayerbea” eli keittoa leivän, kanamunan ja oliiviöljyn kera tai suuria syötäviä ohdakkeita  ”cardoon a la aragonesaa”. Toinen hyvä vaihtoehto on ravintola Liena, jossa voi nauttia paikallista turskaruokalajia ”bacalao al ajoarriero” tai kania perunoiden kera. Makunautintojen lisäksi voi nauttia samalla upeista maisemista.

Lähde
idealista.com

Pääkuva
Wikimedia

Jaa:

Lintupuisto houkuttelee viettämään päivää

Villihevoslaumalla on upeat näköalat Välimerelle