Ardalesin luolat 200 vuotta

Julkaistu: 23.09.2021
Alue-esittelytEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Maanjäristys paljasti salaisuuden 200 vuotta sitten

200 vuotta sitten maanjäristys paljasti Ardalesissa esihistoriallisen luolan ikivanhoine maalauksineen. Maa järisi Granadan Alhamassa vuonna 1821, ja Espanjan vanhin turistiluola viettää nyt 200-vuotispäiviään.

1697 metriä pitkä La Cueva de Ardales tunnetaan myös nimellä Doña Trinidad Grund. 50 kilometrin päässä Välimerestä ja 565 metriä merenpinnan yläpuolella haljennut maa paljasti sisäänkäynnin esihistorialliseen luolaan vuonna 1821.

Kyseessä on Espanjan vanhin turistiluola. Ensimmäiset matkalaiset vierailivat Ardalesin ja Carratracan alueilla 1800-luvulla lämpimien vesilähteiden houkuttelemina, ja he maksoivat elämyksestään kahden realin pääsymaksunkin.

Käsitys neandertalilaisista meni uusiksi

Ardalesin luolien maalaukset ovat 65.000 vuotta vanhoja ja mitä todennäköisimmin neandertalilaisten käsialaa. Löydöksen arvo ymmärrettiin kunnolla vasta 1900-luvun alussa, kun ranskalainen historiantutkija Henry Breuil tutki seiniltä löytyviä maalauksia. Kuvat kertoivat kymmeniä tuhansia vuosia sitten eläneiden esi-isiemme tarinoita ja ovat tyylinsä vanhimpia edustajia maailmassa.

Tippukivipylväiden kalsiittia tutkimalla saatiin selville, että ensimmäiset kuvat on piirretty 20.000 vuotta aiemmin kuin tunnetumman Altamiran luolan maalaukset. Tämän tiedon pohjalta kyseessä eivät olleet homo sapiensit, vaan neandertalilaiset, jotka tuolloin mantereella vaelsivat.

Löytö rikkoi käsityksiä kyseiseltä ajalta ja sai aikaan kiistan, sillä se oli ristiriidassa neandertalilaisten taiteilijoiden aiemman hypoteesin kanssa. Punaisia linjoja väitettiin alkuun luonnollisen veden virtauksen ja rautaoksidin aiheuttamiksi, mutta tutkimuksissa ne ovat paljastuneet käsin tehdyiksi. Tämä kertoo neandertalilaisten muistuttaneen aiempaa luultua enemmän nykyihmisiä.

Toinen teoria tosin väittää, että homo sapiens olisikin tuohon aikaan elänyt jo Lähi-idän alueilla, mistä se kenties olisi voinut löytää tiensä Iberian niemimaalle Gibraltarin salmen kautta.

Suositulle luolavierailulle on kuukausien mittaiset jonot.

Lukuisat maalausten aiheet

Luolan sisältä löytyy yhteensä yli tuhat erilaista kuvaa. Joukossa on 787 abstraktia merkkiä, 10 ihmishahmoa, 9 kädenjälkeä, 106 tunnistamatonta tai huonosti säilynyttä motiivia sekä 98 esitystä eläimistä – valtaosa peuroja ja hevosia, mutta joukossa myös vuohia, härkiä, käärmeitä ja lintuja.

Nykytekniikalla on selvitetty luolamaalausten olevan peräisin ainakin kolmesta eri ajanjaksosta. Ensimmäiset taiteiltiin noin 65.000 vuotta sitten, seuraavat 45.300–48.700 vuotta sitten ja kolmannet 30.000–28.000 vuotta sitten.

Uskotaan, että kaikissa tapauksissa kyse ei ole kuvataiteesta, vaan pikemminkin tietä osoittavista merkeistä. Manteretta kiertäneet vaeltajat eivät kenties asustaneet sisällä lainkaan, vaan leiri perustettiin luolan ulkopuolelle ja kohteessa suoritettiin jonkinlaisia rituaaleja. Näytteet maalausten okran väristä kertovat, ettei aines ollut lähiseudulta peräisin.

Liput varattava kuukausia etukäteen

Ardalesin luolaan järjestetään vierailuja vastuullisen matkailun puitteissa, ja sisään hyväksytään korkeintaan 30 kävijää päivässä. Luola kiinnostaa suuresti ihmisiä ja jonot vierailuun ovat kuukausien mittaiset.

Kaksi tuntia kestävällä kierroksella on tavoitteena tarjota aidossa paleoliittisessa ympäristössä elämyksellinen kulttuurikokemus, jota voi täydentää vierailulla Ardalesin luolamuseossa.

Lähteet: Abc.es, Diariosur.es ja Efe.com, kuvat: Visitacostadelsol.com

Jaa:

Aurinkorannikon naisyrittäjät kokoontuvat taas!

Huippututkija Joy Wolfram vuoden ulkosuomalainen

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.