Vertaa asuntoja

Asunnon lämmitys Espanjassa

Asunnon lämmitys Espanjassa

  • 05/11/2018

Talvella myös Espanjassa on kylmä ja jonkinlaista lämmitystä kaivataan. Riippuen asuntomuodosta, asunnon iästä ja energiakytkennöistä vaihtoehtoja on monia.

Pohjois-Espanjassa sekä sisämaassa kirpeät lukemat ovat tavallisia talvella ja jopa etelässä voivat lämpötilat muutamana yönä tippua nollan kieppeille. Kostea ilma lisää hyytävyyden tuntua ja heppoisasti asennetut ikkunat ja ovet tuovat liikaakin raikasta ilmaa taloon, varsinkin kun talvimyrskyt pääsevät vauhtiin.

Oman asunnon omistajalla on aina vaihtoehtoja pellettitakoista lattialämmitykseen. Moni uudistaa asunnon oston yhteydessä ilmastoinnin lisäksi myös asunnon lämmityksen. Vuokralaisen osa on toinen, ja moni Espanjaan vuokra-asuntoon talveksi tullut onkin viettänyt elämänsä kylmimmän talven. Keskuslämmitys löytyy vain 10% espanjalaisista asunnoista ja 15% asunnoista ei ole minkäänlaista lämmitystä. Neljäsosassa asunnoista on oma asuntokohtainen lämmitysmalli kuten ilmalämpöpumppu.  Espanjassa suurin osa lämmittääkin asuntonsa asuntokohtaisesti ja asunnossakin vielä paikallisesti.

Tilakohtainen lämmitys

Espanjassa tyypilllisesti lämmitetään sitä tilaa, missä oleskellaan. Makuuhuoneeseen laitetaan patteri päälle juuri ennen nukkumaanmenoa ja se otetaan pois päältä herättäessä. Huone tuuletetaan ja suljetaan päiväksi. Olohuone ja keittiö lämmitetään vain siksi aikaa kun siellä oleskellaan. Kylpyhuoneeseen lämmitys laitetaan puhaltamaan tai hehkumaan suihkun ajaksi.

Espanjalaisissa kodeissa usein paikallinen lämmitysmalli on kaasulämmitin tai sähköpatteri. Talven tullessa irrallisia lämmittimiä myydään niin supermarketeissa kuin elektroniikkaliikkeissä. Alla olevassa kuvassa on kaasulämmittimen erilaisia malleja perinteisestä modernimpaan. Lämmitin toimii kaasupullolla.

Vähän tunnettu kerosiini

Ekonominen ja helppo vaihtoehto on kerosiini (tai parafiini)lämmitin. Se ei päästä kosteutta ilmaan kuten kaasupatteri ja on myös tottumattomalle turvallisempi käyttää. Eri kokoisista malleista kannattaa valita sellainen, jossa on tuuletin. Nämä mallit eivät paljon tuoksuja asuntoon päästä ja sen käyttö on edullista. Laitteiden hinta on noin 150-200e. Edullisemmat mallit toimivat myös hyvin, mutta laitetta sammuttaessa ilmaan pääsee lievä öljyinen tuoksu. 20 litran astia polttoainetta maksaa noin 30e ja monella se kestää kuukauden verran.  Tämä lämmitystyyppi on jostain syystä aika tuntematon,vaikka se on tehokas ja kätevä. Se on helppo myös ottaa mukaan asuntoa vaihtessa.

Mescamilla

Lämmitysvaihtoehtona on myös perinteinen mesacamilla, joka on nimensä mukaisesti pöytä,  jonka alla on lämmitin. Pöydän ääressä istuvat saavat ainakin jalat lämpimiksi,sillä mesacamillaan kuuluu paksu pöytäliina, joka nostetaan istujien syliin niin, että lämpö pysyy pöydän alla mutta lämmittää istujat. Vaikka malli on perinteinen, kysyntää riittää edelleen ja mescamilla vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi El Corte Inglesin valikoimista. Toki tänä päivänä hiilivati pöydän alla on muuttunut sähkölämmittimeen.

Takka

Espanjalaiset arvostavat takkaa lämmitysmuotona. Ja kodikastahan se onkin tulen lämmöstä nauttia. Tosin takka on usein itse muurattu ja suunnittelultaan sellainen, että lämpö nousee ylös harakoille eikä juurikaan lämmitä huonetta. Vaaravien takkojen suosio on kasvanut ja suomalainen tietotaito on löytänyt jalansijaa myös Espanjassa, ainakin suomalaisissa kodeissa.

Sähkö

Sähkö on Espanjassa kalliimmanpuoleista, joten käyttämällä sähköpatteria ympäri vuorokauden voi saada aikaan huomattavan sähkölaskun. Sähkön hinta on ollut tänä syksynä huipussaan, ja tämä näkyy myös kotitalouksien sähkölaskuissa.  Megawattitunnin tukkuhinta nousi lokakuussa 74,58 euroon. Lue tästä aiemmin kirjoitettu artikkeli sähkönhinnasta Espanjassa.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumput ovat tänäpäivänä vähäkulutteisia ja hiljaisia kämppäkavereita. Ne ovat hyviä ystäviä myös kesähelteellä. Lämmittävä ja viilentävä lattialämmitys on ehdottomasti harkinnanarvoinen milloin sen asennus onnistuu. Aurinkopaneeleilla järjestyy sen alkulämmitys ja se loppu kannattaa hoitaa ilmalämpöpumpulla.

Kattotuulettimen asento

Kattotuulettimen kun asentaa talviasentoon, niin lavat pyörivät siten, että ne painavat ylösnousseen lämpimän ilman alas.

Ikkunat etelään

Kaukaa viisas valitsee alunperin jo asunnon jonka ikkunat ovat etelään ja länteen. Aina kun aurinko paistaa, niin verhot tai jopa ikkunat auki ja ilmainen luonnonlämpö talteen. Eläminen Espanjassa opettaa luovuutta ja hetkessä elämisen taitoa.