Vertaa asuntoja

Taianomainen Torcal

Taianomainen Torcal

  • 18/10/2016

El Torcalin kivinen luonnonpuisto on vain tunnin ajomatkan päässä Costa del Solin aurinkoisilta rannoilta. Muinainen merenpohja kertoo miljoonien vuosien takaista historiaa ja yli 1300 metrin korkeudessa sijaitsevat kalliot luovat maagisen maiseman ja tunnelman.

Mielikuvitusta ruokkivat kivimuodostelmat ovat muodostuneet satojen miljoonien vuosien aikana merenpohjaan kertyneistä simpukoiden ja merieläinten jäänteistä. Tuhansien metrien paksuinen merenpohja kohosi mannerlaattojen painautuessa lähemmäs toisiaan ja miljoonien vuosien prosessi nosti kalkkikivisen merenpohjan yli tuhannen metrin korkeuteen. Eroosio tuulen, veden ja jään yhteistyönä on muovannut kivipaasien juovat ja kuluttanut kivestä taideteoksia.

El Torcalin maisemissa on mystisyyttä. Aika saa uudet mittasuhteet kun ei mietitä kuukausia tai vuosia tai edes vuosikymmeniä. Sukupolvenkaan aikana ei kivipaasi juuri muuta muotoaan vaikka eroosioprosessi jatkuu edelleen.

Viikonloppuisin ruuhkaa

El Torcalin luonnonpuisto on harvinaislaatuisuudessaan vierailijoiden suosiossa. Jos retkipäivä osuu viikonloppuun voi varautua jonoihin ja täyteen parkkipaikkaan. Viikolla vieraillessa voi ihmetellä luonnon taitoa muovata kivestä taidetta hetkittäin jopa pelkkien vuorikauriiden seurassa.

Yli tuhannen metrin korkeudessa lämpötila on huomattavasti viileämpää kuin rannikkoalueilla. Tuulisella kelillä onkin tarpeen kunnon takki ja pitkät housut. Hyvät kengät ovat myös tarpeen jos suuntaa vaelluskierrokselle.

Vaellusreitit

Autolla pääsee ajamaan aivan vaellusreitin alkuun. Torcal Alton parkkipaikan reunasta lähtee kaksi hyvin merkittyä vaellusreittiä. Vihreällä merkitty reitti on helppo ja tämän 1,5 km matkan kiertää myös lasten kanssa alle tunnissa. Lähes puolet pidempi (2,7 km) keltainen reitti on hieman vaativampi ja aikaa matkaan kannattaa varata pari tuntia. Reitit on merkitty värein ja polkuja myöten pääsee etenemään hyvin. Irtokivet ja sateiden jälkeen liukkaat pinnat vaativat hieman tasapainoa ja keskittymistä. Liikuntaesteinen pääsee myös nauttimaan ainutlaatuisista maisemista, sillä esimerkiksi näköalapaikoille Mirador de las Ventanillas ja Monumento Natural del Tornillo pääsee kävelyteitä myöten.

Lemmikkieläimen kanssa matkaavan tulee muistaa kuljettaa nelijalkainen ystävä hihnassa luonnonpuiston alueella.

Tietoa alueesta saa Torcal Altossa sijaitsevasta Centro de Visitantes -keskuksesta. Informaatiopisteen vieressä on myös kahvila-ravintola ja wc:t. Alueelle ei ole sisäänpääsymaksuja ja myös museokierros on ilmainen.

Torcalissa järjestetään myös maksullisia opastettuja kierroksia, joissa tutustutaan esimerkiksi alueen luoliin tai tehdään kuutamokierros yölliseen aikaan.

El Torcalin luonnonpuisto on mainio päiväretki Málagassa asuvalle tai alueella vierailevalle. Matka taittuu autolla moottoritie A-45 pitkin Antequeran suuntaan noin tunnissa. Luonnonpuisto sijaitsee Antequeran ja Villanueva de Concepcion kylän välimaastossa ja puistoon pääsee kylän kautta tietä A-7075 pitkin.

Lue tästä lisätietoa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.