Espanja on juhlien, flamencon ja tapasten maa. Loputtoman suosittu matkakohde houkuttelee vierailijoita ympäri maailmaa, jotka kerääntyvät nauttimaan kultaisista rannikoista, eloisista kaupungeista, maailmankuulusta keittiöstä sekä rikkaasta kulttuurielämästä.
Tällä monipuolisella maalla on kiehtova historia ja kauniit maisemat. Kuten kaikissa maissa, myös Espanjassa on omat erikoisuutensa. Alla lista 15 faktasta, joista osa voi ehkä yllättää!
1. Espanjassa on neljänneksi eniten Unescon maailmanperintökohteita
Espanjassa on neljänneksi eniten Unescon maailmanperintökohteita Italian, Kiinan, Saksan ja Ranskan jälkeen. Maassa on 50 maailmanperintökohdetta. Espanjassa vieraillessa on mahdollisuus nähdä kohteita, kuten Granadan Alhambra, Antoni Gaudín La Sagrada Família -kirkko ja Camino de Santiago -reitti.
2. La Sagrada Famíliaa on rakennettu yli 130 vuotta!
Vaikka La Sagrada Família -kirkko ei ole täysin valmiiksi rakennettu, se on yksi Espanjan tunnetuimmista rakennuksista. Antoni Gaudín mestariteos on Barcelonassa sijaitseva keskeneräinen roomalaiskatolinen kirkko. Se on loistava esimerkki Gaudín fantastisesta tyylistä. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1882 ja se jatkuu edelleen.
La Sagrada Família -kirkko. Kuva Esa Ennelin.
Kirkon toivottiin valmistuvan vuoteen 2026 mennessä (Gaudin kuoleman satavuotispäivänä), mutta rakentaminen viivästyi koronapandemian vuoksi, ja nyt kirkon olisi määrä valmistua vuonna 2032
3. Espanja on yksi eniten puhutuista kielistä maailmassa
Espanjaa puhuu yli 545 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa! Kieli on neljänneksi yleisin englannin mandariininkiinan ja hindin jälkeen. yhden pisteen englannin yläpuolella. Siirtomaamenneisyytensä vuoksi Espanjalla on edelleen kulttuurinen vaikutus monissa maissa ympäri maailmaa.
Espanja on virallinen kieli 18 maassa, kuten Meksikossa, Argentiinassa, Costa Ricassa ja Perussa. Vaikka espanja on Espanjan virallinen kieli, siellä on useita muitakin virallisia kieliä, ja eri alueilla puhutaan erilaisia murteita. Matkustaessa eri puolilla Espanjaan kohtaa katalaania, baskia, galiciaa ja aranilaista espanjaa!
4. Maailman ensimmäisen ”modernin romaanin” on kirjoittanut espanjalainen kirjailija
Miguel de Cervantesin Don Quijote julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1605. Monien mielestä se on maailman ensimmäinen moderni romaani, ja se on käännetty 145 kielelle. 400 vuoden jälkeen romaanilla on edelleen suuri vaikutus moderniin länsimaiseen kirjallisuuteen.
5. Madridissa on maailman vanhin ravintola
Guinnesin ennätyskirjan mukaan Madridissa on maailman vanhin ravintola. Sobrino de Botín on viihtyisä espanjalainen ruokapaikka, joka avattiin vuonna 1725 ja toimii edelleen. Vieraile ja kokeile Sobrino de Botínin erikoislaatuista cochinillo asadoa (paistettua porsasta).
6. Espanjassa järjestetään useita tunnettuja ja erikoisia festivaaleja
Espanjassa järjestetään useita huomiota herättäviä festivaaleja, joista yksi on lokakuussa järjestettävä La Tomatina Valencian Buñolissa. Sitä voi kutsua maailman suurimmaksi ruokataisteluksi, jossa tuhannet paikalliset ja turistit kokoontuvat heittämään toisiaan tomaateilla.
Las Fallas de Valencia (Tulen festivaali) on häikäisevä muutaman päivän juhla täynnä pyrotekniikkaa ja ilotulitusnäytöksiä. Vähemmän festivaali ja enemmänkin perinne on Concurs de Castells, joka järjestetään Tarragonassa. Tapahtumassa kaiken ikäiset miehet, naiset ja lapset kilpailevat rakentamalla ihmistorneja.
7. Kun juhlit uudenvuodenaattoa Espanjassa, ole valmis syömään tusina viinirypäleitä
Las doce uvas de la suerte (kaksitoista onnen viinirypälettä) on espanjalainen uudenvuodenaaton perinne ja taika. Kun kello lyö puoltayötä uutena vuotena, on perinteenä syödä tusina viinirypäleitä. Jos pystyy syömään yhden rypäleen jokaista kahtatoista kellonlyömää kohden, sen sanotaan tuovan onnea tulevalle vuodelle!
Kuva Flickr.
8. Espanjassa on hammashiiri hammaskeijun sijaan
Sen sijaan, että espanjalaiset lapset jättäisivät maitohampaansa hammaskeijulle, he jättävät ne hammashiirelle nimeltä Ratoncito Pérez. Vuonna 1894 kirjailija Luis Colomaa pyydettiin laatimaan tarina Alfonso XIII:lle, kahdeksanvuotiaalle Espanjan kuninkaalle. Alfonso oli juuri menettänyt ensimmäisen hampaansa. Tarinan mukaan pieni Rataoncito Pérez tulee hakemaan hampaat tyynyn alta lapsen nukkuessa ja jättää pienen rahalahjan.
Madridin Ratoncito Pérez museo. Kuva Wikimedia.
9. Espanjan kansallislaulussa ei ole sanoja
Jos olet Espanjassa ja osallistut kansainväliseen urheiluotteluun etkä malta odottaa, että pääset kuuntelemaan Espanjan kansallislaulun sanat, saatat yllättyä! ”La Marcha Realille” ei nimittäin ole sanoituksia, vain sävelmä. Laulu on myös yksi maailman vanhimmista hymneistä, koska se kirjoitettiin vuonna 1761.
10. Siestat otetaan vakavasti Espanjassa
Siesta tarkoittaa lyhyitä päiväunia iltapäivällä, yleensä keskipäivän aterian jälkeen. Espanjassa siestat ovat vielä osa jokapäiväistä elämää ja on tavallista, että monet kaupat sulkeutuvat siestan aikana, yleensä kello 14–17. Välimerellisessä ilmastossa nämä keskipäivän päiväunet antavat mahdollisuuden levätä, nauttia tauosta työstä sekä rentoutua päivän kuumimpana aikana. Nämä keskipäivän tauot voivat olla syynä siihen, miksi espanjalaisten elinajanodote on yksi maailman korkeimmista.
11. Jotkut maailman suurimmista taiteilijoista olivat espanjalaisia
Monet maailman suurimmista taiteilijasta ovat lähtöisin Espanjasta. Suuret taiteilijat, kuten Diego Velázques, Francisco Goya ja Joan Miró, ovat kaikki kotoisin Espanjasta. Myös uudemmat mestarit, kuten Pablo Picasso ja Salvador Dalí, olivat espanjalaisia.
Dalí-teatteri-museo sijaitsee Figueresissa Kataloniassa. Picasson fanit voivat vierailla Picasso-museossa Barcelonassa tai Málagassa.
12. Espanjassa on kaupunki, jolla on ainutlaatuinen japanilainen perintö
Coria del Ríon kaupungissa noin 700:lla 24 000 paikallisesta on sukunimi ”Japón”. Tämä sukunimi on Japanin ensimmäisen virallisen Espanjan lähettilään ja kuuden samurain perintö vuodelta 1617. Valtuuskunta asettui kaupunkiin lähellä Sevillaa, ja asukkaat ottivat sukunimen Hasekura de Japón, josta tuli vuosien mittaan Japón.
13. Katalonian jouluun kuuluu Tió de Nadal
Kataloniassa lapset odottavat jouluna joulupukin sijaan Tió de Nadalia. Tió de Nadal on puinen halko, jonka päätyyn on maalattu hymyilevät kasvot. Jouluhalon päässä on barretina-päähine, ja siihen on myös lisätty puiset tikkujalat. Jouluna Tió de Nadal “kakkaa” lahjat ulos. Tió de Nadal tunnetaan myös nimellä Caga Tió.
14. Espanjalaisessa kulttuurissa on tapana olla kaksi sukunimeä
Espanjalaisessa kulttuurissa ihmisillä on kaksi sukunimeä yhden sijaan. Ensimmäisen sukunimi saadaan yleensä isältä ja toinen äidiltä. Jokapäiväisessä elämässä käytetään yleensä vain yhtä (ensimmäistä) sukunimeä.
15. Alastomuus on laillista Espanjassa, mutta varvastossuilla ajaminen on lain vastaista
Vaikka julkinen alastomuus saattaa olla kiellettyä suurimmassa osassa maailmaa, Espanjassa ei ole lakeja sitä vastaan. Alueelliset lait, esimerkiksi Barcelonan alueellinen lainsäädäntö, kuitenkin kieltävät alastomuuden. Paljain jaloin tai varvastossuilla ajaminen on puolestaan laitonta Espanjassa. Rantareissun jälkeen kannattaakin vaihtaa varvastossut tukevampiin kenkiin, jotta poliisin pysäyttäessä ei saa jopa 200 euron sakkoja.
Lue lisää:
Kymmenen espanjalaista tapaa
Annetaanko Espanjassa juomarahaa? – Näin tippaat oikein
Lähde
expatexplore.com
Teksti Espanja.Com
Pääkuva Espanja.Com
toimitus@espanja.com