Espanjassa Ellun kaa – Osa 35!

Julkaistu: 06.12.2023
Blogit ja kolumnit

Oi maamme Suomi synnyinmaa. Suomessa olen minä syntynyt, tuolla kauniissa Pohojois-Suomessa. Näinhän se on. Lennähtipä sitä minne päin tahansa tätä ihanaista palloamme, niin sitä tosiasiaa ei mikään muuta. Synnyinmaata.

Soi, sana kultainen. Suomi, tuo pohjoisen pallonpuoliskon kultaisin maa on paikka, missä vedin ensimmäisen henkäykseni. Paikka, jonka koivujen katveessa olen ruisleivän, karjalanpaistin ja Fazerin sinisen voimalla kasvanut pikkutytön tylleröstä aikuiseksi naiseksi. Suomesta tämä rouva sitten ponnisti maailmalle, ja sinne palaan yhä uudelleen. Muumien, pesäpallon ja salmiakin kotimaahan.

Ei laaksoa ei kukkulaa. No ei ainakaan siellä, missä kävin kouluni ja opin ajamaan ensimmäisellä vaaleanpunaisella Helkama-pyörälläni turvallisen tasaisessa maastossa. Pohjois-Pohjanmaan lakeudet, pottupellot latoineen, rieskat ja rössypotut. Siellä, jossa kysytään, että alakko nää mua ja pelekääkkö nää polliisia. Siellä minä aloitin elämäni.

Ei vettä rantaa rakkaampaa, kuin kotimaa tää pohjoinen, maa kallis isien. Ja kaikkien meidän ihmisolentojen, jotka ovat syntymäarpajaisissa saaneet lottovoiton syntyä Suomeen. Asia, jota ei ehkä osaa arvostaa, jos ei käy välillä katsomassa, mitä Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuu.

Kaikkien maailman maiden koulutusmahdollisuudet, passit, sosiaaliturvat, kouluruuat, turvallisuustilanteet eivät ole lähellekään niin hyvät, mistä me suomalaiset olemme päässeet nauttimaan. Kiitos kaikille, joiden ansiota tämä on.

Ei vettä rantaa rakkaampaa.

Maamme-laulu kajahtaa täälläkin

Tänään Suomen itsenäisyyspäivänä myös täällä palmun alla kajahtaa tuo iki-ihana Maamme-laulu, jonka sanat ovat syöpyneet aivojeni syvyyksiin jo ihan pienenä tyttösenä.

Täällä nimittäin järjestetään joka itsenäisyyspäivä iso tapahtuma, jossa me muuttolinnut voimme kokoontua nostamaan maljaa Suomelle ja muistamaan niitä, joiden ansiosta olemme voineet elää itsenäisessä Suomessa. Asia, jota viime vuosien sotaisten tapahtumien vuoksi osaakin arvostaa yhä enemmän.

Tällä kertaa Aurinkorannikon suomalaisten yhteinen itsenäisyyspäiväjuhla järjestetään Torremolinoksessa. Juhlien järjestämisvuoro vaihtelee eri Aurinkorannikolla toimivien yhdistysten välillä, ja tällä kertaa se on Kymppipaikalla, joka on Aurinkorannikon vanhin suomalaisyhdistys. 

Tänä vuonna tällä rouvalla on ilo ja kunnia nousta lavalle laulamaan tässä tapahtumassa. Kajauttakaamme siis itsenäisyyspäivän kunniaksi yhdessä Maamme-laulu ja Finlandia-hymni siellä lumisessa Suomessa ja täällä palmun alla Aurinkorannikon auringon alla. Soikoon Suomelle tänään sana kultainen, onnea 106-vuotias Suomenmaa!

Ja silmät loistaa

Viime viikolle osui monenmoista silmien loistetta. Välillä silmät loistivat autuaasta ilosta ja onnesta, mutta välillä ei niin positiivisista tunteista.

Onneksi niistä ikävistä tuikahduksistakin pääsee eteenpäin, kun on sellaisia timantti-ihmisiä vieressä, joiden rakastavan katseen voimalla silmiini taas pikkuhiljaa leviää onnen loistetta. Ilon säihkettä ja kiitollisuutta. Ja kun muistaa, että asioilla on tapana järjestyä oikein päin. Sitähän se elämä on täällä auringon alla ja Suomen tähtitaivaan hämyssä. Myötä- ja vastamäkeä.

Mutta ehdottomasti tämän viikon mieleenpainuvin tähtisilmähetki oli aamuinen kohtaaminen ihmisen kanssa, josta voi hyvinkin tulla Suomen uusi presidentti. Ihmisen, jonka elämää ja uraa on tullut ihaillen ja mielenkiinnolla seurattua jo vuosikymmeniä.

Siinä me Pekka Haaviston kanssa istuttiin hotellin aamupalahuoneessa ja juttelimme, kun hän oli käymässä Fuengirolassa presidentinvaalien kiertueellaan. Hetki niin viisaan, rauhallisen ja kokeneen ihmisen seurassa. Niin mainiota.

Pekka Haavisto

Kohti uutta viikkoa

Tällä viikolla on taas luvassa monenmoista. Ystävien kanssa pikkujouluillaan ja availlaan joulukalenterin luukkuja. Ihastellaan Aurinkorannikon kaupunkien mitä upeampia jouluvaloja ja ihmetellään, mitä sinne pukinkonttiin käärisi, ettei taas joutuisi viime hetkinä juoksemaan kaupoissa etsimässä sitä täydellistä lahjaa. 

Tapahtumiakin täällä riittää joulukonserteista joulumyyjäisiin. Esimerkiksi joulutunnelmaan voi sukeltaa Collegium Musicum joulukonsertissa sunnuntaina tai lauantaina Suomelan tai Kymppipaikan joulumyyjäisissä. Ja ehdottomasti suuntaan katsomaan erilaisia seimiasetelmia, jotka kuuluvat olennaisesti Espanjan joulunaikaan.

Miramar-ostoskeskuksen seimiasetelma eli belen.

Mutta se, mitä tämä rouva nyt eniten kaipaa ja tarvitsee on rauhaa, joulurauhaa. Rauhaa päälle maan. Rauhaa ihmisten kesken. 

Toivotankin meille kaikille ihanan ihanaisille ihmisille juuri sellaista viikkoa, mitä juuri nyt tarvitset. Olipa se sitten rauhaa tai menevää menoa, juuri sopivan kokoisia haasteita tai sitä ihan tavallista tylsää arkea. Rakastetaan ja otetaan rakkautta vastaan. Niin ja hymyillään ja halataan kun tavataan, sillä se jos mikä lämmittää tässä maailmassa meidän jokaikisen sydäntä. Niin ja tervetuloa taas ensi viikollakin Ellun kaa Espanjaan!

Lue aiemmin julkaistut Espanjassa Ellun kaa! -blogitekstit:
Espanjassa Ellun kaa!

Pääkuva Espanja.Com
Kuvat Ellun arkisto ja Espanja.Com
ellu@espanja.com


Jaa:

Tiesitkö, että maailman suurin jouluseimi on Alicantessa?

Renfe kieltää sähköpotkulaudat kaikissa Espanjan junissa 12. joulukuuta alkaen