Positiivisia kulttuurishokkeja: Työssäoppiminen Espanjassa

Julkaistu: 06.11.2015
Blogit ja kolumnit

Kun syyskuun alkupuolella saavuin Fuengirolaan, olin aikamoinen hermokimppu. Jokainen ulkomaan työharjoittelua järjestänyt varmasti voi samaistua. Löydä mahdollisimman edulliset lennot, sopivalla paikalla oleva ja kukkaroystävällinen asunto, harjoittelupaikan etsiminen, sopimuksien lähettely edestakaisin, apurahojen etsiminen ja hakeminen… Ole ajoissa, tehokas, omaperäinen ja mieleenpainuva hakija.

Henkilökohtaisesti olen aina vähän varpaillaan, vastoinkäymisiä odottaen. Mottoni on että jotain menee jossain vaiheessa pieleen, joten pitää olla varautunut. Espanja on nyt opettanut minulle, että itselle pitää suoda lupa myös epäonnistua. Ei paljoa naurattanut, kun missasin bussin kahdesti ja saavuin työpaikalle tyylikkäästi tunnin myöhässä. Kädet täristen odottelin suurin piirtein potkuja ja mustalle listalle joutumista, mutta kaikki päättyi kuitenkin hyvin. Miksi sitä pitää aina olettaa pahinta? Väärälle pysäkille meneminen ja sen vuoksi myöhästyminen tuskin on maailmanloppu.

Suomessa olen ollut työssäoppimassa neljässä eri yrityksessä sekä kerran kokeillut freelancer -tyylistä harjoittelua. Vaikkei minulla ole moitittavaa aiemmista työssäoppimispaikoista, onhan se ihan eri kaliiperin juttu olla ulkomailla. Suurin, konkreettisin ero on luultavasti siinä, että täällä välitetään enemmän työn tuloksesta, kuin siitä että istut sen kahdeksan tuntia toimistolla, vaikkei olisi mitään tekemistä. Suomessa voisi ottaa oppia tästä. Mielestäni sellainen joustavuus on vain hyvästä.

Mutta mikä voisi olla sen parempaa kuin tehdä sitä työtä, mistä nautit ja samalla kehittyä sekä ammatillisesti, että henkisesti? Kaiken lisäksi säät ovat mitä parhaimmat ja ihmiset iloisia. Hymy tarttuu vastaantulijalta toiselle ja ihmiset tervehtivät iloisesti toisiaan. Työt hoidetaan, mutta ilman ainaista stressiä. Toivottavasti tämä hyvällä tavalla huoleton mielentila kestää Suomeen asti ja kenties myös inspiroi muitakin.

Ulkomaille hakeutuminen on ollut yksi parhaita päätöksiä, mitä olen tehnyt ja Espanja on täyttänyt kaikki toiveeni. Kaikki se vääntäminen ja järjestely ovat olleet matkan arvoista, tekisin kaiken sekunnissa uudelleen. Minun kolumnisarjani on nyt tullut tiensä päähän ja kotiin sopii lähteä taskussaan uudet opit, kokemukset ja hippunen rantahiekkaa. Kiitos.

Jaa:

Oluen monet käyttötavat

Hetkiä: Fuengirolan profiili muuttuu