Uponneesta kylästä uuteen kukoistukseen

Julkaistu: 27.05.2022
Alue-esittelytUusimmat

Espanjassa rakennetaan tekojärviä, joihin varastoidaan sadevettä. Järvien alla jää toisinaan kyliä, jotka pakkolunastetaan asukkailta. Lanzuan kylä Pohjois-Espanjassa koki tämän kohtalon, mutta asukkaat taistelivat kylän takaisin itselleen. Nyt siitä on tullut kuuluisa kauneudestaan ja sitä verrataan Itävallan ”Frozen-elokuvan” Hallstattiin.

Kauniin tekojärven rannalla Tena-laakson sydämessä Huescassa on satumainen Lanuzan kylä. Tällä idyllisellä paikkakunnalla on kerrottavana uskomaton tarina. Sen kauneuden vuoksi sitä on verrattu itävaltalaiseen Hallstattin kaupunkiin, josta Frozen-elokuva sai inspiraationsa.

Hallstatt on nykyään elokuvan vuoksi suosittu turistikohde.
Lanuzasta tuli aavekaupunki

Lanuza sijaitsee Sallent de Gállegon kunnassa, tekojärven törmällä, jonne río Gállego -joen vesi laskee. Tekojärveä rakennettaessa koko kylä oli vähällä kadota pysyvästi. Lanuza nimittäin pakkolunastettiin sen asukkailta 1970-luvulla juuri tekojärven rakennusprojektin vuoksi. Viljelysmaat ja niityt päästettiin täysin veden valtaan, välittämättä yhtään sadasta ihmisestä, jotka asuivat alueella. Kaiken kaikkiaan 114 hehtaaria maata jäi veden alle, mutta onneksi kylän keskusta jäi tekojärven ulkopuolelle

Siitä huolimatta asukkaat joutuivat asteittain hylkäämään kaupungin, koska maanviljelys ja karjanpito ei ollut enää mahdollista. Kaikkien kyläläisten piti jättää elämänsä ja muistonsa taakse, toivoen aina mahdollisuutta palata.

Tekojärven vesi ei kuitenkaan noussut suunnitellulle tasolle, joten vain matalimmalla olevat talot joutuivat tulvan alle. Niinpä kylän entiset asukkaat alkoivat vaatia kotejaan takaisin. Asia eteni vasta oikeustaistelun jälkeen 1990-luvulla.

Kylän uusi kukoistus
Lanuzan keskusta on taas upea

Asukkaiden itse tekemän pitkän restauroinnin jälkeen Lanuza nousi takaisin entiseen loistoonsa, eikä sitä turhaan verrata kauniiseen Hallstattin kaupunkiin. Lanuzan parhaiten erottuvalla paikalla sijaitsee 1800-luvulla Pyreneiden niemimaan sodassa tuhoutuneen roomalaistemppelin päälle rakennettu El Salvadorin kirkko. Sen sisällä on hopeinen lipas vuodelta 1557, jossa on kylän suojeluspyhimyksen Santa Quiterian pyhäinjäännökset.

Lisäksi Lanuzasta on tullut kulttuurikeskus, koska se isännöi joka kesä Pirineos Sur -festivaaleja. Siellä esiintyy kuuluisia kansainvälisiä artisteja ja vaikuttava esiintymislava rakennetaan tekojärven päälle.

Miten Lanuzaan pääsee?

Huescan kaupungin ja Lanuzan välinen matka kestää vähän yli tunnin A-23 tietä ajaen. Pamplonasta matkaa on  kaksi tuntia A-21 tietä pitkin.

Lähde
20.minutos.es

Kuvat
Wikimedia

Jaa:

Málagassa tuplamäärä melanoomaa

Espanja sopii solomatkailijoille