Vertaa asuntoja

Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitit, Camino primitivo

Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitit, Camino primitivo

  • 20/04/2019

Málagalaiset Tiina ja José valitsivat ensimmäiseksi Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitikseen Camino primitivon, joka tarjoaa vaeltajalle bonuksena uskomattoman upeat Asturian ja Galician maisemat ja herkut. Kuinka reissu sujui, ja mitä opittiin seuraavaa matkaa ajatellen?

“Olemme harrastaneet vaellusta – yhdessä ja erikseen, Suomessa ja Espanjassa – jo vuosia. Molemmilla oli ollut jo pitkään mielessä idea kuuluisan Santiago de Compostelan vaelluksesta”, kertoo Tiina. Matkan ajankohdaksi valittiin toukokuu 2018 ja valmistelut aloitettiin hyvissä ajoin edellisenä syksynä.

Tietoa kirjoista, Googlesta ja kavereilta

“Varsinaiseen valmisteluun kului pari viikkoa. Haimme tietoa matkasta ja reiteistä eri sivustoilta ja juttelimme eri reittejä vaeltaneiden kanssa. Selaisin myös muutaman kirjan, mutta varsinainen tietopaketti reiteistä ja majataloista löytyi yllättäen Eroskin sivulta, vinkkaa Tiina.  Aikaa käytettiin myös säätietojen tutkimiseen sekä matkatavaroiden listaukseen ja varustehankintoihin.

Reiteistä vanhin, upea Camino primitivo

Asturiaksesta Galiciaan kulkeva Camino primitivo sopi täydellisesti parin toiveisiin. Mäkisen maastonsa vuoksi se on yksi rauhallisimmista reiteistä. Vaivanpalkaksi vaeltaja saa nauttia uskomattoman upeista maisemista.

Camino Primitivon pituus on 321 kilometriä, mutta lopulta sykekelloon kertyi yli 350 kilometriä, sillä pari poikkesi matkan varrella useisiin pikkukyliin ja tutustui joka etapilla myös lähiympäristöön.

Tiina ja José taittoivat matkan 12 päivässä. Lisäksi he varasivat rauhalliset “lomapäivät” hotellimajoituksineen matkan aluksi Oviedossa, ja perillä Santiago de Compostelassa.

Lähtöpaikasta noudetaan pyhiinvaeltajan passi (Credencial del Peregrino) johon kerätään matkan varrelta leimoja jokaisesta yöpymispaikasta (albergue). Leimolla todistetaan, että vaeltaja on taivaltanut vähintään 100 kilometrin matkan, jotta saa perillä Santiago de Compostelan piispantoimistosta virallisen todistuksen, Compostelan, pyhiinvaellusmatkasta. Passilla saa myös vaeltajahintoja (peregrino) ravintoloissa ja majapaikoissa. Oviedossa passin saa joko katedralista tai turistitoimistosta.

Passin voi tilata myös ennakkoon, Suomessa Jaakontien ystävien kotisivuilta.

Hae lähtöpaikasta pyhiinvaeltajan passi.

Päivämatkaksi muodostui keskimäärin 25 kilometriä. Sporttiset vaeltajamme heilauttivat muutamalla reitillä parikin 15 kilometrin reittiä.

Reitit ovat hyvin merkittyjä. Pysähdykset voi suunnitella omien mieltymysten mukaan, sillä vaeltajille tarkoitettuja majataloja löytyy joka etapilta. Suosituimmilla reiteillä ja ajankohtina saattavat vuodepaikat täyttyä heti alkuillasta ja silloin on jatkettava matkaa seuraavaan majataloon.

“Kun herää aamulla kuudelta, ja lähtee viimeistään seitsemältä matkaan niin ehtii hyvin majoittua seuraavaan majataloon nauttimaan uudesta kohteesta, illallisesta, ja varsinkin suihkusta”, Tiina opastaa.

Alkumatka sujui luonnon rauhassa aina Melideen saakka, jossa yhdistyvät useat määränpäähän johtavat reitit. Ajoittain tällä osuudella oli jopa ruuhkaa, karnevaalitunnelmasta puhumattakaan.

Vinkkejä Santiago de Compostelan vaellukselle

“Ehdottomasti tärkein vinkkini on kengät: ei koskaan uusia kenkiä mukaan. Muutaman viikon ”sisäänajo” ei riitä, vaan tarvitaan kunnolla jalkaan muotoutuneet kengät. Toukokuu on vielä hieman sateinen ja Camino primitivo on varsin mäkinen, joten oli hyvä idea ottaa mukaan vedenkestävät vaelluskengät. Jalat saivat välillä ansaitun lepovuoron kevyissä juoksukengissä ja iltaisin varvassandaaleissa”.

Uskomattoman vähillä vaatteilla pärjää. Lähes joka majapaikassa on pesukone, jossa voi eurolla, parilla pyöräyttää koneellisen pyykkiä.

Valitse mukaan hengittäviä, helposti kuivuvia materiaaleja. Hyvät housut kävelyyn (esimerkiksi juoksuhousut tai kevyet vaellushousut), t-paita, veden-/tuulenkestävä takki, iltoja varten fleecetakki (joka korvaa viileän tullen myös pitkähihaisen paidan), mukavat ”olo”housut, tukevat sukat ja alusvaatteita.

Ota ehdottomasti mukaan vaseliinia ja laastareita hiertymiä varten. Mitä mainioin tuote reppuun on Marseille-palasaippua, jolla peset ihon, hiukset ja pikkupyykin. Tosin saippuapesun jälkeen on hyvä idea myös tehokas, hiuksiin jätettävä hoitoaine. Pakkaa lisäksi särkylääke, huulirasva, kosteusvoide ja deodorantti. Muista lakki ja kunnon aurinkovoide. Kevyt makuupussi, tyynyliina ja pieni mikrokuitupyyhe riittävät jos yövyt majataloisssa.

Reppu on tärkeä matkakumppani

Repun tai rinkan laatuun kannattaa panostaa. Hyvän, kantavan repun saa Decathlonista noin 100 eurolla. Repun ihannepaino on kymmenisen kiloa ja tilavuus 30 litraa. Hyvä testi on kulkea viikonloppuna 10-12 kiloisen repun kanssa ja miettiä, olisiko 10 tunnin vaellus 10 päivän ajan, nautinnollinen kokemus, vai pitäisikö varusteita hieman karsia.

Tiinan reppu painoi lopulta vain kuusi kiloa. Seuraavalle reissulle hän aikoo keventää kantamusta entisestään. Pois jäävät monet vaihtovaatteeet ja pitkähihainen t-paita. Turhiksi osoittautuivat myös ruokailutarvikkeet, sillä reitiltä voi ostaa päiväksi tarvittavat vesipullot, eväät ja pähkinät tai muut herkut. Matkan varrella on myös lähteitä, mutta Tiina suosittelee kaupasta ostettua pullovettä.

Posti (Correos) tarjoaa pyhiinvaeltajille kätevää kuljetuspalvelua: repun kuljetus seuraavaan kohteeseen maksaa viisi euroa. Palvelun voi tilata yksittäiselle kerralle, tai etukäteen varaten koko matkan ajalle, jolloin hinta oli entistä edullisempi.

Jo paimenten hyväksi havaitsema kävelysauva on iso apu vaihtelevassa maastossa.

Kävelysauva helpottaa huomattavasti menoa ja jalkoihin kohdistuvaa rasitusta niin ylä- kuin alamäessäkin sekä mutaisilla reiteillä, jolloin kengät tulevat todella raskaiksi mudan painosta. Kävelysauvoja voi ostaa myös paikan päältä muutamalla eurolla.

Tiinan ja Josén vaellusbudjetti

Parin viikon matkaan varattiin 600 euroa. Lennot Málagasta Oviedoon (35 €/henkilö) ja paluumatka bussilla Madridin kautta Málagaan (myös noin 35 €). Tiina korostaa, että matkat saa todella edullisesti jos varaa liput hyvissä ajoin, esimerkiksi viisi kuukautta ennen reissua.

Yöpymiset majataloissa maksoivat noin 10 – 15 €, ja hotelleissa noin 40 € kahdelta henkilöltä / yö.

“Halusimme myös nautiskella Asturian ja Galician herkuista, etenkin mustekaloista ja äyriäisistä. Söimme usein aamupalat ja illalliset ravintoloissa”, Tiina kertoo. Ruokaa voi valmistaa myös itse, sillä useissa majapaikoista löytyy yhteiskäytössä oleva keittiö ja jääkaappi.

“Pysyimme hyvin budjetissa, sillä emme tehneet sitä turhan ”tiukaksi”. Matkan varrelta ostetut välipalat saattoivat yllätten olla päivän kallein menoerä. Toisaalta joskus löytyi aivan loistavia illallisia beregrino-hinnoilla, esimerkiksi kolmen ruokalajin illallinen leipineen ja juomineen 10-15 eurolla”.

Upea kokemus

Moni matkaa reitin alkuperäisen pyhiinvaelluksen hengessä. Tiinan tavoite oli enemmän urheilullinen, itsensä haastaminen ja hyvä fiilis.

“Ihan parasta oli, että saa suorittaa ja samalla nauttia matkasta! Löysimme upeita maisemia ja saimme paljon uusia ystäviä eri puolelta maailmaa. Parhaisiin muistoihin jäivät ehdottomasti myös suihku päivän kävelyn jälkeen – ja ruoka, etenkin illalliset joissa sai syödä vatsansa täyteen!”. Tiina muistelee. Kiitosta saa myös kumppani: “Tietysti matkaseura oli mitä parhain. Välillä saa kulkea vain ihan omissa ajatuksissaan ja jos väsytti, oli hienoa että on toinen tsemppaamassa”.

Ensimmäisestä vaelluksesta viisastuneena Tiina summaa, mitä hän tekisi toisin seuraavalla kerralla:

Jos haluaa säästää rahaa, kannattaa lennot kannattaa varata hyvissä ajoin, heti kun lähtö- ja paluupäivät on lyöty lukkoon. Ensi kerralla pakataan vähemmän vaatetta mukaan ja panostetaan parempiin reppuihin. Matkan ajankohta voisi olla ensi kerralla kesäkuussa, jolloin on jo varmasti hieman kuivempaa, eikä mukaan tarvita niin paljon lämpimiä vaatteita.

“Suosittelen Santiago de Compostelan reittejä kaikille luonnosta nauttiville. Camino primitivo on paikoittain haastavaa maastoa, joten tämä reitti sopii ”perushyväkuntoisille.”

Tiinan Ja Josén suunnitelmissa on  uusi Santiego de Compostelan vaellus – ehkä ensi kerralla Portugalista.

Lue lisää kohteesta: Vaeltajien Santiago de Compostela

Kuvat: Tiinan ja Josén kotialbumi

Liity keskusteluun