Eläminen ja lomailu

Annetaanko Espanjassa juomarahaa? – Näin tippaat oikein

Julkaistu: 28.10.2023

Jos matkustat, paellan ja sangrian maassa Espanjassa, saattaa aterian tai taksimatkan päätteeksi tulla mieleen: pitäisikö antaa tippiä? Tippiä ei varsinaisesti vaadita Espanjassa, vaikka sitä arvostetaankin suuresti. Joskus vaihtorahan jättäminen voi toimia tippinä, joskus taas kannattaa jättää enemmänkin.

Tippaamisessa huomionarvoista on, että mitä tahansa antaakin, tippi kannattaa aina antaa käteisellä sen sijaan, että juomarahan lisää kortilla maksettavaan laskuun. Kortilla annettu tippi ei nimittäin välttämättä saavuta hyvää palvelua antanutta henkilöä.

Alla hieman lisätietoa erilaisista tippaustilanteista Espanjassa. Miten tipataan esimerkiksi ravintolassa, kahvilassa, baarissa, hotellissa, taksissa tai kauneushoitolassa? Kerromme myös, annetaanko opaspalveluista yleensä tippi.

Tippaaminen hotelleissa

Espanjan hotelleissa jätetään tippiä erilaisista palveluista hotellivierailun aikana.
Portieri ja piccolo

Tipin jättäminen on tavallista, kun portieri tai piccolo auttaa matkatavaroiden kanssa. Sopiva summa on yksi tai kaksi euroa laukkua kohden tai enintään viisi euroa useammasta matkalaukusta.

Kerroshoitaja

Kerroshoitajalle on sopivaa jättää yksi euro jokaista hotelliyötä kohden. Mikäli on kokenut palvelun esimerkilliseksi, voi jättää enemmän. Huoneita siivoavat henkilöt ovat usein hotellihenkilökunnan huonoimmin palkattuja, joten jos mahdollista, voi olla hieman anteliaampi. Huonetta ei siivoa välttämättä aina sama henkilö, joten huoneen siivouksesta on suositeltavaa jättää tippiä joka päivä sen sijaan, että maksaa kertakorvauksen lopussa.

Concierge

Jos hotellin concierge auttaa ja palvelee tekemällä ravintolavarauksia, järjestämällä matkaoppaita tai suosittelemalla paikallisia aktiviteetteja, on hänelle soveliasta jättää 5–10 euron juomaraha.

Conciergen palveluista maksetaan yleensä 5-10 euron juomaraha.
Huonepalvelu

Vaikka Espanjassa huonepalvelusta ei vaadita tippiä, yhden tai kahden euron antaminen aterian toimittaneelle henkilölle on kohteliasta.

Tippaaminen ravintoloissa ja baareissa

Ravintolat

Espanjan ravintoloissa ja kahviloissa tipin antaminen ei ole pakollista, mutta se on kohteliasta ja arvostettavaa. Espanjalaiset eivät itse välttämättä anna juomarahaa keskitason ravintoloissa.

Fine dining -ravintoloissa juomaraha voi jo olla mukana laskussa. Lasku kannattaa tarkistaa, jotta näkee, onko siinä lause ”Servicio incluido”. Mikäli on, se tarkoittaa, että tippi sisältyy kokonaissummaan. Jos ei, niin 10–15 prosentin tippi on sopiva hyvästä palvelusta paremmissa ravintoloissa.

Fine dining -ravintoloissa juomaraha voi jo olla mukana laskussa.

Tippiä annettaessa käteinen on suositeltava maksuväline, koska sen avulla voi varmistaa, että juomarahat päätyvät oikealle asiakaspalvelijalle.

Kahvilat

Kahviloissa ei yleensä anneta juomarahaa.

Baarit

Espanjassa ei yleensä anneta juomarahaa lasillisesta viiniä tai olutta, jos ei tilaa muuta. Mikäli kuitenkin tilaa myös syömistä, voi baariin jättää muutaman kolikon tai pyöristää laskun ylöspäin lähimpään euroon.

Kahviloissa ja baareissa ei yleensä anneta juomarahaa.

Taksin tai kuljettajan tippaaminen

Taksin maksamisessa yleisintä on hinnan pyöristäminen seuraavaan euroon. Jos palvelussa tapahtuu jotain tavallisesta poikkeavaa, kuten raskaan matkalaukun kantaminen hotelliin tai lentokentän terminaaliin, voi antaa muutaman euron ylimääräistä.

Jos käyttää Espanjassa sovelluksella toimivaa kyytipalvelua (esimerkiksi Bolt), tippiä ei vaadita. Mikäli saa erityisen hyvää palvelua, voi tipin jättää sovelluksessa jälkeenpäin.

Taksin maksamisessa yleisintä on hinnan pyöristäminen seuraavaan euroon.

Opaskierroksesta tippaaminen

Opastetun kierroksen vetävälle oppaalle on tapana antaa Espanjassa juomarahaa. Juomaraha on oppaille merkittävä tulonlähde. Se kuinka paljon tippiä kannattaa antaa, riippuu palvelun laadusta, kierroksen pituudesta ja myös siitä, kuinka suuri ryhmä on.

Yksityiskierroksilla kannattaa antaa tippiä 10–15 euroa puolen päivän kierroksesta ja 15–25 euroa koko päivän kierroksesta.

Yleisillä opastetuilla kierroksilla, joista maksetaan osallistumismaksu jo etukäteen, tipin suuruus riippuu ryhmän koosta. Jos on osana pientä ryhmää, hyvä käytäntö on palkita opas kolmesta viiteen eurolla. Isommissa ryhmissä riittää yksi euro.

Kauneudenhoitajan, hierojan, parturin tai kampaajan tippaaminen

Kauneushoidoista ja vastaavista henkilökohtaisista palveluista on Espanjassa tavallista jättää yhden tai kahden euron tippi.

Parturipalveluista on Espanjassa tavallista jättää yhden tai kahden euron tippi.

Yleiskatsaus juomarahasta Espanjassa

TilanneTippi vai ei?Kuinka paljon?
Ruokailu ravintolassaValinnainenJätä 10–15 % hyvästä palvelusta; varmista, ettei se ole jo mukana laskussa.
Juomia kahvilassa tai baarissaEiEi tippiä, jos tilaat vain juomaa; pyöristä seuraavaan euroon, jos tilasit ruokaa.
TaksitEi, poikkeusta lukuun ottamattaAnna muutama euro, jos kuljettaja auttoi laukkusi kanssa.
MatkaoppaatKylläRiippuu ryhmän koosta (lue tarkemmin yllä).
Portieri ja piccoloKyllä1–2 €
Hotellin kerroshoitajaKyllä1 €/yö
ConciergeKyllä5–10 euroa, jos concierge auttoi varauksissa matkan aikana.
Hotellin huonepalveluValinnainen1–2 €
Hieroja tai kampaajaKyllä1–2 €

Lue lisää Espanjan turistikohteista:
Alicanten maakunnan kesäturismi ylitti pandemiaa edeltäneet matkailijamäärät
Tutustu Málagaan 24 tunnissa
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Las Teresitas -ranta ja merivesialtaat ovat Teneriffan Santa Cruzin helmiä
Málaga kuuluu nyt maailman parhaiden ruokamatkakohteiden viiden kärkeen
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa

Lähde
afar.com

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Vuoriston mäntymetsät – kauneinta Gran Canariaa

Kymmenen etua espanjalaisessa kylässä asumisessa