Kymmenen espanjalaista tapaa

Julkaistu: 04.11.2023
Eläminen ja lomailu

Yksi matkustamisen parhaista puolista on uusien tapojen ja perinteiden löytäminen. Espanjassa on paitsi rikas kulttuuri, historia ja gastronomia myös mielenkiintoinen tapakulttuuri. Myöhäisistä lounaista ja illallisista suudelmatervehdyksiin – suomalainen huomaa mielenkiintoisia kulttuurieroja Espanjan matkan aikana.

Tässä kymmenen espanjalaista tapaa, jotka eroavat Suomen tavoista.

1. Kaksoisposkisuudelma

Espanjassa ihmiset tervehtivät toisiaan ja sanovat hyvästit suutelemalla. Nämä eivät kuitenkaan ole ”oikeita suudelmia”, vaan yleensä huulilla hipaistaan oikeaa poskeaan yhteen kertaan ja sitten vasempaa.

Tätä ei tehdä joka aamu töihin saavuttaessa, mutta yleensä poskisuukot vaihdetaan tavatessa ystävää tai tutustuttaessa uuteen ihmiseen. Naisia tervehditään aina tällä tavalla, mutta kaksi miestä yleensä kättelee toisiaan, elleivät he ole sukulaisia.

2. Kahvi

Espanjassa on vahva kahvikulttuuri, eikä ole epätavallista juoda neljä tai viisi kupillista kahvia päivän aikana. Kahvia juodaan myös myöhään illalla. Café con leche, joka on puoliksi vahvaa mustaa kahvia ja puoliksi maitoa, on ylivoimaisesti suosituin kahvi Espanjassa. Kahvia tilatessa saatetaan kysyä, miten tilaaja haluaa maidon – caliente (kuumana), templada (lämpimänä) vai fría (kylmänä).

Jos café con leche tuntuu liian suurelta, voi kokeilla café cortadoa, jossa on vain tilkka maitoa. Jos kaipaa jotain vahvempaa, kannattaa kokeilla café soloa, joka on pieni lasillinen vahvaa mustaa kahvia.

Café con leche ja café cortado.

3. Olut ja viini

Jos Espanjan vierailun aikana poikkeaa baariin, ei kannata yllättyä, jos näkee vain yhden tai kaksi oluthanaa. Toisin kuin baareissa muualla maailmassa, monissa Espanjan baareissa on hyvin vähän hanaoluita. Usein janoiset asiakkaat pyytävät tarjoilijalta vain ”una caña”, joka on pieni lasi olutta, tai ”una doble”, joka on suurempi olutlasi. Tilauksen yhteydessä ei yleensä yksilöidä olutmerkkiä tai -tyyppiä.

”Una caña”, on pieni lasi olutta.

Sama koskee espanjalaista viiniä. Vaikka Espanja tunnetaan erinomaisesta viinikulttuuristaan, on monissa espanjalaisissa baareissa ja ravintoloissa tavallista tilata vain vino tinto (punaviini) tai vino blanco (valkoviini) ilman sen tarkempaa määrittelyä.

4. Baarin lattian “roskaaminen”

Joissakin baareissa käytettyjä lautasliinoja ja hammastikkuja saa heittää maahan. Varsinkin baareissa, jotka ovat täynnä ja joissa on pääosin tarjolla vain seisomapaikkoja, voi pudottaa sekä lautasliinan että hammastikun lattialle. Henkilökunta lakaisee lattiat säännöllisesti.

5. Myöhäiset lounaat ja illalliset

Espanjan lounas- ja illallisajat ovat myöhäisempiä kuin monissa muissa maissa. Lounas syödään yleensä kahdelta tai kolmelta iltapäivällä ja päivällinen noin kymmenen aikaan illalla. Lounas on tyypillisesti runsas ateria, johon kuuluu alkupala, pääruoka ja jälkiruoka. Illallinen on yleensä kevyempi.

6. Yöelämä

Yöelämä Espanjassa on juuri niin hauskaa kuin kerrotaan. Baarit ja klubit ovat avoinna koko yön, ja monet ihmiset juhlivat kuuteen asti aamulla. Ennen nukkumaanmenoa poiketaan nauttimaan churroja ja kuumaa kaakaota auringonnousun aikaan.

Churroja ja kuumaa kaakaota.

7. Siesta

Espanjalainen siesta on yksi maan tunnetuimmista perinteistä. Nykyään harvat espanjalaiset pystyvät kulkemaan koko matkan kotiin nukkuakseen päiväunet, mutta monet kaupat sulkeutuvat silti lounasaikaan – yleensä klo 14–17. Suuret kauppaketjut ovat kuitenkin normaalisti auki koko päivän keskeytyksettä.

Monet kaupat sulkevat ovensa siestan ajaksi – yleensä klo 14–17.

8. Henkilökohtainen tila

Espanjalaiset ottavat enemmän fyysistä kontaktia keskustelujen aikana, joten ei kannata hämmentyä, jos joku koskettaa olkapäälle tai seisoo hyvin lähellä keskustelun aikana. Henkilökohtaisen tilan käsite ei ole yhtä vahva kuin Suomessa.

9. Epäonnen päivä

Espanjassa epäonnen päivänä pidetään tiistaita 13. päivää, ei perjantaita 13. päivää. Yleinen sanonta varoittaa tekemästä mitään tärkeää tänä päivänä: ni te cases, ni te embarques (älä mene naimisiin tai matkusta laivalla tai lentokoneella).

10. Sukunimet

Jokaisella espanjalaisella on kaksi sukunimeä, jotka he ovat saaneet isältään (yleensä ensimmäinen etunimi) ja äidiltään (yleensä toinen sukunimi). Nainen pitää sukunimensä avioituessaan sen sijaan, että ottaisi miehensä sukunimet.

Lue lisää Espanjan turismista:
Annetaanko Espanjassa juomarahaa? – Näin tippaat oikein
Alicanten maakunnan kesäturismi ylitti pandemiaa edeltäneet matkailijamäärät
Tutustu Málagaan 24 tunnissa
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Las Teresitas -ranta ja merivesialtaat ovat Teneriffan Santa Cruzin helmiä
Málaga kuuluu nyt maailman parhaiden ruokamatkakohteiden viiden kärkeen
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa

Lähde
paradores.es

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Lasten kanssa Madridissa

Lattialämmitys tuo mukavuutta asumiseen myös Espanjassa