AjanvieteAlue-esittelytEläminen ja lomailuJaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Päivä Alicantessa, valon kaupungissa

Julkaistu: 02.07.2024

Alicanten kaupunki sijaitsee Valencian itsehallintoalueella, Costa Blancan rannikolla, ja on samannimisen maakunnan pääkaupunki. Viime vuosina hurjaa vauhtia kehittynyt Alicante on yksi Espanjan nopeimmin kasvavista kaupungeista.

Päivä trendikkäässä ja kauniissa Alicantessa voi sisältää historiaa, luontoa, rantaelämää ja kulinarismia. Kompaktissa kaupungissa kaikki on lähellä. Jo roomalaiset nimesivät Alicanten valon kaupungiksi, eivätkä syyttä.

Akra Leukesta Alicanteksi

Alicanten kaupunkimaisemaa hallitsee 166 metriä korkea Benacantil-kukkula. Sen rinteille asettui aikoinaan metsästäjä-keräilijöitä, joista muodostui alueen alkuperäinen väestö, iberiläiset.

Ensimmäisen nimensä kaupunki sai karthagolaisilta, jotka perustivat Akra Leuke -nimisen kaupungin 324 eaa. Nimi tarkoittaa valkoista niemimaata. Roomalaiset valloittivat kaupungin 201 eaa. ja nimesivät sen uudestaan Lucentumiksi, valon kaupungiksi. Roomalaisten jälkeen kaupunkia hallitsivat 400–700-luvuilla germaaniperäiset visigootit.

Maurivalloittajat saapuivat vuonna 718 ja pitivät kaupunkia hallussaan vuoteen 1247. He kutsuivat kaupunkia nimellä Medina Al Laqant. 1247 Alicante vapautettiin maureilta ja liitettiin Kastilian kuningaskuntaan. Kaupungin nimi kääntyi muotoon Alicante. Valencian kielellä nimi on Alacant.

Kaupunki eli kukoistustaan 1400–1500-luvuilla, jolloin se oli osa Valencian kuningaskuntaa. Väkiluku moninkertaistui ja Alicanten satamasta kehittyi tärkeä kauppasatama. Rannikolla ryöstelevät merirosvot aiheuttivat kuitenkin päänvaivaa ja elinkeinoelämä taantui. Uusi nousu tuli 1800-luvun loppupuolella, kun rautatieyhteydet Madridiin ja Murciaan avattiin.  

Turismi alkoi kehittyä koko Espanjan rannikolla 1950-luvulta lähtien. Alicante-Elchen lentokenttä avattiin vuonna 1967 ja yliopisto perustettiin 1979. Tänä päivänä Alicante on 330 000 asukkaan vilkas kaupunki, jossa viihtyvät sekä nuoret että vanhemmat. Päävientituotteita ovat viini, oliiviöljy, vihannekset ja hedelmät. Alicanten alue on myös tunnettu nahka- ja jalkinetuotannostaan.  

Jos omaa tai vuokra-autoa ei ole käytettävissä, esimerkiksi Torreviejasta pääsee Alicanteen bussilla. Matka kestää vajaat 1,5 tuntia ja maksaa tällä hetkellä 4,70 euroa. Alicanten linja-autoasema on kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista.

Mercado central eli kauppahalli

Aamu alkaa mukavasti tutustumalla Alicanten jugendtyyliseen kauppahalliin. Vaikket hallista mitään tarvitsisikaan, niin tunnelma, kovaääniset kauppiaat ja yhtä kovaääniset asiakkaat ovat kokemus sinänsä. Halli on auki maanantaista lauantaihin kello 7–14.30.

Kauppahallissa voit seurata vilkasta kaupankäyntiä jo aamuvarhaisella.

Kauppahallin jälkeen on hyvä suunnata Santa Bárbaran linnoitukselle ennen päivän kuuminta aikaa.

Santa Bárbaran linnoitus

Santa Bárbaran linnoitus näkyy lähes kaikkialle Alicantessa sijaintinsa vuoksi Benacantil-vuoren huipulla. Vuorta kutsutaan myös nimellä Cara del Moro, eli maurin kasvot, koska rannalta katsottuna vuori näyttää hieman turbaanipäiseltä hahmolta.

Maurin kasvot näkyvät vuoren vasemmassa reunassa Postiquet-rannalta katsottuna.

Santa Bárbaran linnoitus on peräisin mauriajalta, oletettavasti 900–1000-luvuilta. Se sai nykyisen nimensä, kun tuleva Kastilian kuningas Alfonso X Sabio (Alfonso X Viisas) valtasi sen maureilta 4. joulukuuta 1248. Tuon päivän pyhimys oli Pyhä Bárbara, ja linnoitus nimettiin hänen mukaansa. Linnoitusta laajennettiin mittavasti etenkin 1500-luvulla. Se menetti puolustusmerkityksensä 1700–1800-lukujen aikana ja autioitui.

Santa Bárbara on toiminut vuosien saatossa myös kolerapotilaiden ja kerjäläisten asuinpaikkana sekä vankilana. Espanjan sisällissodan aikana 1936–1939 linnoitukseen vietiin tasavaltalaismielisiä vangeiksi. Vankien kaiverruksia voi edelleen nähdä linnoituksen alueella. Santa Bárbara avattiin yleisölle 1960-luvulla.

Tasavaltalaismielisten vankien kaiverruksia linnoituksen alueella.

Santa Bárbara on käymisen arvoinen kohde jo kauniiden maisemiensa takia. Linnoitukselle pääsee kävellen, hissillä, minibussilla tai taksilla, ja sinne on vapaa pääsy. Linnoituksen omilta sivuilta voi lukea lisää näistä vaihtoehdoista, kuten myös itse linnoituksesta. Etenkin kävely linnoitukselta alaspäin on helppo ja johtaa suoraan Santa Cruzin vanhaan kaupunginosaan.

Näkymät Santa Bárbaran linnoitukselta ovat kauniit.

Vanha kaupunki ja Santa Cruzin kaupunginosa

Alicanten viehättävin osa on monien mielestä Santa Cruzin kaupunginosa kapeine katuineen, värikkäine taloineen ja kukkaruukkuineen. Täällä voi edelleen nähdä paikallisia istumassa ringissä tuoleilla talojensa edustalla keskustelemassa päivänpolttavista asioista. Valokuvauksellisia kulmia ja taloja on vieri vieressä.

Santa Cruzissa voit nähdä mielikuvituksellisesti maalattuja taloja.
Santa Cruzissa eletään turisteista huolimatta rentoa ja rauhallista elämää.

Myös kaupungintalon eli ayuntamienton aukiolla kannattaa pysähtyä sekä vaellella sen lähistön lukuisia kapeita katuja.

Alicanten kauniiseen kaupungintaloon pääsee tutustumaan myös sisältä.

La Explanada -rantakatu

Alicanten omaleimainen rantakatu on nimeltään La Explanada. Katukivetys on tehty yli kuudesta miljoonasta punaisesta, mustasta ja valkoisesta marmoripalasta, jotka aaltoilevat ja luovat mielikuvan Välimeren aalloista. La Explanada on kaupungin tunnetuin symboli ja maamerkki.

La Explanada on Alicanten symboli.

Kulinaristeille riittää valinnanvaraa

Alicanten ravintolatarjonta on ylitsevuotavaa. Vakaville kulinaristeille kaupungista löytyy yksi Michelin-tähden saavuttanut ravintola Baeza & Rufete sekä useita muita Guide Michelinin suosittelemia hyviä ravintoloita. Näistä esimerkiksi La Taberna del Gourmet tarjoaa herkullisia tapas-annoksia. L’Ereta-ravintola Benacantil-vuoren rinteellä tarjoaa kansainvälistä laadukasta fine dining -ruokaa. Ravintolasta avautuvat kauniit maisemat merelle ja kaupunkiin. Yhtä kaikki, Alicantesta löytyy erihintaisia ravintoloita moneen makuun.

Playa Postiguet ja Playa San Juan

Lounaan jälkeen voikin ottaa hieman rennommin, vaikka rannalla. Playa Postiguet sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Nimi tulee Alicanten vanhassa kaupunginmuurissa olleesta ovesta, jota kutsuttiin nimellä ”El Postigo”.

San Juanin ranta sijaitsee seitsemän kilometrin päässä keskustasta pohjoiseen. Se on yli kuusi kilometriä pitkä ja ylellisen leveä, valkea hiekkaranta. Aivan rannan läheisyydestä löytyy runsaasti ravintoloita ja kauppoja. Molemmilla rannoilla on kansainvälinen sininen lippu -tunnus, eli ne täyttävät hyvän ja laadukkaan rannan kriteerit.

El Palmeralin palmupuisto

Jos rantaelämä ei houkuttele, niin El Palmeralin palmupuisto viisi kilometriä keskustasta etelään on mukava kohde ruuansulatteluun etenkin kuumaan aikaan. Pittoreskissa puistossa on yli 2000 palmua, järvi sekä jokia ja niitä ylittäviä puusiltoja.

El Palmeralin palmupuistossa voit nauttia luonnonrauhasta ja vaikka veneajelusta.

Museoista kiinnostuneille

Jos historia ja arkeologia kiinnostaa enemmän, Alicanten arkeologinen museo MARQ on monipuolinen ja innovatiivinen museo, jossa toteutetaan taidolla nykyaikaista audiovisuaalista teknologiaa. Historiaa käydään läpi lähtien paleoliittiselta ajalta aina nykypäivään. Huonona puolena on, että selittäviä tekstejä on englanniksi todella vähän.  

Alicanten vanhan kaupungin kujilla meno on vilkasta iltamyöhään.

Jos puhtia riittää vielä illalla, vanhan kaupungin lukuisat baarit ja ravintolat ovat mukava tapa päättää päivä Alicantessa. Tai miten olisi iltakävely rannalla valaistua Santa Bárbaran linnoitusta ihaillen.

Miltä maistuisi romanttinen iltakävely rannalla?

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 8.10.2023.

Lue lisää artikkeleita Costa Blancan alueelta:
Torreviejassa uusi jätteen ovelta ovelle -keräyspalvelu
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella
Viehättävä Peñíscolan kylä tarjoaa keskiaikaista tunnelmaa Valencian kupeessa
Alicanten Villajoyosa on värikäs ja merellinen kesäkaupunki
Benidorm, Alicante ja Torrevieja
Valencia, rosoisen kaunis suurkaupunki
Autoillen Valenciaan – rouhean rennon Murcian kautta

Lähteet
alicanteturismo.com
es.wikipedia.org
es.wikipedia.org

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.

Jaa:

Málaga on espanjalaisten turistien 10 parhaan lomakohteen joukossa

Kuusi viilentävää espanjalaista kesäjuomaa