Hetkiä: Koiran kanssa

Julkaistu: 08.03.2016
Blogit ja kolumnit

Vannoutuneesta kissaihmisestä tuli myös koiraihminen seitsemän ja puoli vuotta sitten kun MonaLisa syntyi sänkyni viereen keskellä yötä. Se hetki on ikimuistoinen, kun lattialta löytyi juuri syntynyt koiranpentu. Hoitokoira ei siis ollutkaan lihonut.

MonaLisa oli selvästi valinnut minut elinkumppanikseen, se oli heti selvää. Onneksi tyttäreni puhuu koiraa ja osasi opettaa yhteistä kieltä. Kissoilla kun on aivan eri sanasto. Nyt meillä vallitsee hyvä symbioosi, pidämme molemmat toisistamme huolta.

Yhä useampi muuttaa tai tulee lomalle Espanjaan koiransa kanssa. Tänne onkin helppo tulla. Kunhan on passit, sirut ja rabiekset hoidettu, niin İBienvenidos!. Täkäläiset koirat ovat omistajiensa tavoin pääosin oikein sosiaalisia. Osa turreista kulkee vapaana ja osa remmissä. Noin pääsääntöisesti ne vapaana kulkevat ovat mukavia ja iloisia, kutsuvat heti juoksemaan ja nuuhkimaan. Olen oppinut tarkkailemaan vapaana olevan koiran sijasta omistajaa. Jos omistaja on lunki ja tilanteen tasalla, niin on koirakin. Hermostunut omistaja omaa yleensä samanhenkisen nelijalkaisen. Jos ei Mona ole itse varma tilanteesta, niin saan kysyvän katseen. Mona kun rakastaa kaikkia, ehdottomana suosikkina kultaiset noutajat.

Sitten on ne kulkukoirat. Vaikka eläinten kohtelu paranee huimaa vauhtia, niin kyllä se on vielä paikoitellen kaukana järjellisestä. Vai pitäisikö sanoa tunteellisesta. Hylkäämiset, raaka kohtelu, hirttäminen jne on valitettavasti vielä maaseudulla yleistä. Erään paikallisen mielestä koirilla ei ole sielua, joten niitä voi kohdella miten vaan.

Itse kun olen toista mieltä, niin meikäläisen toimesta on sitten vaihdettu isohko määrä kodittomia koiria kodillisiin. Onnellisia koiria löytyy nyt Saksasta, Hollannista, Suomesta ja muutama jäi tänne Espanjaankin. Tyttären mukana päätyi koditon Mari -koira Englantiin tyylikkäälle ratsastustallille jahtaamaan peuroja. Sekin tarina antaa pohjaa ajatukselle, että ei sitä elämästä koskaan tiedä mitä tulee nurkan takaa. Onni voi kääntyä ihan yhtäkkiä.

Eläinten kohtelua on mielestäni suuresti parantanut ulkomaalaisten esimerkki ja valistus. Muuttaessani tänne 10 vuotta sitten oli tilanne hurjasti pahempi. Nyt on myös koirien pelastusjärjestöjen määrä kasvanut. Suomeenkin adoptoidaan koiria jatkuvasti ja lentokummeille on tarvetta. Hyvin pienellä vaivalla teet iloiseksi monenmonta ihmistä ja koiraa.

Koiran kanssa tulee nimenomaan jaettua Hetkiä, sillä koirat ovat mitä parhaimpia mindfullness personal trainereita. Kun sallii itsensä vain olemaan koiran kanssa, niin siinä jäävät kaikenmaailmanmenon pohtimiset toviksi. Parhaimmat opetustilanteet tapahtuvat tuolla rannalla. Meren äänet, hiekka varpaiden välissä ja yhdessä tuoksuttelu. Toinen nuuhkii merta ja toinen ties mitä sieltä hiekan kätköistä.

Rannalta on löytynyt myös muita hetkeilijöitä. Harva se päivä Paolo ja Bella tekevät uintiretken. Aamulla varhain auringon vasta noustessa on hyvä kastaa turkki Välimereen, täällä se onnistuu vuoden ympäri, ilman avantoa.


Kolumnisarja:Hetkiä

Jaana Monto on asunut pitkään Espanjassa, mutta kokee olevansa enempi maapallon kansalainen. Hän pohdiskelee asioita yleensä filosofiselta kannalta ja  spirituaalisella otteella. Ihmisten erilaisuus antaa päivittäin upeita WAU -hetkiä. Luppoaikanaan hän vastaa Espanja.Com toimituksesta.

Jaa:

Torremolinos oli kiireinen treenikaupunki helmikuuussa

Leijonien Gala Primavera loisti