Espanjassa Ellun kaa – Osa 33!

Julkaistu: 22.11.2023
Blogit ja kolumnit

Marraskuinen takakesä alkaa olla takanapäin täällä palmun alla. Vilkutamme hei heit hellelukemille, ja siirrymme viettämään “talvea” täälläkin päin maailmaa, kun päivälämpötilat laskevat kahdenkympin kieppeille, ja jopa sen alle. Mutta kun siihen lisätään auringon lämpö, joka hellii meitä päivisin, niin eiköhän me tästäkin selvitä. 

Nyt täällä voi päivisin antautua sille taivaalliselle tunteelle, kun tuo ihanainen valopallo lämmittää kasvojen ja kehon paljasta ihoa. Kesäkuukausina en kestä olla kuin ihan pienen hetkisen auringon paahtavassa kuumuudessa, mutta juuri nyt aurinko tuntuu niin täydelliseltä tämän pohjoisen neidon iholla. Lämpimän kihelmöivältä kosketukselta, joka täyttää jokaisen sielun ja kehon sopukan.  

Ero kuin yöllä ja päivällä

Mutta kun aurinko laskee viiden kuuden aikaan värjäten meren niin upeisiin utuisiin värisävyihin, niin lämpötila muuttuu kuin leikaten. Siinä vaiheessa vedänkin ripeästi toppaliivin päälle, umpikengät jalkaan ja pinkin pipon päähän, niin kaikki on taas hyvin.

Auringon laskettua.

Näinä aikoina pitääkin olla pukeutumisen suhteen tarkkana, jos lähtee päivällä matkaan ja jatkaa samalla reissulla iltaan asti, varsinkin jos haluaa olla iltasella ulkona. Viime lauantaina lähdinkin päivällä kävelemään niillä vaatteilla, millä ajattelin pysyväni lämpimänä myös puolen yön aikaan. Ja kyllä se sitten hiki valui tällä rouvalla, kun talsin näitä ihania Pacosin ylämäkiä takakesän lämmössä. Mutta kun aurinko laski, niin kyllä sitä toppaliiviä ja umpikenkiä tarvitsi. 

Niin ja tosiaan, täälläpäin ylämäki tarkoittaa vähän eri asiaa kuin Suomessa. Ja sekin on opittu niin sanotusti kantapään kautta. Kilometrin matka on hieman eri asia tasaisella kuin jyrkkää ylämäkeä, joita täälläpäin riittää. Mutta hei, kunto ainakin kasvaa. 

Vuoden harmain päivä

Marraskuinen Suomi on surullisen kuuluisa harmaudestaan, ja 11.11. on nimetty vuoden harmaimmaksi päiväksi Suomen yhden niin sanotun kansallisjuoman eli lonkeron mainoskampanjassa. Tätä lamauttavaa harmautta pakoon tänne kirmanneet saivat viime viikolla kokea, kuinka täälläkin voi olla harmaata, kun merisumu kietoi ranta-alueet harmaaseen harsoonsa. 

Tästä aavemaisesta merisumusta tuli mieleen nuorena katsotut kauhuelokuvat, joissa sumun mukana levisi kaiken maailman mörköjä meitä ihmisiä kiusaamaan. Onneksi tämän sumun mukana levisi tällä kertaa vain kalmean kylmä tuulahdus, joka ainakin tätä neitoa kiusasi niin, että kylmyys sujahti todellakin niihin kuuluisiin luihin ja ytimiin. 

Mutta onneksi harmautta ei sitten kestänyt sitä iltaa kauempaa. Seuraavana päivänä Aurinkorannikon harmain päivä olikin niin sanottu Aurinkorannikon peruspäivä. Aurinkoa rannikolla siis. 

Viime viikon tähtisilmähetket ja askeleet

Viime viikolla elämä antoi minulle lukuisia tähtisilmähetkiä, joita voin muistella kiitollisuudella. Erityisesti mieleeni jäi torstaipäivä, kun suuntasimme meren rantaan Sohailin linnan toiselle puolelle Portugaliin päin. Silloin avasimme vihdoin La Cala de Mijasin kävelykauden. Sieltä nimittäin löytyy yli 6 kilometriä pitkä rantareitti, jota pitkin pääsee kävelemään Marbellaan asti niin upeissa maisemissa, että edelleen ne saavat tämän rouvat silmät säihkymään.  

Näin talviaikaan tämä reitti onkin juuri täydellinen paikka kävellä ja viettää aikaa yhdessä, kun aurinko ei porota enää niin kuumasti. La Cala de Mijasin kylässä ja rantaraitin varrella on myös lukuisia ravintoloita, joista suurin osa on vielä auki näin sesonkiajan ulkopuolellakin. 

La Cala de Mijasin Cafeteria Vida.

Me pysähdyimme tällä kertaa ihan aluksi lounaalle aivan ihanaan Cafeteria Vida -kahvilaan. Ruoka, palvelu ja tunnelma olivat loistavat ja kaiken kruunasi aurinko, joka paistoi juuri sopivasti ulkoterassille. Sen jälkeen olikin ihana antaa omien jalkojen viedä meren rantaa pitkin. Jutella ja olla hiljaa. Hymyillä ja hengittää meren raikkautta. 

Joulu se tulla jollottaa vaikka aurinko taivaalla mollottaa

Tällä viikolla on luvassa taas niin monenlaista täällä Aurinkorannikon auringon alla. Tämän viikon lopulla aloitetaan virallisesti joulunvietto mm. Fuengirolassa ja Málagassa. Málagan maagiset jouluvalot sytytetään ensimmäisen kerran tämän viikon perjantaina. Ja jos ajattelit mennä Málagaan silloin, niin kannattaa muistaa, että sinne on menossa myös aika moni muu. Junat ja parkkihallit ovat varmasti tupaten täynnä. Mutta tunnelma, se tulee varmasti olemaan loistava.

Jouluisen tunnelman lisäksi Malagassa pääsee katsomaan maailman luokan tennistä, Fuengirolassa järjestetään erilaisia konsertteja, kuten ensi viikon tiistain Elämän sain soimaan -konsertti, johon tämäkin rouva suuntaa askeleensa. Ja ehdottomasti menen käymään Fuengirolan joulumarkkinoilla, joista kerronkin lisää myöhemmin.

Toivotankin meille jokaiselle iki ihanaiselle ihmiselle viikkoa, joka sisältää ilon hetkiä, silmien loistetta, rauhaa ja rakkautta. Ollaan toisillemme aurinkoja, levitetään lämpöä ja valoa ympärillemme. Vedetään villasukat jalkaan kun paleltaa, ja nostetaan maljaa tälle ihanalle talvelle. 

Halataan kun tavataan. Ja tervetuloa taas ensi viikolla Ellun kaa Espanjaan! 

Lue aiemmin julkaistut Espanjassa Ellun kaa! -blogitekstit:
Espanjassa Ellun kaa!

Pääkuva Espanja.Com
Kuvat Ellun arkisto ja Espanja.Com
ellu@espanja.com

Jaa:

Málagan upeat jouluvalot 2023 syttyvät

Mieskuoro Örisevät esittää Vexi Salmen lauluja